Dolar

34,0344

Euro

38,0473

Altın

2.754,48

Bist

9.565,76

İntihar patlaması yaşanan Hindistan'da milyon dolarlar saçılan düğün

Petrokimyadan telekomünikasyona ve perakende ticarete kadar uzanan iş alanları olan Mukesh Ambani, Mart ayında başlayan ve dünyayı dolaşan oğlunun düğünü için para savurdu.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-07-16 22:13:56

İntihar patlaması yaşanan Hindistan'da milyon dolarlar saçılan düğün

Sanayici Mukesh Ambani'nin Antilia özel konutunda süslemeler... Oğlu Anant Ambani'nin 10 Temmuz 2024'te Radhika Merchant ile düğün öncesi hazırlık... Hindistan'ın Mumbai kenti...

Dünya medyası Ambani ailesinin sadece birkaç akraba, aile yakını ve dostlarının huzurunda nikah masasına oturduğu samimi düğünlerini konuştu. Büyük, gösterişli bir Hint düğünleri terk unutulmuştu. Ancak Asya'nın en zengin adamı Mukesh Ambani'nin (serveti: 113,5 milyar dolar) en küçük oğlu Anant'ın 12 Temmuz'daki düğünü, Mart ayında aşırı abartılı kutlamalarla ve 600 milyon dolarlık bir fiyat duyurusuyla dikkat çekti.

66969b3a85f5401aee4006bd

Maharashtra eyaletindeki çiftçiler, 26 Ocak 2021'de Mumbai'de merkezi hükümetin son tarım reformlarına karşı protesto eden çiftçileri desteklemek için düzenlenen mitingde...

Savaşlar, seller, kıtlıklar, çöken köprüler ve suikast girişimleri, Anant ve çocukluk aşkı Radhika Merchant'ın, 7,5 milyar Rupisi (90 milyon dolar) net değere sahip bir ilaç üreticisi olan Viren Merchant'ın kızının altı aylık düğünüyle birlikte gündem dışı kaldı. Düğün sonrası bir parti de bu ayın sonunda Londra'da gerçekleşecek.

Düğün öncesi etkinlikler, Ambani'nin en büyük şirketi Reliance Industries Ltd'nin temel direği olan geniş Reliance rafineri kompleksinin yer aldığı Batı Hindistan'daki Gujarat eyaletine bağlı Jamnagar'da başladı. (Şu anda Jamnagar'ın üretiminin üçte biri Rus ham petrolünden sağlanıyor.)

Ekran Alıntısı_819

Düğün davetlileri arasında yer alan ABD'li şarkıcı Justin Bieber...

Ambaniler, Hindistan'ın en iyi moda tasarımcılarının sergilendiği olağan düğün masraflarının yanı sıra, Mumbai Polisi'nin "kamu etkinliği" olarak adlandırdığı ve rahatsız olan bölge sakinlerinin öfkesine yol açan bir düğüne katılmak için dünyanın dört bir yanından ünlüleri davet etti.

Amerikalı şarkıcılar Rihanna'dan Katy Perry'ye, Justin Beiber'dan Backstreet Boys'a, David Guetta'ya ve hatta kendileri için performans sergilemek üzere işe alınan Andrea Bocelli'ye kadar Ambaniler listelerinde hiçbir şeyi atlamadı.

Ayrıca, Ambaniler gibi Gujarati yerlisi olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi de yeni evli çifti kutsamak için oradaydı.

Zenginlik ve Hindistan'ın karmaşık sosyoekonomik durumu

Ambanilerin düğünü ilk kez Rihanna'nın Jamnagar'daki performansının ardından dünya çapında ilgi gördü. Ayrıca, Hindistan'ın elitleri de oradaydı. Hindistan'da veya yurtdışında hiç kimse Bollywood'un üç süperstarı Khan'ın birlikte dans ettiği videolara karşı koyamaz. Rihanna'nın gösterisinin klipleri viral hale gelirken, sosyal medya bu Hint ailesinin kim olduğunu ve ülkedeki nüfuzlarını merak eden videolarla doluydu.

6696599d85f540017a144bf1

Milyarder Mukesh Ambani'nin oğlu Anant Ambani (solda), 12 Temmuz 2024 Cuma günü Hindistan'ın Mumbai kentindeki Jio Dünya Kongre Merkezi'nde düzenlenen düğün töreninde Radhika Merchant ile... 

Düğüne gelenleri donatan marka takı firması Floral Art'ın kurucu ortağı Srishti Kapur, "Uluslararası izleyiciler Ambani şenliklerini Hindistan'ın kültürel zenginliğinin ve günümüzün ihtişamının görkemli bir vitrini olarak görüyor. Bu etkinlikler Hindistan'ın sadece çeşitli geleneklerin ve zengin mirasın ülkesi değil aynı zamanda lüks ve modernitenin gelişen bir merkezi olduğunu gösteriyor. Bu düzeydeki savurganlık, Hindistan'da var olan muazzam zenginliği ve ekonomik kapasiteyi vurguluyor ve ülkenin büyük ölçüde fakir olduğu yönündeki yaygın algıyla önemli bir tezat oluşturuyor. Bu zenginlik gösterisi, olağanüstü zenginlik ile önemli yoksulluğun bir arada var olduğu Hindistan'ın karmaşık sosyoekonomik durumunu yansıtıyor." diyor.

Srishti Kapur, yurtdışı ilginin büyük kısmının, Bill ve Melinda Gates, Hillary Clinton, Mark Zuckerberg ve Kim ve Khloe Kardashian gibi uluslararası sanatçıların ve VIP konukların uçakla gelmesinden kaynaklandığını söyledi.

Ekonomik zorluklara rağmen bu tür olayların ülkenin büyüyen finansal gücünü ve girişimci sınıfının refahını ortaya koyduğunu belirten ünlü ailelerden Rathore, "Hindistan'ın zıtlıklar ülkesi olduğunu kabul etmek çok önemli ve bu tür kutlamalar başarının kutlanmasını, Hint sanatının ve misafirperverliğinin en iyisini ön plana çıkarmaya adanmışlığı yansıtıyor" diyor.

Ambani ailesi çok sayıda hayır işi de üstleniyor ve Anant'ın düğününden birkaç gün önce, 2 Temmuz'da 50 yoksul çiftin sponsorluğunda toplu bir düğün düzenlediler.

Bir yanda Hindistan milyarderleri bir yanda çiftçilerin intihar kızları

Düğün bütçesi olarak harcanan 600 milyon dolar, Mukesh'in tahmini net servet değerinin yaklaşık %0,5'ine denk geliyor. Bu rakam, alt-orta sınıf Hintlilerin çoğunun çocuklarının evlilikleri için fon oluşturmak amacıyla ağır borca sürükleyen krediler aradığı bir ülkede akıl almaz bir lüks.

669659ee20302744767f69ec

Milyarder Mukesh Ambani, ortada, soldan sağa aile üyeleriyle, oğlu Akash, gelini Shloka, oğlu Anant, eşi Nita, kızı Isha ve damadı Anand Piramal, oğlu Anant Ambani ve Radhika Merchant'ın Mumbai, Hindistan'daki düğününde, Cuma, 12 Temmuz 2024.

Hindistan'daki kırsal sorunları kapsamlı bir şekilde ele alan ödüllü bağımsız gazeteci Parth MN, "Uluslararası izleyici bunu, 800 milyon insanın ücretsiz erzaklara bağımlı olduğu bir ülkede kaba bir zenginlik gösterisi olarak görecek. Düğün, Hindistan'daki çirkin eşitsizliğe dair bir fikir veriyor" dedi.

Parth, “Düğün, 2024'ün ilk altı ayında 557 çiftçinin intihar ederek öldüğü, yani günde üç çiftçinin öldüğü Maharashtra'nın başkenti Mumbai'de gerçekleşiyor. Çiftçilerin çoğu, milyonluk rakamlara ulaşan borçları nedeniyle intihar etti. Bu arada, düğün şenliklerinin maliyeti milyarlık rakamlara ulaştı” diye ekledi.

Parth ayrıca bunun "kamu etkinliği" olarak ilan edilmesinin ikiyüzlülüğüne de dikkat çekti. Gerçek düğün ve ardından gelen birkaç kutlama, şehrin iş merkezinde bulunan ve Ambani'ye ait, lüks etkinlikler için bir mekan olan Jio Dünya Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Parth şöyle devam etti:

“Mumbai Polisi bölgedeki trafiği kısıtladı, ancak şehrin elit liberalleri ve ana akım medyası, yoksul çiftçiler hakları için yürüyüş yaptığında sık sık trafikten yakınıyor. Ana akım medya düğünü ele alacak ve Ambanilere yaltaklanacak çünkü Hindistan medyasının çoğuna sahipler.”

Reliance Industries, 2014 yılında ülkenin en büyük medya holdinglerinden Network18'i satın aldı.

Hintli bir köşe yazarı, yazar ve sosyal medya yorumcusu olan P. Sainath, Batı'nın "çoğu Hintlinin" Ambani düğününü nasıl algıladığına dair çarpık fikrini vurgulamak için sosyal medyada şu yorumda bulundu:

"BBC de dahil olmak üzere TV yorumlarına göre, çoğu Hintli Büyük Şişman Hint Düğünü'nü ulusal bir başarı olarak görüyor ve bundan etkilenmiyor. Gerçekten mi? BBC, herhangi bir Hintliyle bir anket/araştırma yaptı mı?" diye yazdı.

66966dbe85f5404df35c481a

Nita Ambani, 2 Temmuz 2024'te Maharashtra'daki Navi Mumbai'deki Reliance Corporate Park'ta oğlu Anant Ambani'nin Radhika Merchant ile evlenmesinden önce düzenlenen toplu bir düğün töreninde yoksul çiftleri selamlıyor.

Sainath, Hindistan'daki tarım krizini vurgulayarak sert gözlemlerini sürdürdü ve Maharashtra'da bir yıl içinde altı ilçede kız çocuklarını evlendiremeyen 300.000'den fazla ailenin resmen kayıtlara geçtiğini söyledi.

“Bu, bazı çiftçi intiharlarında bir etkendir, bunu bazı durumlarda babalarının ölümlerinden sorumlu hisseden kızların intiharları izledi. Kırsal kesimin 'BFIW'yi ulusal bir başarı olarak gördüğünden şüpheliyim” diyen Sainath, “Önemli olan, lüks düğün sahiplerinde ve ünlü konuklarında en ufak bir utanç duygusunun olmaması… Sadece aşırılığın kibri ve utanç eksikliği. Bu kalabalık bayağılığa kötü bir isim vermeyi başarıyor.”

The Indian Express'te toplum ve kültür üzerine köşe yazan Leher Kala, düğünlerin Hindistan'ın eski kraliyet ailelerinin servetlerini krallığa göstermek için yaptıkları gösterilerle paralellik gösterdiğini belirtti.

Kala, şöyle yazdı:

"Bu çılgın bir gösteriydi, sadece Hindistan'da değil, küresel olarak. Ambniler kendilerini Hindistan'ın Windsor'ları olarak yeniden canlandırmak istiyorlar gibi görünüyor... Ambaniler, böylesine gösterişli bir tüketimle kurtulabilen tek aile. Hindistan'da başka hiç kimse bu tür bir güce ve sosyal sermayeye sahip değil."

669689ea203027251459baae

İtalyanlar Hintli milyarderleri görünce dehşete düştü

Düğün öncesi kutlamaların ikinci ayağı İtalyanları rahatsız etti. Şenlikler 29 Mayıs'ta lüks bir yolcu gemisinde başladı ve 800'den fazla konuğu Palermo'dan Güney Fransa'ya götürüp geri getirirken Roma, Portofino, Cenova ve Cannes'da bir dizi parti için duraklamalar yapıldı.

İtalya'nın popüler bir balıkçı köyü olan Portofino'da Ambani ailesi son parti için tüm sahili kiraladı. İnternetteki videolarda iş adamlarını, Bollywood ve spor yıldızlarını ve diğer birkaç ünlü kişiliğin harika vakit geçirdiği anlatıldı.

Ancak yerel halk ve bölgedeki turistler bu heyecanı paylaşmadı. Yetkililer, etkinliği organize etmek için bölgedeki tüm turistik yerlere erişimi kısıtladı. Portofino ve Cenova sakinleri de gürültülü ve kontrolsüz şenlikler yüzünden öfkelendi, hatta bazıları polise şikayette bulundu.

Bir kullanıcı, "Birçok milyarder buraya parti yapmaya geldi, ancak hiç kimse şehrin ana kısmına erişimi elinden almadı. Kendilerini kim sanıyorlar? Sadece gelip partilerini verip insanların günlük işlerini yapmasını zorlaştıramazlar," diye yazdı.

Bir diğer kullanıcı ise "Yerel bir tur rehberi olarak, şehrimizin özel bir etkinlik için kapalı olduğunu görmek moral bozucu. Geçim kaynağımız turizme bağlı ve bu hafta büyük bir aksilik oldu." diye ekledi.

Ancak bazı kullanıcıler Ambanileri savundu ve bunun yerine yerel yetkilileri rahatsızlıktan sorumlu tuttu. Bir kullanıcı şunları yazdı: "Ambani ailesi Portofino'daki alanları bedavaya işgal etmedi, bir talepte bulundu ve belediyenin talep ettiği ücreti ödedi. Bu para daha sonra Portofino halkı için kullanılacak... Sizi seçen ve takdir eden bir Hintli girişimciye hakaret etmeden önce belediye başkanınızdan bilgi isteyin."

Başka bir kullanıcı da şunları ekledi: "Milyarderi değil, yerel yetkilileri suçlamalılar. Hintli veya Asyalı milyarder oldukları gerçeğini hazmedemiyorlar."

Sosyal medya: Düğün duygu değil statüdür

Hintliler için bu karşılaşma, dünya çapında yayınlanan düğün öncesi kutlamaları göz önüne alındığında özellikle eğlenceliydi ancak Hindistan'daki sosyal, endüstriyel ve politik konumları daha da eğlenceliydi. Dahası, bazıları statülerini ve güçlerini göstermek için #AnantAndRadhikaWedding'i kullanma kararlarının Hindistan'daki daha geniş bir eğilimin kanıtı olduğunu söyleyebilir. Bu, düğünlerin duygusal bir ilişki olmaktan çok büyük ölçüde bir statü ifadesi olarak görüldüğü bir eğilim.

Sonuç olarak, Ambani ailesinin küresel bir gündem olmayı başardığını söyleyebilir miyiz? Kesinlikle başardılar. Hindistan'ın en etkili güçlerinden biri olarak kendi liyakatleri miydi yoksa seçkin davetli listesinin konumundan mı yararlandılar?
İkincisinin olduğunu tahmin etmek mümkün.

Kaynak: RT

Mumbai merkezli bağımsız gazeteci ve danışman editör Shraddha Chowdhury

Haber Ara