Dolar

34,1163

Euro

38,2336

Altın

2.917,01

Bist

10.002,92

Knesset Filistin devletini reddetti, ABD yüzer iskele misyonu resmen sona erdi

Knesset Filistin devletini reddetti, Gazze bombardımanı devam ediyor ve ABD iskele misyonunu sona erdirdi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-18 15:55:27

Knesset Filistin devletini reddetti, ABD yüzer iskele misyonu resmen sona erdi

Siyonist rejim İsrail'in parlamentosu Knesset, Filistin devletinin kurulmasını reddeden bir karar tasarısını kabul etti. Karar dün ezici bir çoğunlukla (9'a karşı 68 oyla) kabul edildi ve İsrail ile müzakere edilmiş bir anlaşmanın parçası olsa bile Filistin devletinin kurulmasını reddediyor.

Kararda şu ifadelere yer verildi: "İsrail topraklarının kalbinde bir Filistin devletinin kurulması, İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike oluşturacak, İsrail-Filistin çatışmasını sürdürecek ve bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır."

Metin şöyle devam etti: "Hamas'ın Filistin devletini ele geçirmesi ve onu radikal İslamcı bir terör üssüne dönüştürmesi, İsrail Devleti'ni ortadan kaldırmak için İran liderliğindeki eksenle koordinasyon içinde çalışması çok kısa sürecek. Şu anda bir Filistin devletinin kurulması terörizme bir ödül olacaktır ve yalnızca Hamas ile destekçilerini bunu bir zafer olarak görmeye teşvik edecektir."

Karar, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki partilerin ortak sponsorluğunu üstlendi, ancak aynı zamanda sağcı muhalefet partileri ve Benny Gantz'ın merkezci Ulusal Birlik partisinden de destek aldı.

ABD'NİN YÜZER İSKELE MİSYONU RESMEN SONA ERDİ

Diğer yandan ABD ordusu dün yaptığı açıklamada, Gazze kıyısı açıklarında geçici, yüzer bir iskele kurma ve işletme misyonunun tamamlandığını ve Filistinlilere insani yardım götürme çabalarını resmen sona erdirdiğini duyurdu.

Mart ayında Başkan Joe Biden'ın Kongre'de televizyonda yayınlanan konuşması sırasında duyurduğu Trident iskelesi, yaklaşık 1000 ABD kuvvetinin infaz ettiği devasa bir projeydi. İsrail ile Hamas arasında aylar süren savaşın ardından kıtlığın önlenmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir operasyonla, Mayıs ayında yardım iskelesi üzerinden Gazze'ye akmaya başladı.

Ancak Gazze'deki kötü hava koşulları ve dağıtım zorlukları, ABD ordusunun Ortadoğu'da şimdiye kadarki en büyük yardım dağıtım çabası olduğunu söylediği şeyin etkinliğini sınırladı. İskele sadece 20 gün kadar hizmet verdi.

BM Dünya Gıda Programı'nın güvenlik endişeleri nedeniyle Haziran ayında iskeledeki operasyonlara ara vermesi, yardımların Gazze kıyılarına yığılmasına neden oldu.

Bu arada bugün yapılan açıklamada, İtalya'nın, Roma'nın oradaki sivillere yardım etme amaçlı 'Gazze için Gıda' girişimi kapsamında Ürdün'e inen bir insani yardım uçağıyla Gazze halkına gıda malzemesi ve sağlık ekipmanı gönderdiği belirtildi.

Kaynak: newseu.cgtn.com

Haber Ara