İsrail şirketine laboratuvarda dana eti üretmek için yeşil ışık
Yapay et üretiminde yeni bir gelişme medyaya yansıdı. İsrailli bir şirket, sığır hücrelerinden üretilen dünyanın ilk bifteğini satması için yetkililerden yeşil ışık aldığını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2024-01-19 20:28:07

Güncelleme Tarihi: 2024-01-19 20:31:42

Bu gelişme, geçen yıl ABD'de laboratuarda tavuk üretiminin onaylanmasının ardından geldi.

Şirketin basın açıklamasında, İsrail'in Rehovot kentindeki Aleph Farms'a İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık ayında ilk onay verildiği belirtildi.

İzinle ilgili gelişme, girişimi "küresel bir atılım" olarak nitelendiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından Çarşamba günü geç saatlerde duyuruldu.

Firma, İsrail'deki restoranlara kültürlü "minyon biftek" sunmayı planladığını söyledi.

Sığır eti, Kaliforniya'daki bir çiftlikte yaşayan Lucy adlı bir Kara Angus ineğinin döllenmiş yumurtasından elde edilen hücrelerden yetiştirilecek.

Aleph Farms'tan Yoav Reisler, yetkililerin şirketin etiketlerini onaylaması ve son bir inceleme yapması gerektiğini beklediklerini söyledi. Bundan sonra ürünün müşterilere sunulması aylar sürebilir.

Aleph Farms, Haziran ayında ABD'de tavuk satma iznini alan Kaliforniya merkezli iki firma olan Upside Foods ve Good Meat'e katıldı.

Dünyada 150'den fazla şirket, laboratuarda yetiştirilen et olarak da bilinen kültürlü veya "hücre kültürü" et üretme hedefini takip ediyor.

Destekleyenler, hücrelerden et üretmenin hayvanlara verilen zararı büyük ölçüde azaltacağını ve geleneksel et üretiminin çevresel etkilerini önleyeceğini söylüyor. Ancak sektör, yüksek maliyetler ve üretimi karlı hale getirecek kadar büyük ölçekte yeterli miktarda et üretme zorluğu gibi engellerle karşı karşıya.

Yetiştirilen et, canlı bir hayvandan, döllenmiş bir yumurtadan veya özel bir depolanmış hücre bankasından alınan hücreler kullanılarak büyük çelik tanklarda üretiliyor. Orijinal hücreler, pirzola veya biftek gibi tanıdık yiyeceklere dönüşen et kütleleri veya tabakaları halinde büyümelerine yardımcı olmak için özel besinlerle karıştırılıyor.

Kaynak: abcnews