Dolar

35,4869

Euro

36,6172

Altın

3.064,08

Bist

9.696,45

NATO 500 binden fazla ittifak askerini yüksek alarma geçirdi

NATO: 500 binden fazla ittifak askeri yüksek alarma geçti. Alarmın Rusya'dan gelen tehdide karşı başlatıldığı bildirildi.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-07-22 17:02:18

NATO 500 binden fazla ittifak askerini yüksek alarma geçirdi

NATO, Rusya'dan gelen tehdit nedeniyle 500.000 askerin yüksek alarma geçirildiğini bildirdi. Avrupa ülkeleri zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koyuyor ve savunma yeteneklerini güçlendirmek için savunma bütçelerini artırıyor.

500 binden fazla NATO askeri yüksek alarm durumunda. UNN'nin haberine göre bu, Kuzey Atlantik İttifakı sözcüsü Farah Dahlalla tarafından CNN'e verilen bir röportajda bildirildi.

- NATO sözcüsü Farah Dahlalla, “2014'ten bu yana NATO kolektif savunmamızda bir nesil boyunca görülen en önemli dönüşümü yaşadı. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en kapsamlı savunma planlarını uygulamaya koyduk ve 500.000'den fazla asker şu anda yüksek alarm durumunda” dedi.

CNN'e göre, birçok Avrupa ülkesi, Moskova'dan gelen artan tehdit karşısında zorunlu askerlik hizmetini yeniden başlattı veya genişletti; bu, muhtemelen daha da genişletilmesi muhtemel bir dizi savunma inşası önleminin parçası.

30 yıldır ABD Ordusu subayı olarak çalışan Dış Politika Araştırma Enstitüsü Avrasya çalışmaları başkanı Robert Hamilton, "Seferberlik şeklimizi, askeri teçhizat üretme şeklimizi, personeli işe alma ve eğitme şeklimizi değiştirmemiz gerekebileceğinin farkına varıyoruz" dedi.

"2024'te burada olmamız, milyonlarca insanı potansiyel bir savaşın kıyma makinesine atmak için nasıl harekete geçireceğimize karar vermemiz trajik bir gerçek, ancak Rusya bizi bu noktaya getirdi" dedi.

NATO şefi: Avrupa, Ukrayna'da on yıl sürecek bir savaşa hazırlanmalı

Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından bazı Avrupa ülkeleri zorunlu askerlik hizmetini sona erdirdi, ancak özellikle İskandinavya ve Baltık ülkelerinde olmak üzere birçok devlet, büyük ölçüde Rusya tehdidi nedeniyle son yıllarda zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koydu. Bazı ülkelerde askere alınmayı reddetmek para cezası ve hatta hapis cezasıyla sonuçlanabiliyor.

Letonya zorunlu askerliği yeniden başlatan ülkelerden biriydi. Burada 2006'da kaldırılan zorunlu askerlik hizmeti bu yıl 1 Ocak'ta yeniden uygulamaya konuldu. Erkek vatandaşlar, 18 yaşını doldurdukları veya eğitimine devam edenler okuldan mezun olduktan sonra 12 ay içinde askere çağrılacak.

Almanya ise yüzbinlerce askerini NATO'nun doğu kanadına yeniden konuşlandırmaya hazırlanıyor. Nisan ayında Norveç, ülkenin savunma bütçesini neredeyse iki katına çıkaracak ve silahlı kuvvetlere 20.000'den fazla asker, subay ve yedek asker katacak iddialı bir uzun vadeli planı açıkladı. Başbakan Jonas Gahr Stere, "Yeni güvenlik ortamında amaca uygun bir savunmaya ihtiyacımız var" dedi.

Norveç'te zorunlu askerlik zorunlu ve ülke 2015 yılında NATO savunma ittifakının kadın ve erkekleri eşit şartlarda askere alan ilk üyesi oldu.

Yine bu yıl Almanya, Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez Avrupa'daki bir çatışmaya ilişkin acil durum planını güncelledi ve Savunma Bakanı Boris Pistorius, Haziran ayında yeni bir gönüllü askerlik hizmeti için teklif sundu. "2029 yılına kadar savaşa hazır olmalıyız" dedi.

Kaynak: unn.ua

 

SON VİDEO HABER

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Gazze protestosu: 'Soykırım bakanı'

Haber Ara