Ölümcül koronavirüs salgınında Çin'den sonra en fazla can kaybının yaşandığı ülke İtalya'da, büyük panik yaşanırken; cezaevlerinde de çıkan isyanlar büyüyor.
Hükümetin aldığı yeni koronavirüs tedbirleri cezaevlerindeki mahkûmlar arasındaki çatışmayı körükledi ve Modena'daki Saint Anna hapishanesinde çıkan çatışmalarda da 6 mahkûmun öldüğü bildirildi.
CEZAEVİ İSYANLARI BÜYÜYOR
Dün günü erken saatlerde, Apulia'nın güney bölgesindeki çok sayıda kişinin, Foggia'daki bir hapishaneden kaçmayı başardığı bildirildi.
Yerel basında çıkan haberlere göre, protestolar ve ayaklanmalar hafta sonu boyunca Napoli yakınlarındaki Salerno'da başladı. Yaklaşık 200 tutuklu, hapishanenin çatısında barikat kurmadan önce binanın birinci katını tahrip etti.
İsyanlar daha sonra yakındaki Poggioreale hapishanesinin yanı sıra Pavia, Frosinone, Vercelli, Alessandria, Foggia ve Modena'ya yayıldı.
Haberlere göre Pavia'da bir cezaevinde mahkûmlar iki subayı rehin aldı. Modena'da mahkûmlar ayrıca cezaevinin içinde barikat kurduğu bildirildi.
Bu arada cezaevlerinde yaşananlardan rahatsız olan mahkûm yakınlarının hapishanelerin dışında protesto gösterileri düzenledikleri öğrenildi.
YENİ ÖNLEM TEDBİRLERİ
ÜLKEDE HAYATI DURDURACAK
463 ölümle koronavirüs nedeniyle Çin'den sonra en fazla can kaybının yaşandığı İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte tarafından dün akşam imzalanan ülkede koronavirüse karşı alınacak olağanüstü tedbirlerle ilgili kararname ülkede şaşkınlık oluşturdu.
60 milyonluk ülkenin tamamında bugünden itibaren uygulanacak kararname, seyahat kısıtlaması; sinema, tiyatro, müze gibi kamuya açık birçok mekanın kapatılması, toplanma yasağı, cenaze de dahil törenlerin iptali gibi gündelik hayatı derinden etkileyecek kurallar içeriyor. Ülke genelinde 3 Nisan'a kadar tüm okulların kapalı kalması, spor müsabakalarının da durdurulması öngörülüyor.
SÜPERMARKETLER AKIN
Başbakan'ın dün akşamki açıklamasının ardından ülke genelinde vatandaşların süpermarketlere akın ettiği haberleri gelmeye başladı. Bunun üzerine hükümet kaynaklarından İtalyan basınına yapılan açıklamalarda, yeni kuralların ihtiyaç alışverişine herhangi bir kısıtlama getirmediği vurgulandı. Haberlere göre gıda alışverişi için dışarı çıkmak gerekli ihtiyaçlar arasında sayılacak ve kısıtlamaya tabi tutulmayacak.
Kamu kurumları ve toplu taşıma araçları da şimdilik hizmet vermeye devam edecek.
Yeni tedbir paketiyle, daha önce ülkenin kuzeyindeki bölgelerde uygulanan yasak ve kısıtlamalar ülke geneline yayılacak.
Koronavirüsle mücadele amacıyla bir Avrupa ülkesinin genelinde ilk kez uygulanacak kısıtlamalar bugünkü İtalyan gazetelerinde şu manşetlerle yer aldı:
İRAN DA KORONAVİRÜSÜ NEDENİYLE 70 BİN TUTUKLU SERBEST
Öte yandan İran Yargı Erki Sözcüsü Şefi Ebrahim Raisi, ülkede yeni tip corona virüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek amacıyla 70 bin tutukluya ev izni verildiğini söyledi.
Yargı Şefi Ebrahim Raisi, yargının mahkûmların serbest bırakılmasının “toplumda güvensizlik yaratmadığı noktaya kadar” devam edeceğini söyledi.
İran'da bugüne kadar koronavirüsünten 291 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.
Dünya çapında yeni koronavirüs vakalarının sayısı ise 100 ülke ve bölgede 110.000 kişiyi aştı ve 3.800'den fazla insan öldü.
Virüsün geçen yılın sonlarında ortaya çıktığı Çin, 80.000'den fazla vaka ile en çok etkilenen ülke olmaya devam ederken; uzmanlar ise, salgının Çin'de zirveye ulaştığını dile getiriyor.