Dolar

34,4904

Euro

36,2635

Altın

2.957,64

Bist

9.367,77

İran'ın 'çöl altını' stokları tükeniyor

İran'da safran hasadındaki keskin düşüş, dünyanın en pahalı baharatının fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-27 11:19:13

İran'ın 'çöl altını' stokları tükeniyor

Financial Times'ın yerel üreticiler ve ihracatçılara dayandırdığı haberine göre, dünyanın en büyük baharat tedarikçisi olan İran'daki verimsiz hasat nedeniyle küresel pazar safran açığıyla karşı karşıya.

Safran, enfes aroması, farklı tadı ve canlı rengiyle ünlü, dünyanın en pahalı baharatı.

Habere göre, dünya safranının yüzde 90'ından fazlasını sağlayan İran'da bu yılki rekoltenin, 2022 rekoltesinin yarısından az olması bekleniyor.

İran'ın önde gelen üretici ve ihracatçılarından Novin Saffron'un genel müdürü Ali Şeriati Mogadam haber kaynağına şöyle konuştu:
"Toplam üretimin [geçen yıl] yaklaşık 400 tondan yaklaşık 170 tona düşmesi bekleniyor."

Üreticiler ve tüccarlar, hasadın kötü geçmesini değişen hava koşulları ve su kıtlığına bağladı. Torbat-e Jam safran borsası başkanı Mücteba Payam-Asgari'ye göre, geçen kış aşırı düşük sıcaklıkların ardından gelen çok kuru sıcak, bahar ve yaz, mahsul üzerinde yıkıcı bir etki oluşturdu. Sulama amaçlı binlerce kuyunun tamamen kurumasıyla durum daha da kötüleşti.

İranlı çevreci Muhammed Derviş haber çıkışına şöyle konuştu:

"İran toprakları, özellikle de safranın yetiştirilen kurak ve yarı kurak bölgelerde küresel ortalamadan daha savunmasızdır. Yağışlar azalıyor, buharlaşma ve sıcaklıklar artıyor."

Tedarikçilere göre safranın fiyatı geçen yıldan bu yana iki katına çıkarak İran iç pazarında kilogram başına 1.400 dolara, yurt dışında ise 1.800 dolara yükseldi. Bu da İran'ın baharat ihracatını etkiledi.

Payam Asgari yaptığı uyarıda şu ifadeleri kullandı:

"Birçok Çinli bayi fiyat artışı karşısında şoke oldu ve borsadan ayrıldı. Geri dönerlerse daha da yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalacaklar çünkü çok az mahsul var ve depolar boş"

Çin, İran safranının en büyük yabancı alıcısı olup toplam ihracatın yüzde 45'ini gerçekleştiriyor. Diğer büyük alıcılar arasında safranın çeşitli yemeklerde kullanıldığı Arap ülkeleri, İspanya ve İtalya yer alıyor.

Russian Today

SON VİDEO HABER

Otobüs su doldu, yolcular koltuğa çıktı

Haber Ara