TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ
Financial Times'ta Chloe Cornish, Michael Peel ve Valerie Hopkins imzasıyla yayınlanan habere göre Macaristan, Şam rejiminden uzak durmaya çalışan AB üyelerini kızdıracak bir hamleye hazırlanıyor. Buna göre Budapeşte yönetimi Suriye ile diplomatik ilişkileri geliştirmek için planlar hazırlıyor.
Bürüksel ve Beyrut'taki diplomatlara dayandırılan haberde, Şam'da kapalı bulunan Macaristan büyükelçiliğini açmanın ilk adım olacağını söyledi.
Habere göre Macaristan aylardır Şam'a maslahatgüzar göndermeye çalışıyor. Diğer AB ülkelerinden bazıları düşük düzeyde de olsa Şam rejimiyle ilişkilerini sürdürüyordu. Fakat Macaristan'ın adımı gerçekleşirse sekiz yıllık Suriye savaşında ilk kez bir AB ülkesi Suriye'deki kapalı büyükelçiliğini açmış olacak.
Pek çk Pek çok AB ülkesi, Esed rejimiyle ilişkileri Suriye'ye elçi göndererek normalleştirme fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Beyrut'taki Avrupalı bir diplomat, Macaristan'ın önerisini “çok can sıkıcı” olarak nitelendirdi.
Bir AB ülkesinden bir yetkili "Sonuçta tek tek ülkelerin temsillerine karar vermeleri gerekiyor. Ancak mevcut iklimin bunun için uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.
Macaristan dışişleri bakanlığı ve bir hükümet sözcüsü yorum taleplerine cevap vermedi.
MACARİSTAN'IN AŞIRI SAĞ İKTİDARI
Macaristan'ın aşırı sağ başbakanı Viktor Orban, daha önce kendisini Hristiyanlığın savunucusu olarak göstermeye çalıştı ve Suriye'nin çeşitli Hıristiyan topluluklarından üst düzey temsilcilerle bir araya geldi.
Bir Avrupa diplomatı Macaristan'ın tavrı için “Budapeşte'de Brüksel'i kızdırmak ulusal bir spordur" dedi.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü düşünce kuruluşunun kıdemli üyesi Emile Hokayem, Şam ile ilişkileri düzeltme adımından dolayı Macaristan için “ideolojiye dayanan bir dublör” değerlendirmesinde bulundu: "AB fikir birliğini daha da aşındıracak."
DİĞER AVRUPALILAR ŞAM'A SESSİZ SEYAHAT EDİYOR
Avrupalı diplomatlar Şam'a sessizce seyahat ediyorlar, ancak çok azının Suriye'de resmi diplomatik temsilcileri var ve kıdemli rejim yetkilileriyle etkileşime geçiyorlar.
Çek Cumhuriyeti, iç savaş sırasında Suriye'deki büyükelçisini elinde tutan tek AB ülkesiydi.
Romanya Suriye büyükelçisi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunurken, Bulgaristan'da da Suriye için bir maslahatgüzarı var.
Bahreyn ve BAE gibi Körfez ülkeleriyse Suriye'deki elçiliklerini yeniden açmıştı.
Macar yetkililer planları onaylamamasına rağmen, Budapeşte, aylardır Şam'a yönelik ılımlı bir politika izliyor.
Macaristan'ın Şam Büyükelçisi Janos Budai, geçen yıl n yıl Şam'ı ziyaret etti ve “Suriye'nin geleceğinde AB rolü" konulu bir etkinlikte konuştu.
Öte yandan Macaristan'da sağcılar gibi aşırı sağcılar da Esed rejimiyle diplomatik ilişkilerin tekrar kurulmasını destekliyor. FT'nin haberine göre ülkenin aşırı sağcı Jobbik partisi Suriye ile ilişkileri tekrar kurmak için kulis yaptı.