TİMETÜRK ÇEVİRİ
20 civarında polis memuru Rahinya devletinin batısındaki Ah Nauk Ye kampına insan kaçakçılığı yapan iki şahsı tutuklama suçlamasıyla girdi. Bir bot edinerek 100'den fazla Rohinyayı ülke dışına kaçırdıklarından şüphe edilen kişileri göz altına aldılar. Görgü tanıklarından 27 yaşındaki Maung Maung Aye baskında silahla vurmaya şahit olduklarını ve polis operasyonunda ikisi ağır olmak üzere dört kişinin yaralandığını belirtti. “İnsanlar bakmak için dışarı çıktılar ve polis insanları vurdu” diye konuştu.
Reuters'in haberine göre Rohinyaların ise polisi kılıçlarıyla çevirip taş attıklarını öne sürüldü.
Yakındaki bir polis merkezinde görevli müfettiş Than Htay ise “Kamptaki Bengalilerin tutuklanan kişileri polisin elinden almaya çalıştığını duydum ve polis de uyarı ateşi açmış. Bazı Bengalilerin yaralandığını işittim. Detayları bilmiyorum” şeklinde konuştu.
TEHLİKELİ YOLCULUĞA ALDIRMIYORLAR
Myanmar'da birçok kişi Rohinyaları Bengladeş'ten geldiklerini ima ederek “Bengali” olarak çağırıyor.
Görgü tanığı Maung Maung Aye ise polis müfettişinin söylediklerini reddederek Rohinyaların polise önce saldırmadığını veya tutuklananları geri almaya çalışmadıklarını belirtti. Polisin ise havaya değil insanların üzerine ateş açtığını ifade etti.
Rohinya Müslümanları tehlikeli yolculuğu göze alarak yıllardır botlara doluşup insan kaçakçıları aracılığıyla Tayland veya Malezya'ya ulaştırılıyor. On binlerce insan 2012'de şiddetin patlak vermesinden bu yana Batı Rohinya devletindeki Sittwe'deki kamplara kısılmış durumda. Seyahat engeli yaşıyor, uygun bir eğitim ve sağlık hizmetine kavuşamıyorlar. Solidarites International adlı bir yardım örgütütnün geçtiğimiz sunduğu verilere göre Ah Nauk Ye kampı 4000'den fazla Rohinyaya ev sahipliği yaparken su kıtlığı ve “insan yerleşimine uygun olmayan şartlar” nedeniyle yaşam gittikçe zorlaşıyor.
MYANMAR ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR
BM ajanslarının verilerine göre Rohinya'nın kuzeyine yapılan askeri baskı sonrası 700,000'den fazla insan bölgeden kaçtı. BM gözlemcileri ise Myanmar'ı “soykırım eğilimi” ve etnik temizlikle suçladı. Myanmar ise bu iddiaları redderek teröristlerle savaştığını öne sürüyor.
Kaynak: İndependent