İran, sınırda neden büyük askeri tatbikatlar yaptı?
Eurasiantimes’da Aakriti Sharma tarafından kaleme alınınan bir makalede, “Savaş oyunları, komşu Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden ihtilaf sırasında başıboş füzeler ve mermiler İran topraklarına girdikten sonra İran'ın savaşa hazır olduğunu göstermek için yapıldı” denildi.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-27 09:24:24

Güncelleme Tarihi: 2020-10-27 09:24:24

Eurasiantimes'da Aakriti Sharma tarafından kaleme alınınan, “İran, Azerbaycan, Ermenistan sınırı yakınlarında neden büyük askeri tatbikatlar yaptı?” Başlıklı makalesinde, “Savaş oyunları, komşu Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden ihtilaf sırasında başıboş füzeler ve mermiler İran topraklarına girdikten sonra İran'ın savaşa hazır olduğunu göstermek için yapıldı” denildi.

Aakriti Sharma'nın, İran'ın Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaptığı tatbikatla ilgili makalesi şöyle:

Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmaların ortasında, İran son zamanlarda ülkenin kuzeybatı sınır bölgelerinde askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Hava savunma savaş oyunları arasında piyade, topçu ve zırhlı birimler ile drone ekipleri vardı.

Kod adı Modafe'an-e Aseman-e Velayat 99 (Velayat Sky 99 Muhafızları) olan büyük ölçekli tatbikatlar, "Simüle edilmiş gerçek savaş koşullarında Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlıklı olma ve hava savunma yeteneklerini sağlamlaştırma" amacını taşıyordu.
Askeri tatbikat sırasında İran, uzun menzilli hedeflerini vurduğu bildirilen yerli Bavar-373 füzesini başarıyla test etti.

Savaş oyunları, komşu Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden ihtilaf sırasında başıboş füzeler ve mermiler İran topraklarına girdikten sonra İran'ın savaşa hazır olduğunu göstermek için yapıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiyomers Heydari, tatbikatların ardından asker gücün "büyük değişikliklere uğradığını ve hızlı tepki kabiliyetine sahip çevik bir saldırı gücüne dönüştüğünü" söyledi.

Kara Kuvvetlerinin İslam Cumhuriyeti'ne karşı olası herhangi bir saldırı eylemine derhal tepki vereceği konusunda uyarıda bulunan Bakan, savaş oyunları sırasında gerçekleştirilen simüle askeri operasyonların yeni savaş taktikleri için hazırlık yapmak olduğunu söyledi.

İran askeri sözcüsü Abbas Farajpour'a göre, savaş oyunlarının amacı, “ülkenin hava sınırlarına herhangi bir tecavüz, saldırı veya tecavüzü önlemekti”.

İran İslam Cumhuriyeti Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Ahmed Ali Gudarzi'nin Cumartesi günü yaptığı açıklamanın ardından, Karabağ savaşı sırasında meydana gelen birkaç olayının ardından ülkenin kuzeybatı sınır bölgelerinde güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı.

FarsNews Ajansı, General Gudarzi'nin bu alanlarda Ranger birimlerinin, gerekli ekipmanların ve elektronik, optik, drone ve keşif sistemlerinin güçlendirildiğini söylediğini aktardı.

Son haftalarda Karabağ savaşı sırasında İran'ın sınır bölgelerini vuran birkaç havan topundan bahsediyordu. Tahran, olaylar hakkında defalarca uyarıda bulunduktan sonra, Azerbaycan ve Ermenistan sınır muhafızlarının yetkililerini çağırdı.

Ermenistan ve Azerbaycan'ın bölgede topçu, füze ve hava saldırıları düzenlemekle suçlamasıyla 27 Eylül'de on yıllardır süren Dağlık Karabağ, tam anlamıyla bir savaşa dönüştü ve her iki tarafta da kayıplara neden oldu.

Bu haftanın başlarında, İranlı yetkililer her iki savaşan tarafı İran'ın kırmızı çizgilerini geçmekten kaçınmaları konusunda uyardı ve anlaşmazlıklarının diyalog yoluyla çözülebileceğini vurguladılar.

İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Abolfazl Shekarchi Cuma günü yaptığı açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti, sınır bölgelerindeki savunma önlemlerini güçlendirirken, sınır bölgelerinin ve İran halkının güvenliğinin ülkenin kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı" dedi.

Batı tarafından kırk yılı aşkın süredir silah ambargosu altında olan İran, yerli savunma teçhizatının yüzde 80'inden fazlasını inşa etmeyi başardı. İran ordusuna göre, yerli hava savunma teçhizatı ile “ülkenin gökyüzü her zamankinden daha güvenli”.

Tahran, Erivan ve Bakü ile sorunlarını siyasi yollarla çözmek için görüşmeye devam ederken, geçen hafta savaşan taraflar arasında çıkan çatışmalar sırasında İran'ın Kuzeydoğu sınırındaki Doğu Azerbaycan'daki bir köy evine roket atıldığı bildirildi.

Roket eve zarar vermesine rağmen can kaybına yol açmadı. Bir gün önceki başka bir olayda, iki tarafın herhangi birine ait bir insansız hava aracı, Kuzeybatı İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletindeki Qara Qouch köyü yakınlarında düştü.

İran dışişleri bakanlığı sınır bölgelerdeki gelişmelere dikkat çekerek yaptığı açıklamada, “Ülkemizin sınır bölgelerindeki hareketler, İran İslam Cumhuriyeti tarafından ciddi ve hassas bir şekilde izlenmekte. Bölgedeki savaşan taraflardan herhangi biri tarafından ülkemize bir saldırı tahammül edilmez. Tüm tarafları bu konuda ciddiye almaları için ciddi şekilde uyarıyoruz" denildi

İran'ın savaş oyunları modeli üzerine ilginç bir gözlemde, Orta Doğu Yönlendirme Programı'nda bir program görevlisi ve Universita'nın Cattolica Enstitüsü'nde (ASERI) profesör olan Divsallar Abdolrasool da, İran'ın 2020'de, son yıllarda yıllık tatbikatlar ortalamasından daha fazla askeri tatbikat yaptığını belirtti.

“Tahran'ın Washington'la uzun süredir devam eden çatışması, iç sosyal baskıyı yönetme kapasitesini düşürürken, sistemi tehditleri etkisiz hale getirmek için askeri araçlara daha bağımlı hale getirdi. Bu da İran'ın rakipleri için iyi değil” diyen Abdolrasool, Twitter'da şöyle yazdı: “ İran'ın 2020'deki tatbikat modeli, İran askeri düşüncelerinde ABD'nin stratejik değerlendirmesini değiştirmek için kritik yetenekler olarak giderek artan bir şekilde görülen bir dizi yeteneği birleştirmeyi ve operasyonel hale getirmeyi amaçladı."

* Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir. 

Kaynak: Eurasiantimes