Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

NATO Başkanı, Ukrayna'da savaşı kaybetmek işgali getirir dedi

NATO Genel Sekreteri: Ukrayna savaşını bitirmenin en hızlı yolu onu kaybetmektir; ama barış getirmeyecek, işgal getirecek

3 Ay Önce Güncellendi

2024-07-08 11:03:28

NATO Başkanı, Ukrayna'da savaşı kaybetmek işgali getirir dedi

NATO, 75. yaş gününü kutlamak üzere Salı günü Washington'da üç günlük bir zirve toplamaya hazırlanırken, ittifak Rusya ile devam eden savaşta Ukrayna'ya verdiği desteği güçlendiriyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün bir avuç gazetecinin katılımıyla zirvenin ön izlemesini yaptığı basın toplantısında, tüm NATO üyelerinin barış istediğini ve bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş alanında kazanamayacağını anlaması halinde başarılabileceğini söyledi.

"Bu savaşı bitirmenin en hızlı yolu savaşı kaybetmektir" dedi. “Fakat bu barış getirmeyecek. Bu da işgali beraberinde getirecek.”

Stoltenberg, Almanya'da özel bir komutanlığın kurulması, mali ve askeri yardımın artırılması ve ikili güvenlik anlaşmaları da dahil olmak üzere NATO'nun alacağı temel tedbirlerin ana hatlarını çizdi.

Stoltenberg, Ukrayna'nın potansiyel NATO üyeliği ve ittifakın Rus saldırganlığına karşı birleşik cephesinin karmaşıklıklarına değinirken bu girişimleri vurguladı.

Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin zirvede varılan nihai anlaşmanın kesin dilinin hâlâ müzakere altında olduğunu söyledi.

Nisan ayında Stoltenberg, ittifakın zirve sırasında Ukrayna'ya NATO üyeliği teklif etmeyi beklemediğini, bunun yerine üyeliğe giden bir "köprü" sunmayı beklediğini de söylemişti.

UKRAYNA İÇİN ALMANYA'DA YENİ BİR ASKERİ KOMUTANLIK

Bu “köprü”nün ise beş temel bileşeni kapsayacağı aktarıldı. Buna göre ilk bileşen Güvenlik Yardım Komutanlığı. Bu, NATO, Ukrayna'ya yönelik uluslararası güvenlik yardımını koordine etmek için Almanya'da Doğu Avrupa'da lojistik merkezleri bulunan yeni bir komutanlık kuruyor. Stoltenberg'e göre bu, üç yıldızlı bir NATO generalinin liderliğindeki 700 personeli kapsayacak.

Mali taahhüt alanında ise Şubat 2022'den bu yana NATO müttefikleri Ukrayna'ya verdiği yılda yaklaşık 43 milyar dolar askeri desteğin bir yıl daha uzatılması ve gelecekteki desteğin temelini oluşturması bekleniyor.

Acil silah teslimatı: Zirvede, Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek amacıyla, başta hava savunma sistemleri olmak üzere daha fazla silah ve mühimmatın teslimine ilişkin duyuruların yapılması bekleniyor.

Genel Sekreter ayrıntı vermezken, üst düzey bir ABD'li yetkili, bu hafta NATO müttefiklerinden Ukrayna'ya F-16 uçağı tedarikiyle ilgili duyurular beklenebileceğini belirtti.

İkili güvenlik anlaşmaları: Zirvenin başlangıcında yirmi NATO müttefiki Ukrayna ile ek güvenlik garantileri sunan ve işbirlikçi savunma çabalarını güçlendiren ikili güvenlik anlaşmaları imzalamış olacak.

Birlikte Çalışabilirlik: Polonya'da ortak bir eğitim merkezi ve askeri satın alma ve satın alma programları da dahil olmak üzere, Ukrayna silahlı kuvvetlerini NATO standartlarıyla uyumlu hale getirmeye yönelik çabalar sürüyor.

Stoltenberg, Macaristan'ın Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına ilişkin tutumu ve ülkenin NATO kararlarını engelleme potansiyeli hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Budapeşte'ye yaptığı ziyarette Başbakan Viktor Orban ile Macaristan'ın Ukrayna için önerilen destek tedbirlerini engellememesini garantileyen bir anlaşmaya vardığını anlattı.

Stoltenberg, Budapeşte'nin Ukrayna'ya yönelik yeni NATO güvenlik yardım komutanlığına katılmayacağını, ancak diğer NATO yükümlülüklerini yerine getirip ortak bütçeye katkıda bulunacağını söyledi.

Kaynak: Voa Voice of America news

SON VİDEO HABER

Gazze eylemi: Gazeteci kendini ateşe verdi

Haber Ara