TIMETURK | ÇEVİRİ
Kar amacı gütmeyen The Real News Network adlı haber sitesine konuşan Lawrance Wilkerson, son zamanlarda ABD-İran gerilimine ilişkin “2003 yılında Irak'ın işgal edilmesinden hemen önce olan ipuçlarına benzer izlere bakıyorum. Aynı karakterler bazı eklemelerle fiilen bu yolu döşüyor” dedi.
"İRAN'LA SAVAŞA HAZIRLIK YAPILIYOR"
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından Kongre'nin onayı olmadan savaş “izni” verilemeyeceğini hatırlatan Wilkerson, Pompeo ve diğer savaşçı şahinlerin hala 2001 yılındaki yetkisini kullanabileceğini düşünüyor. Bunun ise ilk olarak İran'ı 11 Eylül saldırılarıyla ilişkilendirilmekle başlayabileceği görüşünde. Wilkerson, “Bütün bunlar inşa edici bloklar ve sanırım teröristlere karşı Askeri Güç Kullanım Yetkisi (AUMF) ise İran'la savaşa hazırlık zeminindeki inşaatın son tuğlası” şeklinde konuştu.
"SUUDİ ARABİSTAN'A KARŞI BİR KERE BİLE KULLANMADILAR"
İran'la savaş tahminlerinin boşa çıkmasını dilediğini söyleyen Wilkerson, Irak'ın işgalinin ABD tarihinde verilmiş en kötü stratejik kararlardan biri olduğunu ifade etti.
Öte yandan terörü destekleyen başlıca devletin ABD'nin müttefiki Suudi Arabistan olduğu halde AUMF yetkisinin bu ülkeye karşı hiç kullanılmadığını da belirtti. Bu konuda da 11 Eylül saldırganlarından 15 teröristin Suudi Arabistan ve BAE vatandaşı oldukları ortaya çıktığında bile Suudi Arabistan'a AUMF'un kullanılmamasının bir çelişki olduğunu aktardı.
ABD'de Manhattan Bölge Mahkemesi, Suudi Arabistan'ın 11 Eylül 2001'deki saldırıların yapılmasına yardım ettiğini iddia eden davaların düşürülmesi önerisini 2018'in mart ayında reddetti ve 11 Eylül mağdurlarının Riyad'a dava açabileceğine hükmetti. Bu hükmü ise 2016 yılındaki yasaya dayandırdı.
Buna göre 2016 yılında terör saldırılarında hayatta kalanlar ile mağdur yakınlarının yabancı hükümetleri dava etmesine olanak veren 'Terörizme Destek Verenlere Karşı Adalet' (JASTA) adlı bir yasa onaylanarak hayata geçirilmişti.
ABD-İRAN GERİLİMİ
ABD Başkanı Donald Trump, 8 Nisan'da İran Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine eklendiğini duyurmuş, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de buna karşılık ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığını (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldığını açıklamıştı.
ABD yönetiminin kararı 15 nİSAN 2019'da resmen yürürlüğe girmişti. Ertesi günse (16 Nisan) İran Meclisi, ABD'nin Orta Doğu'da faaliyet gösteren tüm askeri güçlerini terörist ilan eden yasa tasarısını kabul etti.