Libya'da hükümet Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ı ICC'e teslim etmeyecek
Libya'nın meşru hükümeti Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) teslim etmeme kararı aldı.

Oluşturma Tarihi: 2019-11-18 16:17:12

Güncelleme Tarihi: 2019-11-18 16:17:12

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

BM'nin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Libya'nın eski diktatörü Muammer Kaddafi'nin oğlu SeyfülislamKaddafi'yi, 2011 yılında başlayan hükümet karşıtı gösteriler sırasında işlediği suçlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) devretmeme kararı aldı.

Libya Adalet Bakanlığı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Libya devletinin mutlak egemenliğine ve vatandaşlarını ulusal yargı önüne çıkarma hakkına" balılığını vurguladı.

ICC BAŞSAVCISI: NEREDE OLDUKLARINI BİLİYORUZ

ICC Cumhuriyet Başsavcısı Fatou Bensoua birkaç gün önce, içlerinde Seyfülislam Kaddafi'nin de olduğu 3 şüphelinin bulunduğu yerle ilgili bilgiye shaip olduklarını söyledi.

Bensoua'ya göre, Kaddafi şu anda Libya'nın güneybatısındaki Zintan şehrinde.

Savcı, Libya kaçaklarının derhal tutuklanmasını ve iadesini kolaylaştırmak için Libya ve Mısır da dahil olmak üzere bütün devletlere “üç ICC kaçağın ağır uluslararası suçlarla suçlandığını" belirtti. Bu suçlar arasında cinayet, işkence, zalimce muamele gibi eylemler bulunuyor.

Middle East Monitor'un aktardığı habere göre ICC'nin aradığı diğer isimlerse Mısırlı Al Tuhamy Mohamed Khaled ve Libya/Bingazi bölgesinde bulunan Mahmud Al-Werfalli.

SEYFÜLiSLAM KADDAFİ

Libya'da 2011'de hükümet karşıtı gösteriler sırasında Muammar Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarı devrilmiş, Seyfülislam da isyanın ilk aylarında yakalanmış ve ayaklanmayı bastırmadaki rolü ve birçok Libyalının ölümüne neden olduğu suçlamasıyla 2015 yılında ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi 2011 yılında Seyfülislam'ı "insanlığa karşı suç" işlemekle itham etmiş ve yakalama emri çıkartmıştı.

LİBYA'DA BİTMEYEN SAVAŞ

Libya'da Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana ülkedeki rakip gruplar arasındaki iktidar mücadelesi üç hükümet ve iki meclisin kurulmasıyla devam ediyor. Her hükümet ağır silahlı gruplar tarafından korunuyor.

Doğuda Halife Hafter öncülüğündeki yönetim Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tanımıyor.

Ruslar, doğu Libya'da bulunan ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan ve bazen de Fransa tarafından desteklenen milis lideri Halife Hafter adına araya girdiler.

Batı Libya'daki Trablus hükümeti ise 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kuruldu ve resmen ABD ve diğer Batılı güçler tarafından destekleniyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)