Taraf devlet başkanları Putin ve Kim tarafından imzalanan stratejik ortaklık, iki ülkenin saldırıya uğraması halinde yardım sağlamasını zorunlu kılan bir karşılıklı savunma anlaşmasını da içeriyor.
Anlaşma ise bunun büyük askeri sonuçlara yol açabileceğinden korkan Güney Kore ve onun baş müttefiki ABD'nin öfkesini artırdı.
ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi, ileri askeri teknolojiler ve ekonomik yardım karşılığında Ukrayna'daki savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya topçu, füze ve diğer silahları sağlamakla suçladı. Her iki ülke de bu iddiaları yalanladı.
BM YAPTIRIMLARINI İHLAL
Kuzey Kore ile herhangi bir askeri değişim, üye ülkelerin Pyongyang'a askeri destek sağlamasını engelleyen BM yaptırımlarını ihlal edecek.
Bu hafta NATO zirvesine katılan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Reuters'e yakın zamanda verdiği bir röportajda Rusya'yı Kuzey Kore'ye herhangi bir askeri yardım sağlamamaya çağırdı.
Rusya'nın Kuzey Kore ile askeri işbirliğinin Avrupa'nın ve Kuzey Kore yarımadasının güvenliğine yönelik "açık bir tehdit ve ciddi bir meydan okuma" olacağını söyledi.
Ayrıca konuyu NATO zirvesinde tartışacağını söyledi ve bunun "tamamen Rusya'nın Seul'le gelecekteki ilişkileri nereye taşımak istediğine bağlı olduğunu" iddia etti.
kAYNAK: independent.co.uk