Dolar

34,8615

Euro

36,6628

Altın

3.015,16

Bist

10.087,46

Matematik puanları dünya çapında düştü, ABD hala geride

15 yaşındakilere yönelik küresel bir sınavda aralarında Singapur, Japonya ve Avustralya'nın da bulunduğu yalnızca birkaç ülke pandemi boyunca matematik performansını yüksek tuttu.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-06 23:25:38

Matematik puanları dünya çapında düştü, ABD hala geride

Matematikte ABD, çoğunlukla sanayileşmiş demokrasi ülkelerini içeren bir grup olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 37 katılımcı ülkesi arasında 28'inci sırada yer aldı.

Geçtiğimiz hafta Salı günü yayınlanan önemli bir uluslararası sınavın sonuçlarına göre, ABD'li gençlerin matematik performansı 2018'den bu yana keskin bir düşüş gösterdi; puanlar 20 yıl öncesine göre daha düşüktü ve Amerikalı öğrenciler küresel rakipleri geride bırakmaya devam ediyordu.

Pandemiden bu yana elde edilen ilk karşılaştırılabilir küresel sonuçlarda, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 15 yaşındakilerin puanları Birleşik Krallık, Avustralya ve Almanya gibi benzer sanayileşmiş demokrasilerdeki öğrencilerin altında, Singapur gibi en yüksek performansa sahip ülkelerdeki öğrencilerin ise oldukça gerisinde kaldı. Güney Kore ve Estonya, matematikte pandemi öncesindeki düşük performansını sürdürüyor.

Matematik sonuçları, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası ortalamanın üzerinde puan aldığı okuma ve bilim alanlarındaki daha güçlü performansla dengelendi.

PISA olarak bilinen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı sınavına göre, ABD'li öğrencilerin yaklaşık yüzde 66'sı matematikte en az temel düzeyde performans gösterirken, okuma ve fen bilimlerinde yaklaşık yüzde 80 performans sergiledi.

Sınav en son 2018'de yapıldı ve dünyadaki gerçek becerilere vurgu yaparak dünya çapında 15 yaşındaki çocukların performansını ölçüyor. Tipik olarak her üç yılda bir uygulanan bu ölçüm, pandemi sırasında bir yıl ertelendi. 2022'de ise dünya çapında yaklaşık 700.000 genç sınava girdi.

Sonuçlar, tüm öğrencileri erken yaşlardan itibaren hazırlamakta zorlanan Amerikan eğitim sisteminin en son göstergesidir; öğrenciler sistemde kaldıkça matematik yeterliliği düşer. Geçen yılki ulusal sınav sonuçları, evde olanlardan daha fazla etkilenebilen ve okulların kapanmasından daha az etkilenen bir konu olan okumaya kıyasla matematikte daha büyük düşüşler olduğunu ortaya koydu.

Dünya çapında öğrenciler, 2022 sınavının ana odağı olan matematik alanında bir yılın dörtte üçüne eşdeğer bir eğitim kaybettiler.

Ve yalnızca birkaç ülke (Singapur, Japonya, Güney Kore, İsviçre ve Avustralya) pandemi boyunca yüksek düzeyde matematik performansını korudu.

Okulları daha uzun süre kapalı tutan ülkeler genellikle daha büyük düşüşler yaşadı.

Ancak sonuçlar karışık çıktı. Matematikteki düşüşe rağmen ABD, okulların daha hızlı açılmasına öncelik veren bazı Avrupa ülkelerine kıyasla daha az zemin kaybetti. Ve ABD'de okuma ve bilim faaliyeti istikrarı korundu.

Hatta ABD dünya sıralamasında yükseldi; bunun büyük ölçüde nedeni diğer ulusların düşüşleriydi.

Başkan Biden'ın eğitim bakanı Miguel A. Cardona, ABD'nin küresel sıralamadaki ilerlemesini ihtiyatlı bir şekilde kutladı ve bunu kısmen "ABD'yi oyunda tuttuğunu" söylediği okullar için 122 milyar dolarlık federal yardım paketine bağladı.

Yine de, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, öğrenci başına eğitime diğer pek çok ülkeden daha fazla harcama yapmasına rağmen, eğitimde küresel bir lider olmaktan uzaktır.

Matematikte ABD, çoğunlukla dünya ticaretinin çoğunluğunu oluşturan sanayileşmiş demokrasilerden oluşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 37 katılımcı ülkesi arasında 28'inci sırada yer aldı.

Sınavı denetleyen OECD'nin eğitim ve beceriler direktörü Andreas Schleicher, "Daha fazla düşebileceğinizi düşünmüyorum. ABD'yi daha az gelişmiş ekonomilerle karşılaştırmak istemezsiniz" dedi.

Nispeten varlıklı ABD'li öğrenciler bile matematikte Japonya, Güney Kore ve Hong Kong gibi en iyi yerlerdeki ortalama performans gösteren öğrenciler kadar yüksek puan alamadılar.

Schleicher, "Bunlar sadece yoksul mahallelerdeki yoksul çocuklar değil" dedi. Hong Kong'da 15 yaşındakilerin yarısının Amerikalı öğrencilerin en zengin yüzde 10'u kadar veya onlardan daha iyi performans gösterdiğini söyledi.

ABD'li öğrencilerin yalnızca yüzde 7'si matematikte en yüksek puanları alırken, bu oran Japonya ve Güney Kore'de yüzde 23 ve en iyi performans gösteren ülke olan Singapur'da yüzde 41 oldu.

Yüksek performanslı okul sistemlerini inceleyen Ulusal Eğitim ve Ekonomi Merkezi'nin araştırma ve değerlendirme şefi Tracey Burns, "Rekabet açısından bakıldığında olmak istediğiniz yer burası değil" dedi.

Burns, matematikte de cinsiyet farkı olduğunu belirtti: "ABD'li erkeklerin yüzde 10'u en yüksek puanları alırken, kızların yüzde 5'i en yüksek puanı aldı."

Belki aynı derecede endişe verici olan şu: ABD'deki her üç öğrenciden biri temel matematik yeterliliğinin altında puan aldı; bu da problemleri çözmek için oranları kullanmak gibi gerçek dünyada ihtiyaç duyabilecekleri becerilerde zorluk yaşadıklarını gösteriyor.

Şaşırtıcı bir sonuç olarak, PISA testi, genç öğrenciler arasındaki diğer bazı test sonuçlarının aksine, pandemi sırasında ABD'de en yüksek ve en düşük performans gösterenler arasında matematik ve okuma alanlarında büyüyen bir fark bulamadı. (Bilimde genişlemiş bir boşluk buldu.)

Ancak çok az sayıda düşük gelirli öğrenci zirveye ulaşabiliyor; bu da ülkeler genelinde rahatsız edici bir eğilim.

ABD'de dezavantajlı durumdaki yaklaşık 10 öğrenciden biri matematikte en üst çeyrekte puan aldı.

İlk ve orta okul öğrencileri için yaygın olarak kullanılan bir matematik platformu olan Zearn'in genel müdürü Shalinee Sharma, pek çok dezavantajlı öğrenciye küçük yaşlardan itibaren sıkı matematik eğitimine erişim sağlanmadığını söyledi.

Matematiği öğrenilen bir beceri olarak benimseyen bazı ülkelerin aksine, ABD matematiği bir yetenek olarak ele alma eğiliminde ve yalnızca belirli öğrencileri "matematik çocukları" olarak tanımlıyor. Bu felsefe özellikle düşük gelirli öğrencilere zarar verebilir.

Sharma, bu grup için "Yüksek kaliteli matematik öğrenimine eriştiklerinde başarılı oluyorlar" dedi.

Diğer ölçütlere göre, ABD gıda güvensizliğiyle yaşayan daha fazla çocuk (diğer OECD ülkelerindeki ortalama yüzde 8 ile karşılaştırıldığında yüzde 13), okulda yalnız kalan daha fazla öğrenci (yüzde 16'ya karşı yüzde 22) ve daha fazla öğrenciye sahip olmasıyla ön plana çıktı. Okulda kendini güvende hissetmeyen öğrencilerin sayısı ise artıyor (yüzde 10'a karşılık yüzde 13).

NewYorkTimes

Haber Ara