Middle East Eye tarafından elde edilen gizli bir raporda, Irak medyasının “yüzyılın hırsızlığı” olarak adlandırdığı ve Irak vergi dairesinden trilyonlarca dinarın çalındığı hileli çekleri içeren bir komplonun karmaşık ayrıntılarını ortaya çıktı.
Rapor, Irak maliye bakanlığının vergi dairesi tarafından düzenlendiği iddia edilen yüzlerce çekin Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında bir devlet bankasının şubelerinde nasıl bozdurulduğunu ortaya çıkaran soruşturmanın ayrıntılarını belli oldu.
ESKİ BAKAN VEKİLİ ORTAYA ÇIKARDI
Ülkenin o dönem maliye bakanı vekili olan İhsan Abdulcabbar İsmail tarafından Eylül ayında başlatılan soruşturma, Irak Genel Vergi Komisyonu'ndan yaklaşık 3,7 trilyon dinarın (yaklaşık 2,5 milyar dolar) çalındığı sonucuna vardı.
Rapor maliye bakanlığı tarafından geçen ay Irak parlamentosunun maliye komitesine gönderilmiş ancak kamuoyuna açıklanmamıştı.
MEE'nin haberine göre, yapılan hırsızlıkların ayrıntıları, Maliye Bakanı Ali Allavi'nin kamu maliyesinde yaygın olarak nitelendirdiği yolsuzluğu protesto etmek amacıyla Ağustos ayında istifa etmesinin ardından gün ışığına çıktı.
İstifa mektubunda İsmail, kendisini maliye bakanlığından kovmak için yapılan hamlelerin, kayıp vergi parasıyla ilgili soruşturmayı durdurmak isteyen ilgililerin çıkarına olduğunu söyledi.
Soruşturma dosyalarında, aralarında Irak istihbaratı mensuplarının, eski Başbakan Kazımi'nin ofisindeki üst düzey personelin ve bazı iş adamlarının da isimlerinin geçtiği bildiriliyor.
MÜFETTİŞ RAPORU
Müfettişler, paranın Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında Rafidain Bank şubelerinde hesabı bulunan beş şirkete ödenen 247 çek kullanılarak çalındığını söyledi.
Çeklerin hesaplara ödenmesinden kısa bir süre sonra paranın tamamı bankalardan nakit olarak çekildi. Plan, Haziran 2022'de 775 milyar dinar (531 milyon dolar) değerinde 45 çek bozdurulduğunda zirveye ulaştı.
Ancak müfettişler, IGCT tarafından düzenlenen çeklere dair hiçbir kayıt bulamadılar.
Soruşturmaya dahil olup isminin gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, paranın "buharlaştığını" söylerken, "Tüm çekler herhangi bir belge olmadan düzenlendi, bu yüzden para hareketini tersine izlemeye başlayana kadar ne olduğunu bilmiyorduk." diye konuştu.
Müfettişler, paranın ödendiği şirketlerin hiçbirinin geri alınacak vergi mevduatı olmadığını ortaya çıkardı. Şirketlerden bazıları sadece haftalar önce kurulmuş.
Rafidain Bank tarafından tespit edilen beş şirket adına kayıtlı hesapların tümünün, çekleri bozdurmak için kullanılmadan kısa bir süre önce açılmış olduğu anlaşıldı.
Çek bozduran beş şirketin isimleri, Al-Qant Genel Müteahhitlik Şirketi, Al-Mobdioon Petrol Hizmetleri Şirketi, Al-Hout Al-Ahdab Genel Ticaret Şirketi, Badiat al-Masaa Şirketi ve Genel Ticaret için Riyah Bağdat Şirketi olarak belirlendi.
Al-Qant, Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasında toplam yaklaşık 1,2 trilyon dinarı (yaklaşık 812 milyon dolar), Al-Hout Al-Ahdab 982 milyar dinar (673 milyon dolar), Badiat al-Masaa 624 milyar dinar (428 milyon dolar), Riyah Baghdad Company 477 milyar dinar (327 milyon dolar) bozdurdu ve Al-Mobdioon 433 milyar dinar (297 milyon dolar) bozdurdu.
Soruşturmaya katılan yetkililer, bazı günlerde toplam 90 milyar dinarı (61,7 milyon dolar) bu kadar büyük miktarlarda nakit çekmenin alarm zillerini çalınması gerektiğini söylediler.
Maliye bakanlığından bir danışman, "Bu kadar büyük meblağların nakit olarak çekilmesi, yalnızca dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda bankacılık sektöründe bir felaket olarak görülüyor. Bir banka müdürü için para, bakılması ve korunması gereken bir çocuk gibidir. Banka müdürü soruşturma açmadan, maliye bakanına ya da Merkez Bankası'na haber vermeden bu tür meblağların bir yıl içinde çekilmesine izin vermesi affedilemez ve bu anlamsız bir suçtur.” ifadelerini kullandı.
Middle East Eye