Dolar

34,5083

Euro

36,1246

Altın

2.962,34

Bist

9.367,77

“Mısır-BAE-Suudi ittifakı, Orta Doğu'da Türkiye'yi tutabilir mi?”

İtalyan İnsideover isimli haber sitesinde Matt Snape’nin kaleme aldığı, “Mısır-BAE-Suudi İttifakı Orta Doğu'da Türkiye'yi tutabilir mi?” başlıklı makalede, “Mısır-Emirlikler (BAE)-Suudi cephesinin Türkiye'yi kontrol altına alma potansiyeli çok büyük, ancak ABD'nin tutarlı desteğine bağlı olsaydı daha da güçlü olurdu” deniliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-10 12:40:19

“Mısır-BAE-Suudi ittifakı, Orta Doğu'da Türkiye'yi tutabilir mi?”

İtalyan İnsideover isimli haber sitesinde Matt Snape'nin kaleme aldığı, “Mısır-BAE-Suudi İttifakı Orta Doğu'da Türkiye'yi tutabilir mi?” başlıklı makalede, “Mısır-Emirlikler (BAE)-Suudi cephesinin Türkiye'yi kontrol altına alma potansiyeli çok büyük, ancak ABD'nin tutarlı desteğine bağlı olsaydı daha da güçlü olurdu” deniliyor.

Matt Snape'nin makalesinin tam metni şöyle:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Libya hem de Orta Doğu'daki hırslarının farkında olan Mısır ve ortakları, sözde diplomatik cephede, Suriye ve Irak'ta Türkiye'yi engelleme çabalarını artırdılar.

Mısır Hükümeti şu anda Şam ile yapıcı bir ilişki içindeyken, Kahire, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Suriyeli Kürtlere odaklanıyor. Al-Monitor'a göre Mısır, Ankara'nın Suriye Ordusu'nun ilerlemesini engellemek için askeri varlığını güçlendirdiği isyancıların kontrolündeki bölge İdlib'e asker gönderdi.

Mısır Suriye'ye mi İlerliyor?

Al-Monitor , Mısır Parlamentosu Savunma ve Milli Güvenlik Komitesi Başkanı Kemal Amer'in raporu yalanladığını bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de yerel kaynakların bu gelişmeyi doğrulayamadığını belirtti .

Bu raporlar doğru olsun ya da olmasın Mısır, BAE ve Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin Orta Doğu'ya yönelik oluşturduğu tehdidi kontrol altına almak için bir cephe oluşturduğu ve bu üç ülkenin sahip olduğu gergin ilişkiler nedeniyle ortaya çıktığı görülüyor.

Abu Dabi ve Riyad, 2011 Arap Baharı'na desteğini açıkladıktan sonra Erdoğan'ı onaylamadıklarını dile getirdi. Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dönemin Savunma Bakanı (şimdiki Devlet Başkanı) Abdülfettah es-Sisi, liderliğindeki bir askeri darbeyle görevden alındı. Sisi döneminde, Kahire'nin Türkiye ile ilişkileri bozulmaya başladı.

Mısır-Emirlik-Suudi İttifakı
Uzun Süreden beri Yapılıyor

Geçen Haziran ayında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ABD büyükelçisi, BAE'nin Amerikalı milyarder Sheldon Adelson tarafından finanse edilen ve başkanlığını Mark Dubowitz'in yaptığı Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) ile yakın işbirliğini açıkladı. Türk karşıtlığı ile bilinen Mark Dubowitz, Twitter'da Erdoğan'a karşı Temmuz 2016 darbesinin başarılı olmasını istediğini yazdı .

Mısır-Emirlikler-Suudi cephesinin varlığı tartışılamazsa da, soru hâlâ - başarılı olacak mı?
Cephe, Türkiye'nin Suriye ve Libya üzerindeki artan ilgisini dengelemek için yararlı bir amaca hizmet edebilir. Mısır'ın Libya'daki Sirte ve el-Jufra'da ilan ettiği kırmızı çizgi, Türk destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (GNA) savaşın harap ettiği ülkede daha da ilerlemesini engelledi.

Mısır-Emirlikler-Suudi Cephesi
Başarılı Olabilir mi?

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan 27 Temmuz'da Mısır'a yaptığı ziyaretten sonra Cezayir, Tunus ve Fas'a gitti ve burada Libya savaşında Mısır'a Suudi desteğini yeniden teyit etti. Libya çatışması tırmanmaya devam ederken, bu destek Kahire için faydalı olabilir.

Arap dünyası İsrail ile farklılıklarını tam olarak çözememiş olsa da, bu yılın başlarında Mısır-Emirlikler-Suudi cephesi ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu için barış planını memnuniyetle karşıladı.

Jerusalem Post , Suudi Dışişleri Bakanlığı'nın bunu 'Filistin davasına yönelik kapsamlı bir çözüm' olarak adlandırdığını bildirdi .

Bu arada Erdoğan, planın Filistin üzerindeki etkisi nedeniyle kınadı.

Suudi Arabistan ve BAE, İran'ı en acil güvenlik sorunu olarak görüyor ve İsrail'i Tahran'ın bölgesel hedeflerini kontrol altına alma konusunda güçlü bir müttefik olarak görüyor. Dolayısıyla Mısır-Suudi-Emirlikler ittifakı, Kudüs'ün uzun vadede hem Türkiye hem de İran tarafından tehdit edilmesine engel olabilir.

ABD, Mısır-Emirlikler-Suudi
Cephesini desteklemeli mi?

Mısır-Emirlikler-Suudi cephesinin tek sorunu, gelecekte Amerikan desteğinden yararlanıp yararlanamayacağı. Trump, Suudi Arabistan'ı, Tahran'ın Orta Doğu'ya yönelik tehdide karşı koyma planında faydalı bir müttefik olarak görürken, aynı zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı'nın UMH ile ilgili görüşlerine de yakından bağlı.

Ancak Mısır, General Halife Hafter'in Libya Ulusal Ordusu'nu (LNA) destekliyor.

Her iki senaryo da Trump yönetimi için bir çıkar çatışması yaratma potansiyeline sahip ve ABD Başkanı'nın Libya'da Erdoğan'a desteği Suudi Arabistan ile ilişkilerini zorlayabilir.

Mısır-Emirlikler (BAE)-Suudi cephesinin Türkiye'yi kontrol altına alma potansiyeli çok büyük, ancak ABD'nin tutarlı desteğine bağlı olsaydı daha da güçlü olurdu.

Washington, Suudi Arabistan'ın İran ve Türkiye'yi başka yerlerde kontrol altına alma çabalarını desteklerken, Libya'daki UMH'yi desteklemek için kendisini zor bir durumda buldu. Trump yönetiminin bu ağı nasıl çözebileceği ve tutarlı ve etkili bir konum oluşturabileceği belirsiz.

Kaynak: İnsideover
Çeviri: Feyza Akyıl

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara