İngiliz hükümeti Yemen'deki vahşete neden olan silah satışından dolayı suçlandı
İngiliz muhalefet milletvekilleri, hükümeti Yemen'deki insani krizin kötüleşmesini önlemek için silah satışlarını askıya almaya çağırıyor
İngiliz hükümeti, Suudi Arabistan'a devam eden Birleşik Krallık silah satışları nedeniyle yeniden eleştirilere maruz kaldı ve muhalif milletvekilleri tarafından Yemen'deki savaş suçlarına "göz yummakla" suçlandı.
İşçi Partisi milletvekili Claudia Webbe Avam Kamarası'ndaki tartışmada, İngiltere'nin Yemen iç savaşında "suç ortağı" olmasının "utanç verici" olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Birleşik Krallık, bildirilen en yüksek sayıda sivil ölümünden sorumlu olan Suudi liderliğindeki koalisyona silah ve çok önemli sayıda askeri destek sağlıyor. İngiliz şirketlerinin Yemen halkının çektiği acılardan kazanç sağlamasına izin verilmemelidir.”
İşçi Partisi Milletvekili Sam Tarry ise, hükümetin "Suudi rejiminin masum Yemenli sivilleri bombalamasına imkân tanıyan eğitim ve donatımı sağlayarak dünyanın en kötü insani krizini yaratmaya yardımcı olma konusundaki merkezi rolüne başını utançla asması gerektiğini" söyledi.
Tarry, "Geçen yıl Suudi rejimine yeni silah satışlarını askıya aldıktan sonra, hükümet ölümcül desteğini Temmuz ayında yeniden başlattı. Birleşik Krallık, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın işlemesini sağladığı için savaş suçlarına bir kez daha göz yumuyor" şeklinde tepki gösterdi.
Haziran 2019'da Birleşik Krallık hükümeti, uzun bir hukuk mücadelesini kaybettikten sonra Yemen'de Suudi liderliğindeki koalisyona savaşan yeni silah satışlarını yasaklamıştı.
Sözkonusu yasak ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn ve Kuveyt'e satışları da içerirken ayrıca çatışmada kullanılabilecek her türlü silah veya askeri teçhizatı kapsıyordu.
Ancak bu yılın Temmuz ayında hükümet, Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ile silah satışlarına devam etti ve yetkililerin silah ihracatı ruhsatlarının nasıl verildiğine ilişkin bir incelemeyi tamamladığını ve uluslararası hukukun ihlallerinin "münferit olaylar" olduğunu söyledi.
İskoç Ulusal Partisi Milletvekili Kirsten Oswald ise, İngiltere'nin Riyad'a silah satışına yeniden başlamasının neden "anlaşılmaz" olduğunu söyleyerek kararla alay etti.
"Birleşik Krallık hükümeti, Suudi Arabistan'a silah satışına ambargo çağrısı yaparken neden Kanada, Almanya, Danimarka, BM, ABD Kongresi ve Avrupa Parlamentosu örneklerini takip etmediklerini açıklamalıdır" dedi.
Hükümet kanadı silah satışını savundu
Muhafazakar Parti'den John Howell de dahil olmak üzere bazı milletvekilleri ise silah satışını destekledi ve "Husi isyancılarının İran'ın finansmanını durduramazsak, tüm suçu ve bir silah ambargosunu Suudi Arabistan'a yüklemenin yararsız olduğunu" savundu.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika Devlet Bakanı Muhafazakâr Milletvekili James Cleverly, krallığa silah satışı ile ilgili endişeleri fark ettiğini, ancak aynı zamanda Husi isyancılarının saldırılarına karşı Riyad ile işbirliğini bir gereklilik olduğunu söyledi.
BM Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen'deki 300 sağlık merkezinde kritik yardımın, fon eksikliği nedeniyle kesildiğini ve hayat kurtaran gıda yardımlarının da azaldığını açıklamıştı.
Kaynak: Middle East Eye