Mısır'ın zenginleri artık daha zengin!
Mısır'da 2011 yılındaki devrimden bu yana zenginler daha da zenginleşiyor. Ancak darbenin gerçekleştiği 2013 yılında bu yana makas iyiden iyi açılma eğilimi gösteriyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-13 02:20:10

Güncelleme Tarihi: 2015-05-13 02:20:10

Mısır ekonomisi milyonlarca insanı yoksulluğa sürükleyerek 2011 devriminden bu yana duraklama yaşadı, ancak bir grup bu acıyı hissetmiyor: 2011 yılından bu yana Mısır'ın milyarderlerinin mal varlığı önemli ölçüde arttı.

Bu yılın başlarında Forbes, dünyanın en zenginlerini açıkladı. Bu listede 2010 yılında 13 milyar dolarlık servetini yüzde seksen arttırıp 23.4 milyar dolarlık bir servete ulaştıran sekiz Mısırlı bulunuyor.

Bu ani dalgalanma, Mısır halkına kemer sıkmalarının söylendiği döneme denk geliyor. Sisi hükümetinden bu yana gittikçe bozulan yaşam şartları, sübvansiyonları kesmeye ve diğer kemer sıkma önlemlerini halka dayatmaya kadar vardı. Ancak şu anda Mısır'ın milyarderleri hiç olmadığı kadar zengin. Mısır'ın toplam zenginliğin yüzde altısını kontrolünde tutan sekiz kişi de erkek.

Mısır kaynaklarının aktardığı bilgilere göre bahse konu servetin bir kısmı yurt dışından gelmiş. Örneğin Muhammed el-Fayed Londra mağazası Harrods'ı 1.5 milyar dolara sattıktan sonra ilk kez Forbes listesine girdi.

Yine de Mısır milyarderlerinin kazandığı paranın çoğu 2011 yılından sonra kazanıldı. Mısır'ın üç milyarderi Mansur ailesinin üyesi ve Mansur Grubu ortakları. Muhammed Mansur, Yasin Mansur ve Yusuf Mansur; yıllardır gayrimenkul ve tüketim malları üzerine kurdukları ticari imparatorluklarını genişlettiler ve listeye girmeyi başardılar.

2010 yılında varlıkları 13 milyar dolardan 12 milyar dolara düşse de Sawaris ailesi, yıllardır Forbes listesinde en üst sıralarda yer aldı. Ailenin işlerini baba Onsi ve 3 oğlu Nassef, Naguib ve Semih yönetiyor. Ailenin dış çıkarları olmasına karşın birincil gelir kaynağı Orascom Grubu aracılığıyla sağlanıyor. OCI, Süveyş Kanalı'nı genişletmek ve yeni bir kömür santrali inşa etmek için önemli hükümet girişimlerinin yüklenicisi oldu.

Zirvedeki birkaç kişinin servetinin artışı ile ülkenin geri kalanının karşılaştığı zorluklar çarpıcı bir şekilde tenakuz içerisinde. İçinde bulunduğumuz cari dönem için rakamlar henüz açıklanmadı ancak 2011 devriminden bu yana yoksullukta hızlı bir artış olduğu kesin.

Devlet istatistik kurumu CAPMAS, 2010 yılında 16.5 milyon kişinin yoksulluk seviyesi altında yaşadığını ancak 2013 yılında bu rakamın 21.5 milyon kişi olduğunu bildirdi. Darbenin gerçekleştiği 2013 yılından bu yana, milyonlarca kişi yani nüfusun 49.9'u fakirlik sınırı olan günlük 13.9 doların altında yaşıyor.