TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER
Mısır'ın Müslüman Kardeşler örgütü sözcüsü Talaat Fahmi, "darbe otoritesinin" Mısırlıları "umutsuzluğa" ya da "silah kullanmaya" zorladığına dair uyardı ve devrimin ilerleyişini şiddet ve ideolojilerden uzaklaştırma gereğini vurguladı.
Popüler bir isyan, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hüsnü Mübarek'in iktidarı (1981-2011), Mısır'da demokratik olarak seçilen ilk sivil Cumhurbaşkanı olan 3 Temmuz 2013 tarihinde Muhammed Mursi'nin devrilmesinden önce sona erdi.
Fahmi, Türk Anadolu Ajansı ile yaptığı röportajda "darbe makamının, insanlara şiddet ve silah kullanmalarını sağlamak için insanlara bir hayal kırıklığı ve umutsuzluk durumuna ulaşmak için sürekli ve artan bir baskı uyguluyor" dedi.
Son üç yılda, sanıkların şiddeti inkar ettiği durumlarda insan hakları raporlarına göre onlarca ölüm cezası verildi.
Ölüm sırasındaki sekiz şiddet olayında 32 hükümlü var ve Sisi 8 Haziran 2014'te göreve geldiğinden beri 27 kişi idam edildi.
POPÜLER BİR KULUÇKA MAKİNESİ
Müslüman Kardeşler sözcüsü Fahmi, El-Sisi'nin “kalmak için her şeyi kaybetmek isteme” rejimini suçladı.
Sisi Cuma günü, ikinci bir dört yıllık dönem için koşma niyetini açıkladı ve Mısırlı bir grubun ülkedeki siyasi ve ekonomik durumdan memnun kalmamasından dolayı düşük katılım korkusu nedeniyle Mısırlıları ağır bir şekilde seçimlere katılmaya çağırdı.
Fahmi ayrıca, “İnfazları durdurmanın doğru yolunun, devrimi tamamlamak ve devrimi, bu darbeyi kaldırmak için isyancı birliği olan Mısır'daki özgürlük ve demokratik yapının restorasyonu olan, ivmesini ve gücünü geri kazanmak olduğuna inanıyoruz” dedi.
Grubun 2018'deki vizyonunda, 2011 devriminin yedinci yıldönümünde, Fahmi "Müslüman Kardeşler darbeyi kırma ve kaldırma konusunda net bir vizyona sahip" dedi.
"SİYONİST PLANLAYICI"
Mısır'daki grubun sözcüsüne göre, "Müslüman Kardeşler, Siyonist programın ciddiyeti hakkında farkındalığı arttırmayı hedefliyor ve bu sonuçta Kudüs olayları tarafından kanıtlandı."
Arap ve Müslüman dünyası, ABD Başkanı Donald Trump'un 6 Aralık'ta Kudüs'ün (hem doğu hem de batı) işgalci güç olduğunu iddia ettiği İsrail'in başkenti olduğunu açıklamasından bu yana öfkeyle karşı karşıya kaldı.
Kahire ve Umman tarafından şiddetle reddedilen adım atılmadan önce Trump'ın hem Mısır hem de Ürdün'ün desteğini aldığı bildirildi.
Fahmi, "Bu darbe (Mursi'ye yönelik) yüzyılın anlaşmasını söylediklerini geçmek üzereydi." dedi.
"Yüzyılın Anlaşması", Trump'ın Filistinliler ve İsraillilere, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını ve işgal altındaki Filistin topraklarından kademeli İsrail'in çekilmesini engellemek için büyük Batı Şeria'nın yerleşimini bloke etmesini öneren bir barış planıdır.
Planda, Filistin Kurtuluş Teşkilatı (FKÖ) Genel Sekreteri Saeb Erekat'ın 14 ve 15 Ocak'ta Filistin Merkez Konseyi toplantısında yayınlanan bir rapora göre, silahsızlaştırılmış bir Filistin devletinin ilan edilmesi ve İsrail için güvenlik kontrolünün sürdürülmesi yer alıyor.
"İDEOLOJİLERİN ZAMANI DEĞİL"
Grubun sözcüsü Fahmi, yurtdışındaki Mısır muhalefetinin durumu ve bunlar arasındaki iletişim araçlarına göre, "Müslüman Kardeşler, fırsat şansı bırakmıyor, muhalefetin hayaletiyle iletişim kuruyor" dedi.
“Görüyoruz ki bu zaman ideolojilerin zamanı değil, bir gündemdeki birlik zamanı, ordunun direnişi, ordunun kışlalarına dönüşü ve Mısır iradesinin restorasyonu.”
Fahmi; ''Mısır vatandaşlığını muhaliflerden uzaklaştırmak, tüm para ve malları ele geçirmek ve insanları işlerinden ayırmak için yasaların hazırlandığı sonucuna vardı. Hapishaneler tutuklu, kadın ve çocuklarla dolu, ancak Tanrı'nın umudunun büyük olduğunu ve yarın göreceğimizi söylüyoruz.'' ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: Arabi21