Karıncalar yaralı arkadaşlarına ampütasyon yaparak kurtarıyor
Son araştırma bulguları, bazı karıncaların yaralı arkadaşlarının uzuvlarını keserek hayatlarını kurtarmalarını sağladıklarını ortaya koydu. Araştırmayı yürüten akademisyen, “İnsanlarınkiyle rakip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2024-07-05 14:03:00

Güncelleme Tarihi: 2024-07-05 14:07:20

Yeni bir araştırma, bazı karıncaların hayatta kalma şanslarını artırmak için yaralı arkadaşlarının uzuvlarını kestiğini ortaya koydu. Bu davranış, Florida marangoz karıncalarında (bilimsel adı Camponotus floridanus) belgelendi; bu karıncalar, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunun bazı kısımlarında yaşayan, 1,5 cm'den uzun kırmızımsı kahverengi bir tür.

Bu karıncaların, yuva arkadaşlarının yaralı uzuvlarını ya ağız parçalarını kullanarak yarayı temizleyerek ya da hasarlı uzuvları ısırarak keserek tedavi ettikleri gözlemlendi. Bakım seçimi ise yaralanmanın konumuna bağlıydı. Bacak daha yukarıya çıktığında hep ampute ediliyorlardı. Daha aşağılara indiğinde asla uzvunu kesmediler.

“İNSAN OLMAYAN BİR HAYVANIN AMPÜTASYON YAPMASINI İLK KEZ TANIMLADIK”

Almanya'daki Würzburg Üniversitesi'nden entomolog Erik Frank, Salı günü Güncel Biyoloji (Current Biology) dergisinde yayınlanan araştırmasınd, "Bu çalışmada, insan olmayan bir hayvanın, başka bir bireyin hayatını kurtarmak için amputasyonları nasıl kullandığını ilk kez tanımlıyoruz" dedi.

Frank, "Karıncaların yaralılara bakım sağlayan 'tıbbi sisteminin' hayvanlar alemindeki en gelişmiş sistem olduğunu ve yalnızca bizimkiyle rakip olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimize inanıyorum" diye ekledi.

Frank ayrıca laboratuvar koşullarında gözlemlenen karıncalarla ilgili, “Bacaklarını kesmekle yaranın bakımına daha fazla zaman harcamak arasında karar veriyorlar. Buna nasıl karar veriyorlar, bilmiyoruz. Ancak tedavinin neden farklı olduğunu biliyoruz" dedi.

Kaynak: kuwaittimes.com

Frank, karıncaların 'şefkatli' diyebileceğimiz türden olduklarını düşünmediğini de belirterek, karıncaların çok ağır yaralı bireyleri de ölüme terk ettiklerini kaydetti. “Yaralılarla ilgilenmenin çok basit bir evrimsel nedeni var. Kaynaklardan tasarruf sağlar. Eğer nispeten az bir çabayla koloninin aktif üretken bir üyesi olacak bir işçiyi rehabilite edebilirsem, bunu yapmanın çok büyük bir değeri olur. Aynı zamanda, eğer bir kişi çok ağır bir şekilde yaralanırsa, karıncalar onunla ilgilenmeyecek, bunun yerine onu ölüme terk edecekler."