Myanmarlı protestocu: İnsanları tavuk öldürür gibi öldürüyorlar
Myanmar’da geçtiğimiz ay yapılan darbeye karşı gerçekleşen eylemlerin birçoğuna katılan Myanmar lideri Aung San Suu Kyi'nin partisinden bir yetkilinin gözaltında öldüğü belirlendi

Oluşturma Tarihi: 2021-03-07 15:00:57

Güncelleme Tarihi: 2021-03-07 15:00:57

Khin Maung Latt'ın ölümünün nedeni açıklanmamıştı. Reuters ajansı Sithu Maung'un vücudunda ve başında kanlı bez bulunan bir fotoğrafını ortaya çıkardığını duyurdu.

Kapatılan parlamentonun bir üyesi olan Sithu Maung, Facebook'taki paylaşımında, Khin Maung Latt'ın kampanya yöneticisi olduğunu ve Cumartesi gecesi Yangon'un Pabedan semtinde tutuklandığını söyledi.

Olayla ilgili polis yorum yapmaktan kaçındı.

Güvenlik güçleri, bugünkü ülke çapındaki protestoların çoğunu bastırdı.

Sosyal medyada paylaşılan videolara göre polis Yangon'da ve kuzey Shan bölgesindeki Lashio kasabasında protestoculara göz yaşartıcı gaz bombaları attı.

Bir tanık, polisin tarihi tapınak kasabası Bagan'daki bir protestoyu dağıtmak için ateş açtığını söyledi. Bölge sakinleri sosyal medyada olaylarda çok sayıda canlı mermi kullanıldığını söylerken herhangi bir kayıp belirtilmedi.

Myanmar Now medya grubu tarafından yayınlanan videoda ise, güvenlik güçlerinin kampanya liderleri ve muhalif aktivistlere gece boyunca düzenlediği baskınlara rağmen en az üç protesto düzenlenen Yangon'da askerlerin erkekleri darp eden görüntüleri paylaşıldı.

‘Tavuk öldürür gibi öldürüyorlar'

Birleşmiş Milletler, ordunun 1 Şubat'taki darbe ve Suu Kyi'nin tutuklamasından bu yana güvenlik güçlerinin Güneydoğu Asya ülkesindeki gösterileri ve grevleri durdurmak için 50'den fazla kişiyi öldürdüğünü açıkladı.

Myanmar'ın güneyindeki kasaba Dawei'deki bir protesto lideri kalabalığa “İnsanları tıpkı kuşları ve tavukları öldürür gibi öldürüyorlar. Onlara isyan etmezsek ne yapacağız? İsyan etmeliyiz" diye seslendi.

Yangon sakinleri, askerlerin ve polisin bir gecede birkaç bölgede halka ateş açtığını söyledi. Bölgede yaşayanlar, Kyauktada kasabasında en az üç kişiyi tutukladıklarını söyledi. Tutuklamaların nedenini bilinmediği belirtildi.

Bir kadın, “Babamı ve erkek kardeşimi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bize kimse yardım etmeyecek mi? Babama ve kardeşime dokunma bile. Onları almak istiyorsan bizi de al” diye konuştu.

Resmi yayın organı Global New Light Of Myanmar gazetesi, güvenlik güçlerinin protestoları yasalara uygun şekilde müdahale edildiğini belirten bir polis açıklamasına yer verdi. Gazete, polisin kamuya açık yolları kapatan isyan ve protestoları kırmak için göz yaşartıcı gaz ve sersemletici el bombası kullandıklarını söyledi.

Çin'den açıklama

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'nin açıkladığı rakamlara göre, Cumartesi günü darbeciler 1.700'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Dernek yaptığı açıklamada, "Tutuklular askeri botlarla yumruklandı ve tekmelendi. Polis coplarıyla dövüldü ve ardından polis araçlarına sürüklendi. Güvenlik güçleri yerleşim alanlarına girdi ve daha fazla protestocuyu tutuklamaya çalıştı. Evlere ateş ederek birçoğunu hasar verdi" denildi.

Myanmar'ın kuzeydoğusundaki komşusu Çin, bugün yapılan açıklamada krizi hafifletmek için “tüm taraflarla” görüşmeye hazır olduğunu ve taraf tutmadığını ifade etti.

Basın toplantısında konuşan Çin'in en üst düzey diplomatlarından Danıştay Wang Yi, "Çin, gerginlikleri hafifletmede yapıcı rol oynamak için Myanmar'ın egemenliğine ve halkın iradesine saygı duyma temelinde tüm taraflarla iletişim kurmaya isteklidir" dedi.

Protestocular, Suu Kyi'nin serbest bırakılmasını ve kazandığı Kasım seçimine saygı duyulmasını talep ederken ordu, belirsiz bir tarihte demokratik seçimlerin yapılacağını açıkladı.

Myanmar'da İsrailli-Kanadalı lobici Ari Ben-Menashe ise Reuters'e yaptığı açıklamada, generallerin siyaseti bırakmaya, ABD ile ilişkileri iyileştirmeye ve Çin'den uzaklaşmaya istekli olduklarını söyledi.

Ben-Menashe ayrıca, yüz binlerce Müslüman Arakan mültecilerini geri gönderme planı için Arap desteği aramakla görevlendirildiğini söyledi. 2017'de yüzbinlerce kişi, saldırıların ardından ordu baskısıyla sırasında Myanmar'dan sürülmüştü.

Reuters