Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Macaristan'dan Çin'e barış misyonlu sürpriz ziyaret

Macaristan lideri Victor Orban, Rusya ve Ukrayna'ya yaptığı 'Barış Misyonu'nun ardından Çin'e sürpriz ziyarette bulundu.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-07-08 11:25:03

Macaristan'dan Çin'e barış misyonlu sürpriz ziyaret

Macaristan devlet başkanı Victor Orbán, Ukrayna'da barışçıl bir çözüm olasılığını görüşmek üzere geçen hafta Rusya ve Ukrayna'ya yaptığı benzer gezilerin ardından Çin'e sürpriz bir ziyarette bulundu.

Çin'in devlet yayın kuruluşu CCTV'ye göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping bugün Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile yaptığı toplantıda dünya güçlerini, Rusya ve Ukrayna'nın doğrudan diyalog ve müzakereleri sürdürmelerine yardım etmeye çağırdı.

CCTV'ye göre Orbán, Çin'in barışı sağlamaya yönelik "yapıcı ve önemli girişimlerini" övdü ve Pekin'i küresel türbülansın ortasında istikrar sağlayıcı bir güç olarak nitelendirdi.

Orbán, Facebook'ta Xi ile el sıkışırken görüntülediği gönderide, savaşın sona ermesinin Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra "üç dünya gücünün, ABD, Avrupa Birliği ve Çin'in kararına bağlı olduğunu" yazdı.

Orbán yönetimindeki Macaristan, Çin ile önemli siyasi ve ekonomik bağlar kurdu. Avrupa ülkesi bir dizi Çin elektrikli araç aküsü tesisine ev sahipliği yapıyor ve Aralık ayında Çinli EV üretim devi BYD'nin ilk Avrupa EV üretim fabrikasını ülkenin güneyinde açacağını duyurdu.

Orbán, Pazartesi günü erken saatlerde X sosyal medya platformunda yayınlanan ve kendisini Pekin'de uçağından indikten sonra gösteren bir fotoğrafa "Barış misyonu 3.0" başlığını koydu. Onu, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hua Chunying ve diğer yetkililer karşıladı.

Kaynak: Time.com

SON VİDEO HABER

Gazze eylemi: Gazeteci kendini ateşe verdi

Haber Ara