Dolar

34,1115

Euro

38,1406

Altın

2.872,00

Bist

9.933,08

İngiltere COP29 öncesi Azerbaycan'a destek mesajı verdi

Azerbaycan, COP29'da küresel iklim liderliğini üstlendi. İngiltere Dışişleri Bakanı Ed Miliband, İngiltere'nin COP29'un başarılı bir şekilde sonuçlanması için her türlü desteği sağlamaya ve Azerbaycan ile yakın ortaklık kurmaya hazır olduğunu vurguladı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 11:26:19

İngiltere COP29 öncesi Azerbaycan'a destek mesajı verdi

Azerbaycan 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP29'a hazırlanıyor. Konferans, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde 11-24 Kasım 2024 tarihleri arasında küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine taraf ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Bakü, bu bağlamda özellikle savunmasız küçük ada devletleri için uygulanabilir çözümlere yönelik mali yardımı önceliklendirdi. Azernews'ün haberine göre, temiz enerjiye geçiş ve iklim değişikliğiyle mücadele için küresel olarak tahsis edilen 2 trilyon doların yüzde 85'i gelişmiş ekonomilere ve Çin'e aktarıldı.

AZERBAYCAN COP29 KASPSAMINDA İKLİM FİNANSMANI EYLEM FONU'NU KURDU

Diğer yandan Azerbaycan, 19 Temmuz'da gelişmekte olan ülkelerdeki iklim eylemlerine yatırım yapmak için İklim Finansmanı Eylem Fonu'nun (IMFF) kurulduğunu duyurdu. Azerbaycan tarafından bağışçı olarak kurulan Fon, sermayesini madencilik ve yakıt üreten ülkelerin yanı sıra petrol, gaz ve kömür şirketlerinin finansal katkılarıyla oluşturmayı amaçlıyor. Buna göre, üye ülkeler ve şirketler, sabit bir miktara veya üretim hacmine göre yıllık ödemeler yapacak. Fon'un oluşturulmasının, Azerbaycan'ın bugün COP29 Eylem Gündemi kapsamında açıkladığı 14 girişimden biri olduğu belirtildi.

SIFIR KARBON EMİSYONU HEDEFİ İÇİN GIDA VE TARIM SEKTÖRÜNE YÖNELİK

Buna göre, “IMFF küçük ve orta ölçekli yenilenebilir enerji üreticileri için gelecekteki ürün satın alma sözleşmelerini güvence altına alacak ve "yeşil" endüstriyel projelerdeki ilk sermaye kayıplarını telafi edecek. Ek olarak, Fon temel geçim kaynaklarını korumak ve net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için gıda ve tarım sektörüne öncelik verecek. Projelerden elde edilen karlar Fona yeniden yatırılacak.”

Fon, başlangıçta 1 milyar ABD doları tutarında fon ve 10 hissedar ülke bağışçı olarak başlatmayı amaçlıyor. Habere göre, “Fonun sermayesinin yarısı, gelişmekte olan ülkelerde iklim projelerini destekleyecek ve iklim değişikliğinin azaltılması, uyum sağlanması, bilimsel araştırma ve teknolojik inovasyona odaklanacak.”

İNGİLTERE DESTEKLİYOR

Diğer yandan İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Emisyon Bakanı Ed Miliband, İngiltere'deki Azerbaycan Büyükelçiliği'nin yeni idari binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, iklim hedeflerine ulaşmak için önceki COP toplantılarında kararlaştırılan önlemlerin sürdürülmesinin ve COP29'da iklim finansmanı konusunda anlaşmaya varılmasının önemini vurguladı. İngiltere'nin COP29'un başarılı bir şekilde sonuçlanması için her türlü desteği sağlamaya ve Azerbaycan ile yakın ortaklık kurmaya hazır olduğunu aktardı.

Kaynak: Azernews/Wikipedia

 

 

Haber Ara