Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Irak Ayn el Esad Amerikan üssü vuruldu

Irak'taki Ayn el-Esad Hava Üssü'ne roket atıldı. Pentagon saldırıyı doğruladı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-26 10:51:04

Irak Ayn el Esad Amerikan üssü vuruldu

ABD ve Irak kaynakları, dün geç saatlerde ABD öncülüğündeki güçlerin konuşlandığı Irak'taki Ayn el-Esad hava üssüne birden fazla roket atıldığını, herhangi bir hasar veya can kaybının bildirilmediğini söyledi.

İki ABD yetkilisi, üssün saldırıda vurulmadığını söyledi.

Saldırı, Irak ve ABD yetkililerinin, Irak ve Suriye'de IŞİD'in saldırıları sırasında koalisyonun on yıl önce kurulmasından sonra koalisyonun çalışmalarını sonlandırmayı görüştüğü Washington'daki askeri zirveden iki gün sonra gerçekleşti.

Irak siyasi ve askeri grupları, ülke hükümetine, koalisyonun çalışmalarını hızla azaltması ve ülkenin bir zamanlar işgalci olan tarafının konuşlandırdığı 2.500 askerin tamamının gitmesini istediklerini söylemesi için baskı yaptı.

Washington ve Irak hükümeti, bazı birliklerin danışmanlık rolünde kalmasını sağlayacak ikili bir güvenlik ilişkisine geçmek istediklerini söylüyor.

Öte yandan Pentagon da Ayn el-Esad hava üssüne yakın bir saldırıyı doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü, Irak'taki Ayn el-Esad hava üssü yakınlarında bir saldırı gerçekleştiğini ve ABD askeri personelinin yaralanmadığını doğruladı.

Sputnik'e konuşan sözcü, "Saldırının üssün dışındaki bir alanda gerçekleştirildiğini ve herhangi bir hasar veya yaralanma olmadığını teyit edebiliriz." dedi. "Atılan mermilerin türü veya sayısı hakkında bilgimiz yok." diye ekledi.

Perşembe günü, bir güvenlik kaynağı Ayn el-Esad hava üssünün en az iki roketle vurulduğunu bildirdi.

Harakat Ansar Allah el-Avfiya (HAAA), üsse yakın zamanda yapılan bir drone saldırısının ardından Irak'taki ABD güçlerine yönelik saldırıların yeniden başlamasıyla ilgili yorum yaptı.

HAAA'nın kıdemli bir üyesi olan Ali El-Fatlawi, Irak direniş gruplarının Irak hükümetinin ABD'nin çekilmesini müzakere etmesine izin vermek için dört ay boyunca operasyonlarını durdurduğunu, ancak gecikmeler ve ABD'nin Gazze'de İsrail'e verdiği destek nedeniyle saldırılara yeniden başladığını belirtti.

ABD'nin herhangi bir tepkisinin Irak'taki Amerikan hedeflerine yönelik saldırıları artıracağı konusunda uyardı.

Bu ayın başlarında, iki drone üssü hedef aldı, ancak can kaybı veya hasarla ilgili ayrıntılar verilmedi.

ABD liderliğindeki güçler 2003'te Irak'ı işgal etti, eski lider Saddam Hüseyin'i devirdi ve ardından 2011'de geri çekildi, ancak 2014'te koalisyonun başında IŞİD'le savaşmak için geri döndü.

Irak silahlı grupları, İsrail-Hamas savaşı 7 Ekim'de başladığından beri Irak ve Suriye'deki ABD birliklerinin bulunduğu üsleri onlarca kez hedef aldı, ancak ateşkesin sağlandığı Şubat ayından bu yana yalnızca birkaç saldırı gerçekleşti.

Kaynaklar: english.aawsat.com/shafaq.com

Haber Ara