KALP atakları genellikle acı veren göğüs ağrısı gibi bir dizi şok edici semptomla varlığını duyurur. Kişinin herhangi bir algılanabilir semptom göstermediği sessiz kalp krizleri de eşit derecede yaygındır. Araştırmalar, miyokardiyal izlerin genellikle sessiz bir kalp krizine işaret ettiğini gösteriyor.
Kalp krizi, genellikle yağ birikmesiyle kalbe giden kanın aniden engellendiğinde meydana gelir. Bu tıkanıklığın ardından, göğsünüzden kollarınıza, çenenize, boynunuza, sırtınıza ve karnınıza giden ağrıyı hissetmek yaygındır. Kalp kasına verilen hasarı en aza indirmek için uyarı işaretlerine yanıt vermek zorunludur.
Bu çabayı engelleyen, adından da anlaşılacağı gibi, görünür uyarı işaretleri olmayan veya yoğunluğundan yoksun sessiz kalp krizlerinin yaygınlığıdır.
Araştırmalar, sessiz kalp krizi geçiren insanların önemli bir kısmının miyokardiyal izlerle kaldığını öne sürüyor.
Örneğin, Journal of the American Medical Association'da yayınlanan bir araştırma, kardiyovasküler hastalığı olmayan 45 ila 84 yaşlarındaki (yarısı erkek) yaklaşık 2.000 kişiyi inceledi.
10 yıl sonra, yüzde sekizinde kalp krizinin kanıtı olan miyokardiyal izler vardı.
En şaşırtıcı olanı, bu insanların yüzde 80'inin durumlarının farkında olmamasıydı.
Genel olarak, miyokardiyal skar prevalansı erkeklerde kadınlardan beş kat daha yüksekti.
Miyokardiyal izler nelerdir?
Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), "Bir kalp krizinden sonra, vücudun onarım sistemi hasarlı kalp kasını yara dokusuyla değiştirir" diye açıklıyor.
NIH, iyi anlaşılmayan nedenlerden dolayı bazı insanlar kalp krizi geçirdikten sonra diğerlerinden çok daha büyük yara izleri geliştirdiğini söylüyor.
"Daha büyük yara izleri olan kişilerde diğer kalp sorunları ve ölüm riski daha yüksektir" diye ekliyor.
Kalp krizi semptomlarına nasıl yanıt verilir?
Bir kalp krizinin belirtilerini fark ederseniz, acil hastaneyi aramanız çok önemlidir, İngiliz Kalp Vakfı'na (BHF) tavsiyede bulunur.
BHF, "Belirtilerinizin kalp krizi olup olmadığından tam olarak emin değilseniz endişelenmeyin, mümkün olduğunca çabuk tıbbi yardım almanız gerçekten önemlidir" diye açıklıyor.
Sonra şunları yapmalısınız:
- Otur ve dinlen
- Kol mesafesinde bir aspirin varsa 300mg aspirin al
- Sakin olun ve sağlık görevlilerini bekleyin.
Kalp krizi nasıl önlenir?
Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, kalp krizi geçirmeyi (veya başka bir kalp krizi geçirmeyi) önlemenin en etkili yoludur.
Sağlıklı, dengeli beslenmek en önemli önleyici tedbirlerden biridir ve mümkün olduğunda kaçınılması gereken bazı maddeler vardır.
NHS, "Yüksek yağlı yiyecekler yemeye devam etmek, arterlerinizde daha fazla yağlı plak oluşmasına neden olur" diye uyarıyor.
Bunun nedeni, yağlı yiyeceklerin LDL kolesterol adı verilen sağlıksız bir kolesterol türü içermesidir.
Kanınızdaki LDL kolesterol seviyelerini artırdıkları için yüksek seviyede doymuş yağ içeren gıdalardan kaçının.
Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler arasında turtalar, kızarmış yiyecekler, sosisler ve yağlı etler bulunur.
Akdeniz tarzı bir diyet izlemeyi hedeflemelisiniz - bu, daha fazla ekmek, meyve, sebze ve balık ve daha az et yemek anlamına gelir.
NHS'ye göre ringa balığı, sardalya ve somon gibi yağlı balıklar Akdeniz tarzı bir diyetin parçası olabilir, ancak başka bir kalp krizini önlemeye çalışmak için bu tür balıkları özellikle yemeye gerek yoktur.
Kaynak: Express