Kazakistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev "Başlangıç" adlı belgeselde Kazakistan'ın bağımsızlık yıllarını ve ülkenin aştığı zorlukları anlattı.
Nursultan Nazarbayev, Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) kendi inisiyatifiyle kurulduğunu söyledi.
Nazarbayev, "Sovyetler Birliği çöktüğünde ve Kazakistan bağımsızlığını kazandığında her şey kolay olmadı. 50'li yaşlardaydık. Risk aldık. Bağımsızlık kurmak istedik. Sonunda bu hayal gerçekleşti. 130 şirket özelleştirildi. 2 milyon kişi işini kaybetti. Bağımsızlık zamanında Rusya'dan provokatörler vardı. Ust-Kamenogorsk belediye başkanının ofisine el koyanların ve buranın Altay Cumhuriyeti toprakları olacağına dair propaganda yapanların olduğunu hatırlıyorum. Bu tür zor testleri geçtik" dedi.
Kazakistan'da gerçek bir muhalefet görmek istediğini belirten Nazarbayev, ancak muhalefetin kendi hedefleri ve önerileri olması gerektiğini söyleyerek, "Ülkemizde özelleştirmeye karşı çıkan insanlar vardı. Yabancı yatırımcı çekmeye karşıydılar. Hepsi muhaliflerdi. Muhalefetin kendi pozisyonunu almasını istiyorum"dedi.
Nazarbayev, ülkede küçük ve orta ölçekli işletmeler faaliyet gösterdiğinde ülke ekonomisinin bozulmayacağını belirterek, "Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasını sağladım, çünkü bu barda ekonomi tahrip edilmeyecek. En başından beri gençleri işe aldım. Aralarında Oraz Zhandosov, Umirzak Shukeyev, Kerim Kazhimukanov, Ablyazov var. Ablyazov bir bakan oldu, biri inancını kaybetti, diğeri kalmadı. Testi geçemeyenler için üzülüyorum. Onları daha az sorumlu bir işe atadım. Ekmek kazanıp çocuk yetiştirirken onlar için üzüldüm. Belki de daha sert olmalıydım" dedi.
1993 yılında Nazarbayev, gençlerin yurtdışında eğitim görmeleri için Bolashak programını başlattı. Bugün, ülkenin ona eşit olan Nazarbayev Üniversitesi var.
Nzarbayev, "Paraya ihtiyacımız vardı. Yabancı yatırımı çekmemiz gerekiyordu. Birkaç genci uçağıma olarak dış gezilere götürdüm. Onları çeşitli alanlardaki yatırımcılarla tanıştırdım. Taşımacılık işini, giyim işini ve diğer sektörleri geliştirip para kazanmak zorunda kaldık. Kazakistan geliştikçe ünlü oldum" dedi.
Nursultan Nazarbayev, ülke iç işlerinin yanı sıra dış ilişkilerde de aktif rol aldı. Savaşan ülkelerin barış anlaşmasına varmak için inisiyatif aldıkları biliniyor. Bunlardan biri Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık.
"Dağlık Karabağ sorunu 1990'larda başladı. Orada Azerbaycanlılar ile Ermeniler arasında nefret gördüm. Daha sonra Ukrayna'daki durum beni çok üzdü. Sorunun çözülmesi gerektiğine karar verdim. Konuyu görüştüm, komşu ülkeler danışmak ve konuşmak istediler. Poroshenko Kazakistan'ı ziyaret etti. Ona Putin ile görüşmesini tavsiye ettim, koordinasyonsuz bir görüşme oldu. İki lidere Kazakistan'da görüşme teklif ettim. Sonunda Minsk'teydi. Bir anlaşmaya varmak önemliydi. Bu, bir dünya barış anlaşmasına varmak için ilk girişimimdi ”diye hatırladı Nazarbayev.
Kaynak:stan.kz