Daha ziyade çevremizdeki birinin “kalbim kırıldı” dediğini duyarız. Gönül yarası, boşanma ya da sevilen birini kaybetme nedeniyle olsun, bu ruh hali gerçekten de mecazi olmaktan uzaktır. Çoğunuzun bilmediği şey, ‘kırık kalp sendromu'nun var olduğu.
Bazı yaşam olayları, bizi kalplerimizin patlayacağını hissettiğimiz noktaya kadar ezebilir. Bu acı verici duyguları bırakmanın yolları olsa da, bazıları o kadar yoğun olabilir ki, keder gerçekten kalbinizi kırabilir. Kırık kalp sendromu nedir?
Takotsubo sendromu (TTS ) olarak da adlandırılan kırık kalp sendromu, her yıl Fransa'da yaklaşık 3000 kişiyi etkiliyor. Bu durum, yoğunluğunun önemli olduğu duygusal stres sonrasında kendini gösterir. Bu, ciddi bir kalp-damar hastalıklarına yol açabilen kalp fonksiyonlarının bozulmasıyla sonuçlanır .
İsviçre'deki Zürih Üniversite Hastanesinden bir araştırma ekibi, bu sendromun kaynağının beyinde olduğunu öne sürüyor. Nitekim, 15 kırık kalp sendrom hastasını 39 sağlıklı kişiyle karşılaştırdıktan sonra, araştırmanın ortak yazarı Dr. Jelena Templin-Ghadri şunları söyledi: “Sonuçlarımız, kırık kalp sendromlu hastaların bozulmuş beyin bağlantısına sahip olduğunu gösteriyor. Bu onları güçlü duygulara karşı daha duyarlı hale getirebilir”.
Ayrıntılı olarak kırık kalp sendromu
Bu duruma stres kaynaklı kardiyomiyopati de (kalp kası bozukluğu) denir ve sağlıklı insanları bile etkileyebilir. Ayrıca, kadınların ani, keskin göğüs ağrısı yaşama olasılığı daha yüksektir. Duygusal olarak stresli bir olay yaşadıktan sonra stres hormonlarındaki artışa tepki olabilir. Ayrılık, ihanet veya romantik bir ret olabilir. Şaşırtıcı olan şey, güçlü bir pozitif duygudan sonra bile olabilmesidir .
Bu sendrom, kalp krizi ile karıştırılmamalıdır. Çünkü semptomlar benzer olsa da, kırık kalp sendromu (TTS) söz konusu olduğunda tıkalı arter belirtisi yoktur. İki vaka arasındaki benzerlik, kalp krizinin doğasında bulunan ritim ve kan maddelerindeki değişikliklerde bulunur.
Kırık kalp sendromu (TTS) söz konusu olduğunda, kalbinizin bir bölgesi geçici olarak şişer ve iyi pompalanmaz. Ancak kasılmalar daha güçlü olabilse de, kalbin geri kalan işlevi sağlamdır.
En aşırı durumlarda, kırık kalp sendromu kısa vadede ciddi kalp yetmezliğine neden olabilir. Bununla birlikte, durumun genellikle tedavi edilebilir olduğu görülmektedir. Ek olarak, birkaç hafta sonra tamamen iyileşen insanların çoğu, tekrar hasta olma şansı ise zayıf.
Kırık kalp sendromunda dikkat edilmesi gereken belirtiler
Kırık kalp sendromunun en yaygın belirtileri, hiç kalp hastalığı geçmişiniz olmasa bile ortaya çıkabilir ve kalp krizi belirtileriyle benzerlikler gösterebilir.
İşte kırık kalp sendromunun belirtileri:
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Düzensiz kalp atışı
Kardiyojenik şok (zayıflamış bir kalp, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kan pompalar). Ölümcül olabileceği için hemen tedavi edilmelidir. Aynı zamanda kalp krizi söz konusu olduğunda en yaygın ölüm nedenidir.
Hatırlanması gereken en önemli şey, kırık kalp sendromunun aniden ortaya çıkan semptomlara sahip olmasıdır.
Öte yandan, kalp krizi belirtileri saldırıdan bir ay önce ortaya çıkabilir. Aşırı duygusal veya fiziksel stresin ardından olabilir.
Bir kalp krizinden farklı olarak, kırık kalp sendromunun aşağıdaki farklılıkları vardır:
Kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden bir test olan EKG, kalp krizi geçiren kişilerde farklıdır.
Kan testlerinde hiçbir kalp hasarı belirtisi gösterilmez.
Koroner arterler tıkalı değil.
Aksine, kırık kalp sendromu diğer işaretlerle ayırt edilebilir:
Sol ventrikül şişer ve alışılmadık bir şekilde hareket eder.
Kırık kalp sendromundan kurtulmak birkaç gün veya hafta meselesidir. Tersine, kalp krizi için iyileşme süresi bir ay veya daha fazladır.
Kaynak: Santeplusmag