İsrail gazetesi Haaretz, ruh sağlığı alanındaki otoritelere dayandırdığı haberinde, ruh sağlığı sisteminin gerçek bir çöküşle karşı karşıya olduğunu yazdı.
Gazetenin dün paylaştığı haberde, geçen hafta akıl sağlığı merkezlerinde çalışan müdürlerin Devlet Denetçisi Matanyahu Engelman'a bir mektup göndererek "İsrail'deki akıl sağlığı sisteminin kötüye gittiği" belirtilerek, sistemin "tamamen çöküşün eşiğinde” olduğu uyarısında bulundukları belirtildi.
Kaynaklar Haaretz'e, Netanyahu hükümetine yönelik darbe endişeleri nedeniyle bazı psikiyatristlerin ayrılma planlarının savaştan önce başladığını, ancak 7 Ekim'deki "Aksa Tufanı Operasyonu" nedeniyle bu planların bir süreliğine askıya alındığını söyledi.
Gazete, son aylarda kamu sağlığı alanında çalışan onlarca psikiyatristin İngiltere'de doktorluk yapmak üzere sınavlarına girdiğini ekledi.
İsrail'den ayrılmayı planlayan doktorlarla konuşan İsrail ruh sağlığı sisteminin üst düzey bir yöneticisi, "orada çok daha yüksek maaşlar almaları pek mümkün değil; ancak onları ayrılmaya iten şey, ağır iş yükünün neden olduğu hayal kırıklığı ve kendilerini iyi hissetmemeleri. Nasıl hayatta kalabileceklerini görmekte zorluk çekiyorlar." dedi.
Habere göre, kaçış dalgasından önce de ruh sağlığı sistemi ciddi psikiyatrist kadrosu sıkıntısı çekiyor ve bu durum giderek daha da kötüleşiyordu.
Sağlık Bakanlığı'nın Ocak 2023'te yayınlanan tıbbi iş gücü raporuna göre İsrail'de kişi başına düşen psikiyatrist sayısı son on yılda yüzde 19 azaldı.
Ulusal Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Politikası Araştırma Enstitüsü'nün geçen hafta sağladığı veriler de İsrail'de her 11.705 kişiye karşılık kamu hizmetinde bir psikiyatristin bulunduğunu gösterdi.
Ruh Sağlığı Merkezleri Yöneticileri Forumu Başkanı Dr. Shmuel Hirschman ise şu anda 400'e yakın psikiyatrist açığının bulunduğunu söylerken, beş yıl içinde bu eksikliğin iki katına çıkacağı uyarısında bulundu.
Hirschman, "Çünkü pek çok doktor emeklilik yaşına yaklaşıyor, hatta bu yaşı geçiyor." dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılı verilerine göre psikiyatristlerin yüzde 63'ünden fazlası 55 yaşın üzerinde; bunların yüzde 29'u ise 55-67 yaş arasında.
İSRAİL SAĞLIK SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ
Geçtiğimiz hafta Ruh Sağlığı Merkezleri Yöneticileri Forumu, Devlet Denetçisi Engelman'a gönderdiği mektupta şu ifadelere yer verdi:
“İsrail'deki ruh sağlığı sisteminin içinde bulunduğu zor durumla ilgili olarak size yardım çığlığıyla ve umutsuzluk içinde sesleniyoruz.”
Ayrıca sistemdeki vahim duruma ilişkin uyarı niteliğindeki denetçi raporunun Mayıs 2020'de yayımlanmasından bu yana sektörde ciddi bir bozulma yaşandığına dikkat çekilirken, bunun temel nedeni olarak her geçen gün daha da kötüleşen vasıflı personel eksikliği gösterildi.
Yöneticiler mektuplarında savaştan bu yana psikiyatristlere olan talebin arttığını vurguladı. 7 Ekim'deki "Aksa Tufanı Operasyonu'nu etkisinin "eğitimli bir uzman tarafından tedavi edilmesi gereken tahminen 300.000 ilave hastayla sonuçlandığını" dile getirdiler.
Mektupta ayrıca "Gazze Şeridi'nde devam eden çatışmalar nedeniyle kaç askerin çatışmanın sonuçlarına maruz kalacağı henüz bilinmiyor. Ruh sağlığı hizmetlerine yönelik talepte şimdiden çok fazla artışa tanık oluyoruz." ifadelerine yerildi.
Uzmanlar, savaşın psikolojik etkileri gelinen aşamada gerçekten ciddi ve endişe verici boyutlara ulaşmış durumda olduğunu şu sözlerle anlattı:
"Yüksek oranda akıl hastalıkları, intiharlar ve hastanelerde insanlık dışı koşullarda acil tedavilere tanık oluyoruz. Bu tamamen yetersizliğimizin dayattığı bir gerçektir, acil ihtiyaçlara uygun bir cevap veremiyoruz."