Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

İngiliz Merkez Bankası'nın el koyduğu Venezüella altınlarıyla ilgili davada yeni karar

Birleşik Krallık temyiz mahkemesi, geçtiğimiz yıl el konulan Venezuela'ya ait 1.8 milyar dolarlık altınla ilgili kararın hükmünü bozdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 21:20:50

İngiliz Merkez Bankası'nın el koyduğu Venezüella altınlarıyla ilgili davada yeni karar

Çeviri

Geçtiğimiz yıl İngiltere Merkez Bankası'nda el konulmuş bulunan 1.8 milyar dolardan fazla değere sahip Venezuela altınının kontrolü için verilen hukuk mücadelesinde Londra'daki temyiz mahkemesi davanın şu anki başkan Nicolas Maduro lehine sonuçlanacağı yönde bir karar aldı.

The Guardian'da yer alan analiz habere göre, Birleşik Krallık'ın Nicolas Maduro'yu Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıyıp tanımadığı söz konusuyken alıkonulan altınlarla ilgili bir önceki karar, Londra'daki temyiz mahkemesi tarafından bozulmasının ardından dava Venezüella hükümeti lehine dönmüş oldu.

Temyiz mahkemesi, Banco Central de Venezuela (Venezüella Merkez Bankası-BCV) tarafından temyiz başvurusunu kabul etti ve İngiltere'nin Venezüella'daki muhalefet lideri Juan Guaido'yu "Venezuela'nın anayasal geçici başkanı" olarak tanımasının altına el koyulacağı anlamına geldiğine hükmeden Temmuz ayındaki yüksek mahkeme kararını iptal etti.

Böylece Maduro'yu destekleyen son kararla bankadaki altınlar serbest kalabilecek.

Altının koronavirüsle mücadelede kullanılma sözü

BCV, yalnızca Venezüella'nın koronavirüs salgınıyla mücadeleyi finanse etmek için satacağını garanti ettiği altının kontrolünü geri kazanmak için Mayıs ayında İngiltere Merkez Bankası'na dava açmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan bağımsız hareket ettiğini iddia eden İngiltere Bankası, altını serbest bırakmayı reddetmişti. İngiliz hükümeti 2019'un başlarında, bir önceki yıl Maduro'nun seçim zaferinin hileli olduğu gerekçesiyle Guaido'yu desteklemişti.

Şimdi bir İngiliz ticaret mahkemesinin konuyu yeniden incelemesi gerekecek.

Bugünkü kararla iki ihtimal gündeme geldi;

“Birleşik Krallık hükümeti Bay Guaido'yu tüm amaçlarla Venezuela'nın başkanı olarak tanıyıp tanımadığını ve bu nedenle Bay Maduro'yu herhangi bir amaçla başkan olarak tanımayıp tanımadığını belirlemenin gerekli olduğunu söyledi. Veya Birleşik Krallık hükümeti Bay Guaidó'yu Venezuela'nın başkanı olarak ve dolayısıyla başkanın tüm yetkilerini kullanma hakkına sahip olarak tanır, ancak aynı zamanda Bay Maduro'yu gerçekte bunların bir kısmını veya tamamını kullanan kişi olarak Venezuela başkanının yetkilerini tanımış kabul edilir."

Son kararı kim verecek?

Temyiz mahkemesi açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı'nın konuya açıklık getirmesini önerdi, ancak bunun yapılıp yapılmayacağına Dışişleri Bakanlığı'nın karar vereceğini ekledi.

Temyiz mahkemesi, Dışişleri Bakanlığı açıklama yapmayı reddederse, İngiliz hükümetinin Maduro'yu fiili başkan olarak tanıyıp tanımayacağına kendi başına karar vermesinin ticaret mahkemesinin işi olacağını söyledi.

Birleşik Krallık, Venezuela hükümeti ile tam konsolosluk ve diplomatik ilişkilerini sürdürüyor, bu da Britanya'nın tutumunun en iyi ihtimalle kararsız olduğunu öne sürüyor.

Venezuela merkez bankası, altın satışından elde edilen gelirin, Covid-19 salgınına karşı insani yardım, ilaç ve ekipman temini için doğrudan Birleşmiş Milletler kalkınma programına aktarılacağını söyledi.

Venezuela'daki muhalefet, Maduro'nun parayı yabancı müttefiklerinin borcunu ödemek için kullanmak istediğini iddia etti, bu ise hükümet avukatlarının reddettiği bir iddia.

Operasyonlara ve bankanın kendi verilerine tanık olduklarını iddia eden kişilere göre ise, son iki yılda Maduro hükümeti yerel rezervlerden 30 ton altın alarak ihtiyaç duyulan yüksek para birimi karşılığında yurtdışına sattı.

Zaiwalla: İngiliz Merkez Bankası'nın itibarı için tehdit

Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un yazdığı anılarında geçtiğine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ABD'nin talebi üzerine Venezüella'ya ait altınların serbest bırakılmasını engellemeyi kabul ediyordu.

BCV'yi temsil eden Zaiwalla & Co'nun kıdemli ortağı Sarosh Zaiwalla, Guaidó gerçekte ülkede gerçek bir gücü olmayan sanal başbakan olduğundan, kararın uluslararası hukukun önemli bir noktası olduğunu söyledi.

Zaiwalla, Müvekkilinin davayı kaybetmesi halinde, bunun "İngiliz kurumlarının siyasi müdahaleden uzak olduğuna dair uluslararası algıya ve ayrıca İngiltere Merkez Bankası'nın yurtdışındaki devlet varlıkları için güvenli bir yer olarak itibarına yönelik başka bir tehdit oluşturacağı" konusunda uyardı.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara