Soruları az çok akıllı bir şekilde yanıtlayabilen ve konuşmaları yürütebilen bir robot olan ChatGPT, araştırma burslarına başvuruda kullanılan akademik makalelerin, özetlenmiş bilimsel makalelerin ve hazırlanan belgelerin yazılmasına yardımcı oldu. Yapay zekanın sınırları , insan zekasının doğası ve bu yeni teknolojilerin nasıl düzenlenmesi gerektiği konusundaki tartışmaları da yoğunlaştırdı .
Nature'ın editörleri, bu teknolojinin yeni bilgiyi yönetme ve hatta yeniden inşaa potansiyelinin yanı sıra, böylesine güçlü bir aracın kullanımında şeffaflık ihtiyacına dikkat çekiyor. Şu uyarıda bulunuyorlar: "LLM'lerin (ChatGPT gibi programların dayandığı büyük dil modelleri) boyutu ve karmaşıklığı, bunların doğası gereği 'kara kutular' olduğu anlamına gelir, ancak yaptıklarını neden ürettiklerini anlamak, kodları ve eğitim materyalleri farklı olduğunda daha da zorlaşır.
Bu modellerin neler getireceğini, hesaplama kapasitesinin ve mevcut veritabanlarının sınırlarının ne olacağını bilmesek de, üretken yapay zeka devrimi durdurulamaz.
Her ne kadar bir makine yılın bilim adamlarından biri olarak tanınsa da Nature'ın listesinde yaratıcılarından biri de yer alıyor . ChatGPT'yi yaratan kuruluş olan OpenAI'nin başındaki bilim adamı ve kurucu ortağı Ilya Sutskever, üretken yapay zekanın ön saflarında yer alan beyinlerden biri.
Kaynak:ELPAIS