1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birinin yaşandığı ve hükümet karşıtı protestoların arttığı Lübnan'da tansiyon düşmezken; Tahran yönetimi ise bu ülkeye yardım için harekete geçti.
Lübnan'da yayımlanan Al-Binaa gazetesi, “İran gemileri, Amerikalıların dayattığı kuşatmayı kırmaya yönelik desteği çerçevesinde gıda maddeleri, yakıt ve diğer temel unsurlarla Lübnan'a gitmeye hazırlanıyor” dedi.
Gazete, İran'ın yardımı göndermek için Beyrut yönetimi ile resmi temaslar yürüttüğünü ve yardımı iki hafta içinde Lübnan'a ulaştırıcağını belirtti.
Özellikle Lübnan'da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan müzakere ekibinin üst düzey üyesi olan Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Alain Biffany'in istifası sonrası Lübnan hükümeti ile diğer yabancı bankacılık sektörü arasındaki anlaşmazlıkların çıkmaza girdiğini belirten El Binaa gazetesi, devletteki kargaşa ve gerekli reformların tamamlanamaması Lübnan'ı bölünmenin eşiğine getirdiğini belirtti.
Lübnan gazetesi Perşembe günü (dün) yaptığı açıklamada, “Birçok Batı ve Arap ülkesinin kuşatmasını kırarak Lübnan'a en üst düzeyde yardım etmek için resmi İran hazırlıkları var” dedi.
Gazete, Lübnan Hizbullahı ile göbek bağı bulunan İran'ın, bu ülkeye yardım yapmak için karar aldığını yazdı.
EKONOMİK KRİZ VE HAYAT PAHALILIĞI
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.
Lübnan, komşu Suriye'nin devam eden savaşı ve yolsuzluk nedeniyle şu anda ekonomik sıkıntı çekiyor.
Lübnan'ın Elektrik Şirketi, üretimini durdurmaya karşı uyardığı sırada, çeşitli Lübnan bölgeleri, dizel ve yakıt eksikliği nedeniyle elektrik kısıtlamasından muzdaripler.
Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar önceki gün 9 bin Lübnan lirasının üzerinde işlem gördü.
Ülkedeki 675 bin Lübnan lirası olan asgari ücret, 1992'den beri değişmeyen Merkez Bankasının resmi kurunda yaklaşık 450 dolara tekabül ederken, birkaç aydan beri yükselişe geçen karaborsadaki kurda ise bugün 84 dolara denk geliyor.
Temel gıda maddelerinin çoğunlukla karaborsadaki kur odaklı ithalata dayalı olması nedeniyle alım gücünün düştüğü Lübnan'da, 15 bin Lübnan lirasından satılan dana etinin kilogramı 36 bin, koyun etinin kilogramı ise 30 binden, 50 bin liranın üzerine çıktı.
Öte yandan ekonomik krize karşı eylemler sürerken Lübnan hükümeti ülkede kısmi devlet destekli ekmeğin fiyatının yüzde 33 oranında artırma kararı alması da, büyük tepki çekti. Ekmeğe zam kararını protesto eden halk başkent Beyrut'ta ve Sayda'da bazı yolları trafiğe kapattı.
Çeviri: Feyza Akyıl