Dolar

32,6610

Euro

35,4440

Altın

2.506,82

Bist

10.851,78

İran'dan Kazakistan'a ve Türkmenistan'a yatırım

İran, Kazakistan'da büyük hidrolik tesisler inşa edecek. Türkmen gazını ise Irak'a aktaracak.

3 Gün Önce Güncellendi

2024-07-04 10:21:43

İran'dan Kazakistan'a ve Türkmenistan'a yatırım

Kazakistan Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Nurzhan Nurzhigitov, yeni hidrolik tesislerin inşası ve sulama suyu tüketiminin azaltılması konusunu görüşmek üzere İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mehrabian ile bir araya geldi.

İran Enerji Bakanı Mehrabian, İranlı şirketlerin Orta Asya'da, özellikle Kazakistan'da, dünyanın en büyük barajlarından biri olan Bakhtiari gibi büyük ölçekli hidrolik tesis inşaatı projeleri geliştirmeyi planladıklarını söyledi. Buharlaşma kaybını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olmak için Kazakistan'a modern sulama suyu taşıma teknolojileri sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Kazak Bakan ise bu tür projelerin Jambyl, Kızılorda ve Türkistan bölgeleri de dahil olmak üzere ülkenin güneyi için büyük önem taşıdığını söyledi. Son zamanlarda yaşanan sel felaketlerinin, ülkenin sel sularını verimli bir şekilde idare etmek ve suyu daha fazla kullanmak üzere depolamak için yeni su rezervuarlarına olan ihtiyacı ortaya çıkardığını söyledi.

IRAK'A TÜRKMEN GAZINI TAŞIYACAKLAR

Diğer yandan İran ve Türkmenistan, Irak'a Türkmen gazı tedariki için gaz takası anlaşması imzaladı. Bu sözleşme de İran'ın Türkmenistan Büyükelçisi Ali Mojtaba Rozbahani ve Türkmenistan'ın devlet gaz şirketi "Türkmen Gaz" başkanı Maksat Babayev'in katıldığı bir törenle imzalandı. Açıklamada, iki taraf arasında 1-3 Temmuz tarihlerinde Aşkabat'ta müzakerelerin yapıldığı, bu süreçte çok çeşitli konuların görüşüldüğü ve anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Takas anlaşması kapsamında İran toprakları üzerinden Irak Cumhuriyeti'ne 10 milyar metreküpe kadar Türkmen gazı sağlanacak.
Bu arada İranlı şirketler, Türkmenistan'da 125 kilometre uzunluğunda yeni bir gaz iletim boru hattı ile üç gaz basınçlandırma istasyonu inşa edecek ve bu, ülkenin İran'a gaz ihracat kapasitesini yılda 40 milyar metreküpe çıkarabilecek.

İran ve Türkmenistan da 2022 ve 2023 yıllarında Türkmen gazını İran üzerinden Azerbaycan Cumhuriyeti'ne götüren bir takas anlaşmasına imza attı.

 

Kaynak:ifpnews/e.inform.kz

Haber Ara