Dolar

32,7525

Euro

35,0851

Altın

2.450,67

Bist

10.647,91

İngiltere savaş uçakları Kıbrıs'tan Beyrut'a sürekli iniş yapıyor

İngiltere’nin, Mart ayından bu yana Kıbrıs’tan Lübnan’a 74 savaş uçağı gönderdiği bildirildi.

3 Gün Önce Güncellendi

2024-06-27 16:18:59

İngiltere savaş uçakları Kıbrıs'tan Beyrut'a sürekli iniş yapıyor

Birleşik Krallık'ın dünya çapında oynadığı rolü ortaya çıkarmak üzere araştırmacı gazetecilik alanında haberler yapan Declassified UK (İfşa edilen İngiltere) web sitesi, İngiltere'nin, Mart ayından bu yana Kıbrıs'tan Lübnan'a 74 savaş uçağı gönderdiğini yazdı.

İsrail ordusunun önemli destekçilerinden biri olan İngiltere'nin Beyrut'a indirdiği Kraliyet hava kuvvetleri (RAF) uçaklarının sayısının yeni bir saldırı tehdidi nedeniyle son aylarda arttığı ancak uçakların ne amaçla Beyrut'a indiğinin açıklanmadığı belirtildi.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMIYOR

Web sitesine göre, İngiltere Gazze'nin bombalanmasının başlamasından bu yana Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 80'den fazla askeri nakliye uçağı gönderdi. Nisan ayında Akrotiri'den Beyrut'a 25 uçuşla bu sayı dramatik bir şekilde arttı.

Tüm uçuşlar ise İngiltere'nin Kıbrıs'taki genişleyen hava üssü olan ve uzun süredir Orta Doğu'daki bombalama misyonları için bir hazırlık noktası olan RAF Akrotiri'den yapıldı. Üs ise Beyrut'tan 150 mil veya 45 dakikalık uçuş süresine sahip.

Uçuşlardaki artış, İsrail ile Lübnanlı askeri grup Hizbullah arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Ancak bunların arkasında ne olduğu henüz bilinmiyor. Bir İngiliz savunma kaynağı, Declassified'a uçuşların "öncelikle üst düzey askeri müdahaleyi kolaylaştırmak amacıyla yapıldığını" söyledi.

SAVUNMA BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: LÜBNAN SİLAHLI KUVVETLERİNE DESTEK VERİYORUZ

Ancak Savunma Bakanlığı sözcüsü Declassified'a şunları söyledi: "Birleşik Krallık, Lübnan Silahlı Kuvvetlerine uzun süredir verdiği desteği sürdürmeye kararlıdır ve Lübnan'ın güvenliğinin korunmasına yardımcı olan eğitim ve tatbikatlarla onları rutin olarak destekler."

Savunma Bakanlığı aynı şekilde 13 Mayıs'ta parlamentoya, 7 Ekim'den bu yana Lübnan'a uçan RAF uçaklarının sayısını açıklayamayacağını söyledi.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI: HAVADAN İNSANİ YARDIM GERÇEKLEŞTİRME UÇUŞLARI YAPIYORUZ

Savunma bakanı Leo Docherty, "RAF, rutin görevlerimizin bir parçası olarak ve havadan insani yardım yardımları gerçekleştirmek için Orta Doğu bölgesine düzenli uçuşlar gerçekleştiriyor" dedi. “Operasyonel güvenlik hususları açısından daha fazla yorum yapmayacağız” diye konuştu.

Birleşik Krallık'ın Kıbrıs'ta, 1960'taki bağımsızlıktan sonra elinde tuttuğu iki Egemen Üs Bölgesi bulunmaktadır. Bunlar, Britanya ve ABD için geniş askeri ve istihbarat merkezlerini içeriyor.

WIKILEAKS: AMERİKAN CASUS UÇAKLARI LÜBNAN HAKKINDA İSTİHBARAT TOPLUYOR

WikiLeaks daha önce Akrotiri'den gelen Amerikan U-2 casus uçuşlarının Lübnan hakkında istihbarat topladığını ortaya çıkarmıştı.

Britanya'nın Muhafazakar hükümeti, seçilmiş temsilcilerinin Lübnan kabinesinde görev almasına rağmen 2019'da Hizbullah'ın tamamını terör örgütü olarak yasakladı.

Lübnan'da güç üç ana dini grup arasında paylaşılıyor ve Hizbullah ülkedeki Şii Müslümanlara liderlik ediyor.

Nasrallah'ın 100.000 savaşçısı olduğunu iddia ettiği Hizbullah'ı yasaklayan İngiltere, Lübnan'daki diğer silahlı gruplarla, özellikle de ordusu ve polisiyle bağlarını güçlendirdi.

Geçen Ekim ayında Daily Mail, yüzlerce elit İngiliz ordu korucusunun Lübnan ordusuyla birlikte "Gazze'de mahsur kalan Britanyalıları kurtarmak için kurtarma görevleri" için eğitim aldığını bildirdi.

Birleşik Krallık ayrıca, kısmen "değişken topluluklar" olarak tanımlanan "Filistin kamplarında yaşayanlara sorumluluk aşılamak" amacıyla Lübnan'daki "istikrar" programlarına en az 18,5 milyon £ harcıyor. Filistin'den sürülen 300.000'e yakın Filistinli mülteci Lübnan'da yaşıyor.

Lübnan'daki programın, Lübnan silahlı kuvvetlerini "donatarak, eğiterek ve onlara rehberlik ederek" ve militarize bir polis birimi olan İç Güvenlik Güçlerini (ISF) destekleyerek "iç ve dış güvenliği" sağlama amacını taşıdığı belirtildi.

AYNI KRALİYET UÇAKLARI İSRAİL'E DE GÖNDERİLİYOR

Uçuşlar toplamda 23.000'den fazla Birleşik Krallık askeri personelini Lübnan'a taşıma kapasitesine sahipti.Akrotiri'den Lübnan'a gönderilenler sadece Voyager'lar değil. 1 Mart'ta RAF tarafından işletilen devasa bir C-17 Beyrut'a indi. Ekim ve Kasım aylarında dört adet devasa A400M askeri nakliye uçağı gönderildi. Declassified daha önce İngiltere'nin 7 Ekim'den bu yana RAF Akrotiri'den İsrail'e 36 askeri uçuş gönderdiğini ortaya çıkarmıştı.

Kaynak: declassifieduk.org

 

Haber Ara