Duyuru, Japonya'nın Çin ve Kuzey Kore karşısında asker sıkıntısıyla ilgili artan endişeler nedeniyle mücadele ettiği bir dönemde geldi.
Erkekler için sadece kısa saç kesimlerine, kadınlar için ise daha kısa saçlara izin veriliyordu.
Ancak Nisan ayından itibaren, askerlerin daha uzun saçlara sahip olabilmesi için kurallar gevşetilecek.
Yeni kurallara göre erkek askerler, arka ve yan tarafları kısa, üstleri daha uzun saçlı olabilecek.
Kadın personelin saçlarının daha uzun olmasına izin verilecek, ancak üniformalıyken saçlar omuzlara düşmeyecek ve kask takılmasına engel olmayacak.
Kyodo haber ajansına göre, gevşetilen kurala ilişkin haberler ilk olarak Ocak ayında, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin (JSDF) asker sayısını artırmakla görevli bir uzman paneli toplantısında bildirildi.
Savunma Bakanı Minoru Kihara bu toplantı sırasında şunları söyledi:
"Ülkemiz ciddi bir personel sıkıntısıyla karşı karşıyayken, yetenekleri güvence altına almak için özel sektör de dahil olmak üzere diğerleriyle rekabetin yoğunlaştığının farkındayız."
Japon ordusunun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana oynadığı rol, ülkenin pasifist anayasasına uygun olarak tamamen savunma amaçlıydı.
Personel alımını artırma teklifi, Japonya'nın Çin'in hızlı askeri yapılanması ve Kuzey Kore'nin genişleyen füze ve nükleer programlarıyla boğuştuğu bir dönemde geldi.
Geçen yıl Japonya, önümüzdeki beş yıl içinde savunma harcamalarını önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı, ancak Japon ordusu personel alımı hedeflerine ulaşmakta zorlanıyor; yetkililer ordunun kapasitesinin %10 altında çalıştığını söylüyor.
Japan Times, azalan doğum oranının ve ülkenin dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olmasına ek olarak, düşük maaş nedeniyle moral düşüklüğünün ve cinsel taciz iddialarının da işe alımları engellediğini bildirdi.
Geçen yıl, ülkenin savunma bakanlığının dövmeli kişilerin orduya katılmasına izin vermeyi düşündüğü bildirilmişti.
Japonya'da Yakuza organize suç çeteleriyle ilişkilendirilen dövmeler uzun süredir tabu sayılıyor.
Yetkililer, dövmesi olan birçok kişinin gangster olmadığını ve yasağın işe alımları engellediğini kabul etti.
BBC