Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Kenya'da şimdi de kabine atamaları tartışması başladı

Kenyalı lider William Ruto tartışmalı kabine atamaları yaptı. Hükümet karşıtı protestocular ise muhalefeti Ruto'nun 'geniş tabanlı' yönetimine katılmak için rüşvet almakla suçladı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-25 16:29:56

Kenya'da şimdi de kabine atamaları tartışması başladı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, ölümcül vergi karşıtı protestoların ardından ülkenin en büyük muhalefet partisinin üyelerini "ulusal birlik hükümetinin" parçası olarak atadı. Ancak bu hareket önde gelen hükümet karşıtı aktivistlerin eleştirilerine yol açtı.

Kenya devlet başkanı Çarşamba günü, geniş tabanlı bir hükümet kurma amacıyla ana muhalefet partisinden dört bakanı atadı.

Hassan Joho Madencilik, Mavi Ekonomi ve Denizcilikten Sorumlu Kabine Sekreteri olarak aday gösterildi; Wycliffe Oparanya, Kooperatiflerden Sorumlu Kabine Sekreteri, Ulusal Hazine bakanlığında John Mbadi ve Enerji'de Opiyo Wandayi olarak atandı.

Ruto, "Kenya'nın radikal dönüşümü için vizyoner bir ortaklığa katılmak amacıyla partizan konumları ve çıkarları bir kenara bırakma isteklilikleri, vatanseverliklerinin tarihi bir jestidir" dedi. “Kenya halkının benden ve bu yönetimden büyük beklentilerini biliyorum ve çok iyi anlıyorum" diye ekledi.

Sosyal medyada protestocular ise muhalefeti ihanetle suçladı, bazıları gizli bir anlaşmaya aracılık edildiğini iddia etti. Adayların ise hâlâ Meclis'ten yeşil ışık alması gerekiyor.

SÜREÇ VERGİ PROTESTOLARIYLA BAŞLADI

Doğu Afrika'nın ekonomik merkezinde haftalardır süren çalkantılar, düzinelerce ölüme, Kabine üyelerinin çoğunun kovulmasına ve Ruto'nun istifası çağrılarına yol açtı. Protestolar, ülkede milyonlarca kişinin artan fiyatlar sonucu zar zor geçimini sağlaması nedeniyle daha fazla vergi getirilmesini öngören yasa teklifini Kenyalıların reddetmesiyle başlamıştı. Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu protestoların en az 50 kişinin ölümüyle sonuçlandığını belirtmişti.

Bu ayın başlarında, Kenyalı lider kabine üyelerinin çoğunu görevden aldı ve haftalarca süren şiddetli gösterilerin kendisini 2,7 milyar dolarlık vergi toplamayı amaçlayan mali yasa tasarısını geri çekti.

Ülkede "halkın bekçisi" olarak bilinen önde gelen hükümet karşıtı aktivist Boniface Mwangi, muhalefet lideri Odinga'yı "hain" olarak damgaladı.

Mwangi, X'te şöyle yazdı: "Halka ihanet etti ve Zakayo (Ruto'nun takma adı) ile ulusal yağmacı bir hükümet kurdu." Zakayo, açgözlü bir vergi tahsildarı olarak tasvir edilen İncil'deki karakter Zacchaeus'un Swahili dilindeki adı.

Kaynaklar: africanews.com/RT

Haber Ara