Mutasyon ne kadar tehlikeli?
Güney İngiltere'de, önemli ölçüde daha bulaşıcı olduğu söylenen mutasyona uğramış bir Corona varyantı keşfedildi. Bir röportajda epidemiyolog Markus Scholz, bu haber için neden endişelenmediğini ve giriş yasaklarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini açıklıyor.

Oluşturma Tarihi: 2020-12-24 09:37:18

Güncelleme Tarihi: 2020-12-24 09:37:18

Güney İngiltere'de, önemli ölçüde daha bulaşıcı olduğu söylenen mutasyona uğramış bir Corona varyantı keşfedildi. Bir röportajda epidemiyolog Markus Scholz, bu haber için neden endişelenmediğini ve giriş yasaklarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini açıklıyor.

Leipzig Üniversitesi Tıp Bilişimi, İstatistik ve Epidemiyoloji Enstitüsü'nde görev yapan Profesör Doktor. Markus Scholz'la, “mutasyon” hakkında yapılan röportaj şöyle:

Bay Scholz, bizimle iki hafta önce konuştunuz. O sırada korona durumunu endişeyle gördünüz. Bu endişeler İngiltere'den mutasyona uğramış bir korona virüsü haberiyle pekişti mi?

Gerçekten de orada kritik olarak sınıflandırılan bir mutasyon gelişmiştir. Ancak mutasyonların bu virüste norm olduğu söylenmelidir .

Yani bu virüsün ilk mutasyonu değil mi?

Virüs, örneğin grip virüslerinden daha yavaş da olsa, her zaman mutasyona uğrar. Ayda kabaca bir ila iki mutasyon vardır.

Bunda bu kadar özel olan ne?

Şu anda keşfedilen mutasyon, daha büyük bir endişe ile görüldü; çünkü artık virüsün yerleştirilmesini etkileyen proteinleri etkiliyor. Ancak bunun virüslerin daha iyi nüfuz etmesine izin verip vermediği açık değildir. Mutasyona uğramış versiyonun bulaştığı kişilerin daha yüksek viral yüke sahip olduğuna dair veriler de vardır.

Viral yük nedir?

Mesele şu ki, virüs düzenli olarak sıralanıyor. Bu, virüsün genetik bilgilerinin örnekler kullanılarak okunabileceği anlamına gelir. Bu, virüsün nasıl değiştiğini gösterir. Ayrıca enfekte olanların kaç virüs taşıdığını da belirler.

Ve yeni mutasyonla, bu viral yük daha yüksek. Bu, mutasyonun artık daha agresif olduğunu gösterir. Ancak bu, ön verilerden yalnızca bir ipucu. Panik yapmak için bir sebep göremiyorum. Yaz aylarında İspanya'dan benzer bilgilere sahip bir virüs varyantı da tartışıldı, ancak bu teyit edilmedi.

Ek olarak, mutasyona uğramış versiyonun daha bulaşıcı olduğu söyleniyor. İnsanlar genellikle yüzde 70'ten bahsediyor. Bu tam olarak ne anlama geliyor?

Bu yüzde 70 dolaylı olarak epidemiyolojik verilerden geliyor. Biri, virüsün farklı genetik varyantlarının nasıl yayıldığını karşılaştırır. Ve bu, bu varyantın daha hızlı yayıldığı sonucuna götürür.

Ancak, bu güney İngiltere'de yerel bir salgındır. Buradaki özel dinamikler, yalnızca daha büyük yayılmayı simüle edebilirdi. Bu yüzden bu sayıya dikkatli davranılmalıdır. 

İngiltere'nin güneyi zaten daha güçlü bir sıcak nokta olabilir diye mi?

Doğru. Orada sayıların patlamasının başka nedenleri de olabilir. Orada birçok Noel alışveriş etkinliği ve benzerlerinin gerçekleştiğine dair haberler var. Bu nedenle yerel koşullar nedeniyle sayıları genellemek mümkün olmayabilir. Yüzde 70 hakkında çok şey rapor edildi çünkü elbette şok edici, ancak sayı zayıf. 

Enfeksiyon sıklığı üzerine epidemiyolojik bir çalışma neye benzer?

Enfeksiyon, sözde "saldırı hızı" kullanılarak ölçülür. Bu, kategori 1 temas riskinin yüzde kaçının enfekte olacağını belirtir. Bu, örneğin, bir hane içindeki bir kişi olabilir. Çeşitli araştırmalar, Sars-Cov-2 için bu değerin yüzde 20 civarında olduğunu gösteriyor. Yani o kadar da yüksek değil. Çoğu durumda bu virüs hiç geçmez, ancak bazı durumlarda birçok kişiye geçer. Dolayısıyla, virüsün esasen süper yayılma yoluyla yayıldığı söylenebilir. 

Aynı zamanda şu anda içinde bulunduğunuz aşamaya da bağlıdır. Bu, gerçekten çok bulaşıcı olduğunuz nispeten küçük bir zaman aralığıdır ve aksi takdirde yüksek enfeksiyon aşaması hızla sona erer, ancak tam olarak ne zaman olduğunu bilemezsiniz. Ortalama olarak bu yüzde 20'dir. Yüzde 70 artışla bu yüzde 34 olur. Ama yine: bu sayı yalnızca dolaylı epidemiyolojik verilerden geliyor. 

Mutasyonun İngiltere'den gelmesi bir tesadüf mü? Veya virüs orada ilk aşılara çoktan adapte olmuş olabilir mi?

Bunu hayal edemiyorum. Aşılama, virüsü seçmesi için baskı uygulayabilir. Ama o kadar da İngiltere'de aşı yapılmadı. Bunun aşı ile bir ilgisi olduğu göz ardı edilebilir. 

İngiltere'den giriş durakları artık geçerli. Epidemiyolojik açıdan gerçekten yararlılar mı? Mutasyona uğramış versiyon muhtemelen yine de Avrupa anakarasına gelecek.

Almanya, bu virüs varyantına karşı mühürlenemez. Bu giriş kısıtlamaları, mutasyonu biyolojik testlerle daha iyi değerlendirmek için maksimum birkaç hafta oluşturur. Ayrıca, mutasyona uğramış varyantın İtalya veya Hollanda gibi diğer ülkelerde de gerçekleşmiş olabileceği bildirildi. Almanya bundan kalıcı olarak izole edilemez.

Buna göre, giriş duraklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu sadece kısa bir zaman kazanımıdır. Mutasyona uğramış sürümü olabildiğince uzun süre düşük tutmaya zaten karar verebilirsiniz. İngiltere içinde bile, güney İngiltere'yi izole etme girişimleri yapılıyor. Prosedür ilk dalga için aynıydı. O sırada da, giriş kısıtlamaları yoluyla Sars-Cov-2'yi mümkün olduğu kadar uzun süre Almanya'nın dışında tutma girişiminde bulunuldu. Bir süre çalıştı ama turist trafiği ile kalıcı olarak mümkün değil.

Önceki aşı, mutasyona uğramış versiyona karşı hala etkili mi?

Her halükarda aşının ne kadar süre koruyacağı tam olarak bilinmemektedir. Sorun şu ki, test etmek zor. Sonuçta, aşının hala işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için Sars-Cov-2 ile aşılanmış kişilere kasıtlı olarak bulaşamazsınız. 

Bu nedenle, aşılamanın şimdi yeni varyanta uyup uymayacağı net değildir. Her zaman farklı çalışan grip aşısına benzer. Ancak aşının mutasyona uğramış varyant üzerinde de etkisi olduğuna ikna oldum.

Mutasyona uğramış versiyonun genetik olarak çok farklı olduğu söyleniyor.

Genom analizinde, mutasyona uğramış versiyonun birçok genetik değişikliğe sahip olduğu fark edildi. Aynı zamanda aşının bağışıklığını etkileyebilecek genleri de etkiler, ancak aşının sadece biraz değiştirilmesi gerekeceğini varsayıyorum. Aşının hedef yapısına sahip olduğunuzda, onu yeni varyantlara hızlı bir şekilde uyarlayabilirsiniz. 

Böyle bir adaptasyon ne kadar sürer?

Bu, aşılama teknolojisini kendiniz oluşturmaktan çok daha kolaydır. Bu, ilk geliştirmeden çok daha hızlı olacaktır. Gripte olduğu gibi Sars-Cov-2 için de düzenli aşıların gerekli olacağını hayal edebiliyorum. Böylece her yıl yeni varyantlara karşı yeni aşılara sahip olursunuz. Bu nedenle mutasyon, aşılama için artık kritik değildir. Virüs mutasyona uğradığı gibi, aşı da muhtemelen değiştirilebilir. 

Kayak: cicero.de