"Bu yüzden hikaye anlatmamalıyız" diyen Eisenkot, "Bugün Gazze Şeridi'ndeki durum öyle ki, savaşın hedeflerine henüz ulaşılamadı." itirafında bulundu.
Times of Israel'in haberine göre Eisenkot'un sözleri, Netanyahu'nun, "2025'e kadar devam edebileceği" iddia edilen savaş sırasında seçim yapılması fikrini reddetmesinin ardından geldi.
Netanyahu ise, 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu'nu düzenleyen Hamas'a karşı "tam zafer" vaadetti ancak kendisi ve hükümeti, Gazze için "savaş sonrası" bir plana sahip olmadığı için eleştirilere maruz kalıyor.
Eisenkot, "Savaşın hedeflerine henüz ulaşılamadı, ancak sahadaki asker sayısı artık daha sınırlı... Bundan sonrasını düşünmek zorundasınız" dedi.
İsrail liderliğinin halka karşı dürüst olduğuna inanmadığını söyleyen Eisenkot, Netanyahu'ya yönelik daha sert eleştiriler olduğunu ima etti.
Eisenkot, şöyle devam etti:
"Ben zaten şu veya bu lidere gözlerim kapalı güvenmediğim bir yaştayım, bir adamı kararlarına ve ülkeyi yönetme şekline göre yargılarım. Şunu cesurca söylemek gerekiyor ki... rehineleri yakın vadede anlaşma olmadan canlı olarak geri döndürmek mümkün değil."
Eisenkot, Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'a önleyici saldırı yapmasını engellemek için müdahale edenlerin kendisi ve Ulusal Birlik partisi lideri Benny Gantz olduğunu söyledi.
Ona göre İsrail, 11 Ekim'de grubu vurmak üzereydi ancak o ve Gantz, yetkilileri ertelemeye ikna ettiğini belirtirken, "Orada bulunmamızın İsrail'in ciddi bir stratejik hata yapmasını engellediğini düşünüyorum" dedi.
"SAVAŞIN AMACI VE GELECEĞİ YOK"
Öte yandan, İsrail savaş kabinesi toplantılarına katılan kimliği belirtilmeyen bir kişi Haaretz gazetesine, İsrail'in Gazze'deki mevcut savaşının "hiçbir amacı ve geleceği olmadığını, ancak savaşı uzatmanın [Netanyahu'nun] sorumluluk meselesiyle ilgilenmeyi ertelemenin bir yolu olduğunu" söyledi.
Kaynak, "Her toplantıda, savaşın iki hedefi olan Hamas'ın yıkılması ve rehinelerin geri dönüşü elde edilene kadar uzun bir süre devam edeceğini vurguluyor. Tecrübe ve zeka açısından oradaki herkesi geride bırakıyor ve bence hedeflere ulaşılmama ihtimalinin makul olduğunu biliyor ve sadece oyalıyor."
Aynı kaynak, İsrail başbakanının toplantılarda konuya çok az zaman ayırdığı için rehinelerle ilgilenmediğini de iddia etti.
HEDEFTEKİ İSİM: YAHYA SİNVAR
Kaynağa göre, İsrail'in rehinelerin dönüşüne odaklanan protestoları iyiye işaret olarak gördüğünü, çünkü Netanyahu hükümetine karşı daha önce yapılan protesto hareketi bir duraklama yaşandığını hatırlattı.
“100 günden fazla zaman geçti ve kendisi yaklaşık yarım saatini en yakıcı konuya ayırdı." diyen kaynak, “Hamas'ı devirmeye gelince, Gazze'de girmeyeceğimiz alanların olduğu zaten ortada, kuzey şeridindeki kazanımlar da kayboluyor. Herkes Sinvar'ın (Gazze lideri Yahya Sinvar) bir tünelde bulunup ona suikast düzenlenmesi ve suikastın bir zafer imajı olarak sunulması gibi büyük bir talih bekleniyor.” dedi.
Haaretz ayrıca İsrail hükümetindeki birçok kişinin savaşın uzamasının belirtilen askeri hedeflerden ziyade Netanyahu'nun siyasi hayatta kalmasıyla ilgili olduğuna inandığını da bildirdi.
İSRAİL GAZZE'DE SIKIŞIP KALDI
İsrailli gazeteci Nahum Barnea, Yedioth Ahronoth için yazdığı köşe yazısında, "Ürdün Ekseni" veya Mısır ile Gazze arasındaki dar koridor "Hamas'ın cankurtaran halatı" olarak kaldığı sürece İsrail'in Hamas'ı parçalayamayacağını iddia etti.
Barnea, İsrail'in bu koridoru düzgün bir şekilde kapatmak için Mısır'a ihtiyacı olduğunu, ancak Mısır'ın kararlılığının İsrail'in Abbas yönetimine Gazze'yi dahil etmesi kabulüne dayandığını ancak Netanyahu'nun bunu reddettiğini savundu.
Barnea'ya göre Netanyahu konuyu tartışmayı defalarca erteleyecek kadar ileri gitti.
Başbakanın sadece bir Filistin devletinin kurulmasını engelleyen adam olarak mı itibarını korumak istediğini, yoksa sadece Ben-Gvir veya Smotrich gibi radikal destekçileri kaybetmekten mi korktuğunu merak eden Barnea, "İsrail'in ne olursa olsun "Gazze'de sıkışmış olduğunu" yazdı.
Kaynak: MiddleEastEye