Dolar

34,5138

Euro

36,1259

Altın

3.004,18

Bist

9.549,89

İsrail Enstitüsü: Rusya, İran'ı Suriye'den kovmaktan aciz

İsrailli bir enstitü, Suriye'de İran ile Rusya arasındaki ilişkilerde tırmanan gerginlikten söz ederek, Moskova'nın istese bile Tahran'ı Suriye'den kovmaktan aciz olduğunu vurguladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-14 09:25:18

İsrail Enstitüsü: Rusya, İran'ı Suriye'den kovmaktan aciz

İsrailli bir enstitü, Suriye'de İran ile Rusya arasındaki ilişkilerde tırmanan gerginlikten söz ederek, Moskova'nın istese bile Tahran'ı Suriye'den kovmaktan aciz olduğunu vurguladı. 

srail ‘Politika ve Strateji Enstitüsü', Knesset üyesi Cassania Sebtelova'nın yazdığı bir makalede, "Suriye ve İran'ın Suriye hava savunmasını güçlendirmeyi ve İran ve Suriye hedeflerine yeni hava saldırılarını önlemeyi amaçlayan yeni bir askeri anlaşma imzaladıktan birkaç gün sonra, İsrail'e atfedilen bombalamalar Şam'ın gökyüzünü salladı" dedi.

Politika ve Strateji Enstitüsü, Suriye'de İsrail'e atfedilen baskınların Moskova için büyük bir rahatlama olduğunu, ancak bu baskınların bölgedeki durumu istikrara kavuşturmaya katkıda bulunmadığını belirtti.

Suriye ile İran arasında varılan askeri anlaşmanın bazı Rusları sinirlendiğini belirten İsrail Politika ve Strateji Enstitüsü, “İran'ın, Suriye ordusuna hava savunma sistemlerini sağlaması ve Suriye semalarında düşman hedeflere saldırmaya çalışması halinde Suriye'deki istikrarsızlığı artıracak, özellikle patlayıcı bir gelişme” diye nitelendirdi.

Şam ile Tahran arasındaki yakınlaşmanın Rusya için bir gösterge olduğunu dikkat çeken Politika ve Strateji Enstitüsü; Suriye'nin, son yıllarda Beşar Esed'e Şam'daki ev sahibinin kim olduğunu hatırlatmayı bırakmayan Ruslara güvenmek yerine Tahran'daki müttefiklerine güvenmeyi tercih ettiğini söyledi.

Enstitü, bu yılın başında, Rusya Devlet Başkanının Suriye'ye yaptığı son ziyarette, Putin'in Esed'le cumhurbaşkanlığı sarayında değil, Rus askeri üssünde buluştuğunu hatırlattı.

"Moskova'nın Şam'a sağladığı gelişmiş savunma sistemlerinin daha fazla karmaşayı önlemek için tekrarlanan hava saldırıları sırasında kullanılmasına fiilen izin vermediğini" belirten Politika ve Strateji Enstitüsü, Rusya ile İran'ın Suriye'nin geleceğine ilişkin vizyonu arasında bir anlaşmazlık olduğunu belirtti.

İsrail Politika Enstitüsü, "Tahran, otellerden başlayıp telekomünikasyon şirketleriyle biten sivil altyapıya yatırım yaparken, Rusya'nın Suriye'de uzun vadeli planları var; Tartus limanı, askeri üsler ve tesislerin yenilenmesi ve geliştirilmesi gibi ona hizmet edecek altyapıya yatırım yapıyor" dedi.

"Rusya, Esed'i orduyu Rus tarzında yeniden inşa etmeye, Suriye'deki Moskova'nın en sadık müttefiki olmaya çağırıyor" diye uyaran İsrail Politika Enstitüsü, "Moskova'nın Akdeniz kıyılarında bir Rus sponsor devleti görmek ve onu iyi konumlandırmak ve oradan Avrupa'ya doğru deniz havzasındaki gücünü genişletmek istediğini" belirtti.

İran'ın Suriye'yi direniş ekseninin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü ve Şiilerin yükselişi için yıllardır çalıştığı belirten İsrail Politika Enstitüsü; Rusya'nın ise, Suriye'yi laik bir devlet görmek istediğini belirtti.

Enstitüye göre, "Suriye, İran'ın bölgedeki hegemonyasının yayılmasıyla ilgili her şeyde Tahran'daki rejime tek Arap desteği veriyor. İsrail ile sınırlarına çok yakın, Tahran'ın Suriye'nin yardımıyla Batı ile yüzleşmek için denklemi değiştirebileceğini umduğunu kaydetti.

Tüm bunlara ek olarak, "İran'ın Esed rejimini tek başına kurtaramayacağını herkes biliyor. Rus askeri müdahalesi Esed'i kurtardı ve Suriye'nin çoğu üzerindeki kontrolünü yeniden sağlamasına izin verdi” diyen İsrail Politika Enstitüsü, "İki ülke arasındaki gerginlik yakın gelecekte artmaya devam edecek; ancak bu aşamada Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmak ve ekonomik çöküşü önlemek için aralarında işbirliği yapmaları gerektiğinden, kırılma anı henüz çözülmedi" uyarısında bulundu.

Rusya'nın, Tahran'ı Suriye'den yenmek için işe yaramayacağını ve pratikte bile yapamayacağını dikkat çeken İsrail Politika Enstitüsü şu ifadeleri kullandı:
"İran, Beşar Esed ile on başka askeri anlaşma imzalamış olsa bile, Suriye'deki meseleleri alt üst etmeyi ve Rus ayısının etkisinden kurtulmayı başaramayacak ve bu aşamada iki dost-düşmanın dişlerini sıkması ve Suriye'de birlikte çalışmaya devam etmesi gerekecek.”

Kaynak:Arabi21
Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara