Dolar

34,4816

Euro

36,1833

Altın

2.960,39

Bist

9.367,77

İngiltere son 10 yılda en çok silah ihraç eden ülkeleri açıkladı

İngiliz hükümeti tarafından açıklanan yeni rakamlar, Orta Doğu'nun hem Birleşik Krallık hem de küresel silah piyasasına ne ölçüde hakim olduğunu ortaya koydu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-08 15:50:27

İngiltere son 10 yılda en çok silah ihraç eden ülkeleri açıkladı

Çeviri

İngiliz hükümeti tarafından açıklanan yeni rakamlar, Orta Doğu'nun hem Birleşik Krallık hem de küresel silah piyasasına ne ölçüde hakim olduğunu ortaya koydu.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler, 2010-2019 yılları arasında savunma ve güvenlik alanında ithalat ve ihracatına ilişkin tahmini rakamları ortaya koydu.

İhracatta ABD ve İngiltere başı çekerken, Orta Doğu ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan en büyük alıcılar arasında yer aldı.

Orta Doğu'nun en büyük silah ithalatçısı

Orta Doğu, son on yılda savunma için dünyanın diğer bölgelerinden daha fazla para harcadı.

Bölgede 2010-2019 arasında imzalanan siparişlere ve sözleşmelere göre, savunma alanında 289 milyar dolar harcadı. 289 milyar doların 66 milyar doları Birleşik Krallık'la yapılan anlaşmalar sonucu harcandı.

İkinci en büyük bölge ise, 208 milyar dolarla Asya Pasifik bölgesi.

Asya Pasifik bölgesini son on yıldaki 111 milyar dolar harcamasıyla Avrupa izliyor.

Suudi Arabistan diğer ülkelerden iki kat fazla harcıyor

Suudi Arabistan, son 10 yılda 116 milyar dolarlık silah satın alarak, herhangi bir ülkenin en büyük savunma harcaması yapan ülke olarak teyit edildi.

Bir sonraki en yüksek harcama yapan Hindistan ise, 60 milyar dolar ile bu miktarın neredeyse yarısını harcadı.

Riyad'ın bölgesel Körfez rakibi Katar, geçtiğimiz on yılda imzalanan 57 milyar dolarlık sözleşme ile üçüncü sırada yer alıyor.

İlk 10 silah ithalatçısı olan ülkelerden beşi Orta Doğu'da; Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Kuveyt Suudi Arabistan ve Katar'a katıldı. Abu Dabi 24 milyar dolar harcarken, Mısır ve Kuveyt sırasıyla 22 milyar ve 18 milyar dolar harcadı.

İngiliz silahlarının yarısından fazlası Ortadoğu'ya gidiyor

İngiltere'nin 2010'dan bu yana yaptığı 125 milyar dolarlık savunma ihracatının yüzde 60'ı, Orta Doğu'daki ülkeler tarafından satın alındı.

İngiliz silahlarını satın alan ikinci en büyük alıcı, satışların yüzde 17'sini oluşturan Kuzey Amerika oldu.

Birleşik Krallık, son on yılda Orta Doğu'da, Kuveyt, Katar, Umman ve Suudi Arabistan'a Typhoon uçakları ve Muscat'a satılan Hawk uçakları ve Doha tarafından satın alınan Brimstone füzeleri de dahil olmak üzere önemli miktarda sözleşme olarak kaydedildi.

İngiltere'nin bölgeye savunma satışları geçen yıl düştü

Geçtiğimiz on yıldaki rakama benzer şekilde, İngiltere Orta Doğu'da 2019'da savunma ihracatında pazar payının yüzde 58'ini aldı.

En büyük ikinci ithalatçı ise yüzde 20'lik pay ile Avrupa oldu.

Bu düşüşün Yemen'deki iç savaşta taraf olan Suudi liderliğindeki askeri koalisyona silah satışlarının durması nedeniyle olması düşünülüyor.

Geçen yıl Haziran ayında İngiliz hükümeti, parlamentodaki uzun yasal mücadeleden sonra Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn ve Kuveyt'e tüm yeni silah satışlarını yasakladığını duyurdu. Temyiz Mahkemesi, hükümetin, silahların uluslararası insancıl hukuku ihlal etmek için kullanılmasında riski olup olmadığına dair herhangi bir değerlendirme yapmadığına karar vermişti.

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss'un uluslararası hukuk ihlallerinin “münferit olaylar” olduğunu söylemesinin ardından Suudi liderliğindeki koalisyona o zamandan beri silah satışlarına yeniden başladı.

İsrail dünyanın en büyük 10 silah tüccarı arasında

Orta Doğu, silah ithalatında başı çekerken, son on yılda en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında bölgedeki tek ülke İsrail'dir.

ABD, dünyanın geri kalanına 341 milyar dolarlık silah ihraç ederek satışlarda başı çekiyor. İngiltere 125 milyar dolarla ikinci sırada, onu 98 milyar dolarla Rusya izliyor.

İsrail, 16 milyar dolar ihraç ederek yedinci sırada yer alıyor, Kanada ve İspanya ile aynı rakam.

İsrail'in ihracatı kendi tahminlerine göre, İngiltere'nin bu hafta açıkladığından çok daha yüksek. Haziran ayında yayınlanan İsrail Savunma Bakanlığı tarafından bir raporda, ülkenin yalnızca 2019'da 7,2 milyar dolar sattığı ve geçen yıl da yakın bir rakam söz konusu olduğu açıklandı.

Gözlemciler, İsrail ile BAE arasındaki normalleştirme anlaşmasıyla birlikte iki ülke arasındaki silah anlaşmalarında muhtemelen bir artış eşlik edeceğini öne sürdü.

Silah satışlarında olduğu gibi, birçok kişi son İsrail-BAE anlaşmasının iki ülke arasındaki siber güvenlik bağlarının güçlenmesine neden olacağını tahmin ediyor.

Middle East Eye

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara