Genel Sekreter Jens Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada, NATO'nun LGBT üyelerinin haklarını savunacağını söyledi.
Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün'ünü (IDAHOBIT) onaylayan bir açıklama yapan yüzlerce Batılı kamu görevlisi, kurum ve kuruluş arasında NATO da yer aldı.
Genel Sekreter Stoltenberg, X'te yer alan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"NATO 32 ülkeyi ve halklarımızın özgür ve barış içinde yaşama hakkını savunmak için var. Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Günü'nde ve her gün tüm sevgiler eşittir. LGBTQ+ bireyleri saygıyı ve onuru hak ediyor ve kendimi sizin müttefikiniz olarak adlandırmaktan gurur duyuyorum.”
STOLTENBERG'E TEPKİLER
Stoltenberg'in gönderilerine verilen yanıt ve yorumların büyük çoğunluğu olumsuz ve tepki ile karşılandı.
Bir X kullanıcısı, “Peki karşılıklı savunma askeri ittifakı ile belirli azınlıkların hakları arasındaki ilişki…?” sorusunu yöneltti.
Başka kullanıcılar, NATO'nun Yugoslavya'ya (1999) ve Libya'ya (2011) karşı saldırılarını ve Afganistan'da 20 yıl boyunca ABD'nin “Taliban'ın yerine Taliban'ı koymasına” yardım ettiği gerçeğini gündeme getirdi.
Başka bir yanıtta ise, "Rusya'yı biraz daha desteklememi sağladınız" denilirken, bir başkası da Rusların bir şekilde Stoltenberg'in hesabını hacklemeyi başardığını merak etti.
Başka bir sosyal medya kullanıcısı, dikkatleri kötü davranışlarından uzaklaştırmak için LGBTQ gündemini benimseyen bireyleri veya kuruluşları tanımlayan bir terim kullanarak Stoltenberg'i "savaş suçlarını pembeleştirmek ve savaş çığırtkanlığı" yapmakla suçladı.
IDAHOBIT, 2004 yılında Fransız bir eşcinsel aktivist tarafından tasarlandı. 2005'teki ilk kutlamada, Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği (ILGA), Uluslararası Gay ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC), Dünya LGBT Yahudileri Kongresi ve Afrikalı Lezbiyenler Koalisyonu gibi kuruluşlar söz konusu projeyi destekledi.
17 Mayıs, eşcinselliğin 1990 yılında DSÖ tarafından uluslararası hastalık sınıflandırmasından çıkarılmasının anısına tarih olarak seçildi.
2009 yılında ismin başına “Transfobi” , 2015 yılında ise “bifobi” eklenerek kısaltma bugünkü şekline kavuşturuldu.
Russian Today