Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

İsrail'den Erdoğan'a 'Saddam gibi olursun' göndermesi

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan 'Saddam Hüseyin'in yolundan gidiyor' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Gazze savaşına müdahale etmemesi konusunda uyardı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-07-29 12:02:59

İsrail'den Erdoğan'a 'Saddam gibi olursun' göndermesi

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze savaşına müdahale etmeye kalkışırsa devrilen ve idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin gibi olabileceği konusunda uyardı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü İsrailli yetkililere, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'de Hamas'a yönelik operasyonu ve İsrail ile Lübnan merkezli silahlı grup Hizbullah arasındaki hızla artan gerginlik nedeniyle tehditler savurdu. Rize'deki memleketinde düzenlenen bir mitingde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Filistinlilere yardım etmek için İsrail'e "girebileceğini" öne sürdü.

Erdoğan, "İsrail'in Filistin'e bu saçma şeyleri yapamaması için çok güçlü olmalıyız" dedi. Geçmişte İsrail'in Gazze'deki eylemlerini Nazi Almanyası'nınkilere benzeterek kınamış ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzetmişti.

Katz, X'te kendi uyarısıyla yanıt verdi. "Erdoğan, Saddam Hüseyin'in yolundan gidiyor ve İsrail'e saldırmakla tehdit ediyor" diye yazdı ve Türk liderin "orada ne olduğunu ve bunun nasıl bittiğini hatırlaması gerektiğini" ekledi.

6_2

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid de Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirerek onu "Orta Doğu için bir tehlike" ve "diktatör olmak isteyen biri" olarak nitelendirdi.

Diğer yandan NATO devletleri vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmelerini söyledi.

Lapid X'te, “Dünya ve özellikle NATO üyeleri, İsrail'e yönelik çirkin tehditlerini güçlü bir şekilde kınamalı ve onu Hamas'a verdiği desteği sonlandırmaya zorlamalıdır”

Saddam Hüseyin, 2003'te ABD öncülüğündeki Irak işgali sırasında devrildi. Saklandı, ancak sonunda ABD birlikleri tarafından yakalandı, Irak mahkemesi tarafından insanlığa karşı suçlardan mahkum edildi ve 2006'da asılarak idam edildi.

Başkan George W. Bush yönetimindeki ABD, o zamanlar Irak liderinin 11 Eylül terör saldırılarının arkasındaki grup olan El Kaide ile bağlantıları olduğunu ve kitle imha silahlarına sahip olduğunu iddia etti. Daha sonra her iki iddianın da yanlış olduğu ortaya çıktı, ancak Washington, BM Güvenlik Konseyi'nin onayını alamamasına rağmen bunları Irak'a saldırmak için gerekçe olarak kullandı.

Kaynak: RT

Haber Ara