Dolar

34,5029

Euro

36,1179

Altın

2.961,68

Bist

9.367,77

İsrail'e mal sevkiyatını ortaya çıkaran gazeteci hapsedildi

Ürdünlü gazeteci Hiba Abu Taha, Ürdün'ün İsrail'e mal sevkiyatına ilişkin bir soruşturma haberi nedeniyle, ülkenin tartışmalı siber suçlar yasası uyarınca bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-06-14 15:13:43

İsrail'e mal sevkiyatını ortaya çıkaran gazeteci hapsedildi

Hiba Abu Taha, Ürdün'ün kara koridoru yoluyla İsrail'e mal ihraç etme iddiasını açığa vuran bir haber yayınladığı için bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Lübnan merkezli medya kuruluşu Annasher'de "Soykırımda ortaklar... Ürdün, Gazze'de soykırıma karıştı" başlıklı haber yayımlandı.

Haber, bazı Ürdünlü şirketlerin kara koridoru yoluyla İsrail'e ticari mal nakliyesine dahil olduklarını anlatıyor.

Şubat ayında Ürdün Başbakanı Bisher Hasawneh, ülkesinden İsrail'e giden bir kara yolunun varlığını yalanladı ve bu iddiaları "uydurma" olarak nitelendirdi.

Hasawneh, Ürdün içi ve dışı ulaşım rotalarının son 25 yılda değişmediğini ifade etti.

Hapis kararı, Ürdün Medya Komisyonu'nun Abu Taha'nın haberi nedeniyle kendisine yönelik şikayette bulunmasının ardından Mayıs ayında bir hafta süren tutukluluktan sonra geldi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, avukatı cezaya itiraz edecek.

'YALAN HABER'

Abu Taha, ülkenin siber suçlar yasası uyarınca "halkı kışkırtmak ve yalan haber yaymakla" suçlanıyor.

Geçtiğimiz yıl, Ürdün Kralı II. Abdullah, insan hakları grupları ve gazeteciler tarafından ifade özgürlüğüne saldırı olarak nitelendirilen tartışmalı siber suç yasasını onayladı.

Parlamentonun her iki kanadı tarafından da kabul edilen tasarı, yetkililerin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gazetecilere ve yazarlara yönelik baskılarını artırdığı bir dönemde geldi.

İnsan hakları grupları, "acımasız" yasa tasarısını, "sahte haber", "ahlaksızlığı teşvik etmek, kışkırtmak, yardım etmek veya teşvik etmek", "kişiliğe çevrimiçi suikast", ulusal birliği baltalamak" ve "dinleri küçümsemek", "provokatif paylaşım" gibi "kesin olmayan, belirsiz ve tanımsız terminoloji" kullandığı için kınadı.

Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre Abu Taha, aralarında Jordan Today, Al Jazeera ve Beyrut merkezli araştırmacı gazetecilik sitesi Daraj'ın da bulunduğu çeşitli medya kuruluşlarına katkıda bulunuyor.

Ürdünlü bir sivil toplum kuruluşu olan Gazetecilerin Özgürlüğünü Savunma Merkezi (CDFJ), kararı kınadı ve "davaların yayınlanmasında özgürlüğü kısıtlayan hükümlerin kaldırılması" çağrısında bulundu.

7 Ekim'de Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana Ürdün, özellikle Mart ayında Amman'daki İsrail büyükelçiliğinde düzenlenen gösterilerin ardından gazetecilik ve aktivizm konusunda sıkı önlemler alıyor.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında bulunduğu insan hakları grupları, Ürdün'e gazetecileri ve Filistin yanlısı aktivistleri hedef almasına son vermesi çağrısında bulundu.

2_677

Ağustos 2023'te Abu Taha, Ürdün Kralı II. Abdullah'a karşı çevrimiçi bir yazı yazdığı suçlamasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmıştı.

Abu Taha, Ceza Kanunu'nun 191'inci ve Siber Suçlar Kanunu'nun 15'inci maddesine dayanılarak "resmi bir kurumu karalamak" suçlamasıyla üç ay hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Abu Taha daha önce Middle East Eye'a, Facebook'ta yayınladığı gönderinin, kralın 191. maddeye göre bir kurum olmamasına rağmen bir kurumu karalama suçlaması getirmesine şaşırdığını söylemişti.

Middle East Eye

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara