Libya'yı ziyaret eden Mısır heyeti, Serrac hükümetine 'özür mesajı' mı iletti?
Mısır heyetinin, Savunma ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarları ile İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısının da yer aldığı Libya ziyaretinde, özellikle 2014'ten bu yana ilk kez başkent Trablus'a yapılan ziyaret çok olumlu ve ihtiyatlı tepkilere yol açtı.

Oluşturma Tarihi: 2020-12-31 16:45:33

Güncelleme Tarihi: 2020-12-31 16:45:33

Mısır'ın Serrac hükümeti ile arasında uzun süredir devam eden mesafeli duruşunun ardından, geçtiğimiz hafta sonunda Libya'yı ziyaret eden Mısır heyetinin Libya krizine yönelik politikasını ve tutumunu değiştirdiğine dair işaretler belirmeye başladı.

Son yıllarda Mısır, Nisan 2019'da emekli general Halife Hafter'in meşru uzlaşma hükümetine karşı isyanını destekliyordu.

Mısır heyetinin Libya ziyareti

Mısır istihbaratının başında bulunan Tümgeneral Abbas Kamel'in emekli General Halife Hafter ile görüşmesinden bir hafta sonra Mısır heyeti, Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret ederek Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne Kahire'nin olumlu mesajlarını iletti.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden bir diplomatik kaynak, "Mısır heyetinin Libya ziyaretinde, Mısır hükümetinden Serrac hükümetine, Mısır heyeti başkanı Binbaşı General Ayman Badi, Genel İstihbarat Müsteşarı ve Mısır Libya İşleri Komisyonu Başkanı Muhammed tarafından Libya Dışişleri Bakanı El Taha'ya üstü kapalı bir özür mesajı verdiğini açıkladı.

Ayrıca Mısır'ın, Libya'daki askeri harekâtları desteklemek istemediği ve desteklemeyeceğine, Mısır cumhurbaşkanlığının uzlaşma hükümeti tarafından üstü kapalı bir özür olarak değerlendirilen mesajı yanında ülkedeki tüm partilerden uzak durmak istediğine işaret edildi.

Siyasi ve stratejik işler araştırmacısı Mahmud Muhtar İsmail El Ramli, "Mısır heyetinin Libya'ya ziyareti, Mısır resmi politikasında büyük bir değişikliği yansıtıyor, ikincisi Halife Hafter için destekleyici konumunu tamamen değiştirme olasılığının uzlaşma hükümeti ile diyalog olasılığına işaret ediyor" dedi.

Arap Postası'nın aktardığı gelişmeye göre sözcü, "Mısır heyetinin Libya ziyaretinin, Mısır'ın silahlandırma yaklaşımını benimseyen General Halife Haftar'e karşı ülkenin içişlerine karışmama temellerine dayanan siyaset ilkesini benimsemeye başladığını gösterdiğini" ekledi.

Mısır'ın BAE'den rahatsızlığı

Öte yandan Mısırlı kaynaklar, Mısır heyetinin geçen hafta sonu Libya ziyaretinin birçok hedefi olduğunu ortaya çıkardı. Bunlardan en önemlisinin ise, Mısır yönetiminin BAE'nin kışkırtmasından, ülkeyi askeri bir maceraya atmasında ve General Halife Hafter milislerini destekleme arzusundan duyduğu rahatsızlık gösterildi.

"Mada Masr" internet sitesinde geçen habere göre, "Libya sorunuyla ilgilenen Genel İstihbarat Müsteşarı ve Mısır Komitesi Başkanı Tümgeneral Ayman Badie başkanlığındaki Mısır heyetinin ziyareti, Kahire'nin BAE'nin Libya'da bir iç savaş dayatma hamlesinden hoşnutsuzluğunun zeminini oluşturduğunu" söyledi.

Mısır heyetinin Libya ziyareti, Mısır istihbarat başkanı Abbas Kamel'in başkanlığındaki başka bir heyetin emekli Tümgeneral Halife Hafter ile görüştüğü Doğu Libya'daki Bingazi kentini ziyaret etmesinden bir hafta sonra gerçekleşti. Söz konusu ziyaret üst düzey bir Türk askeri heyetinin Trablus'u ziyareti ile aynı zamana denk geldi.

Hafter "darbe" aldı

Mısır heyetinin meşru yönetimin bulunduğu Trablus'a taşıdığı mesajlar arasında Mısır'ın bölgesel tehditler konusunda uluslararası uyarılara rağmen Hafter'in milislerini ve çağrısı yaptığı savaşı desteklemeyeceği yer alıyor.

Arap Postası'nın haberine göre Bingazi'deki Mısır istihbaratından bir heyet, Mısır İstihbarat Teşkilatı'nın Bingazi'de bulunan askeri üssündeki Mısır İstihbarat Teşkilatı karargâhında El-Bekir aşireti ve Faslılara bağlı bir dizi milis lideriyle görüştü.

Hafter'e bağlı bir askeri kaynak ise, "Toplantı, Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel'in Libya'daki askeri hamlelerin istenmeyen bir çatışmaya yol açacağı mesajını kendisine ileten Tümgeneral Eymen Badi'nin Halife Hafter ile görüşmesinden sonra gerçekleşti" ifadesini kullandı.

Fransa'dan uyarı

Fransa ise geçtiğimiz Pazartesi günü emekli Tümgeneral Halife Hafter'i, “düşmanlıkları sürdürmekten kaçınmaya, Libya'da siyasi bir çözüm bulma çabalarına odaklanmaya, yeni bir hükümet kurmaya ve 24 Aralık'ta beklenen seçimleri uygulamaya” çağırmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Libya'da askeri çözüm yok. Öncelik, yabancı güçlerin ve yabancı paralı askerlerin ayrılması ve siyasi sürecin BM gözetiminde tamamlanmasını sağlayan ateşkes anlaşmasının uygulanmasıdır" ifadesini kullanmıştı.

Siyasi analist Ömer el-Tohami, "Mısır'ın Halife Hafter'e karşı çıkmadığını, aksine yeni bir askeri operasyonda ısrar ederse desteğinden vazgeçeceğine" ifade etti. El-Tohami, "Mısır'ın Libya'daki meşru çıkarlarını elde etmek için Halife Hafter'e ihtiyacı olmadığını" söyledi.

El-Tohami, "Mısır'ın Libya'ya girişi, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Fayez el-Serrac'a birçok önemli zorluk çıkarıyor; bunlardan en önemlisi, iki ülke ile ilgili tüm dosyalarda iletişimin sürdürülmesi, terörle mücadele dosyası ve Mısır ulusal güvenliğini korumak için Libya'da istikrarın desteklenmesidir” değerlendirmesinde bulundu.

Arap Postası