Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Neden yapay zeka hiçbir zaman gerçekten bilinçli olmayacak?

Oklahoma Eyalet Üniversitesi Regents Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölüm Başkanı Prof. Subhash Kak bir insan beynini harekete geçiren şeyin bilgisayardan çok farklı olduğunu söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-05 15:21:39

Neden yapay zeka hiçbir zaman gerçekten bilinçli olmayacak?

Bir çok gelişmiş yapay zeka projesi var ama bunlar sadece bilinçli birer makineden öteye geçemiyor. Bilinçli makine ile insan bilinci farklı şeylerdir. Peki bir yapay zekanın gerçek insan bilincine ulaşması için ne gerekiyor? Varsayım şu ki, beynin bütün fonksiyonları doğru bir şekilde anlaşılıp onları bir bilgisayar programına aktarırsak yapay zeka insan bilincine ulaşabilir. Microsoft kısa süre önce tam da bu projeyi gerçekleştirmek için 1 milyar dolar harcayacağını duyurdu.

Fakat şimdiye kadar süper bilgisayar beyinleri oluşturma girişimleri bahsettiğimiz konuma yaklaşamadı bile. Yine bir kaç milyar dolarlık Avrupa Projesi 2013 yılında başladı o da henüz başarıya ulaşmadı.

Bu çaba, ABD yi insan beynini dönüştürmek yerine beynin verilerini incelemek için yeni yazılım araçları geliştirme yönünde başka bir alana itti. Evet bu benzer bir proje ama daha az iddialı.
Bazı araştırmacılar, nörobilimin bilgisayarlara dönüştürülmesinin halen olumlu olduğunu düşünmeye devam ediyor. Ben ve benim gibi bilimadamları ise bu çabaları başarısızlığa mahkum görüyoruz. Çünkü insan şuurunun hesaplanabilir olduğuna inanmıyoruz. Temel argümanımız beyinlerin görme ve koku da dahil olmak üzere bir deneyimin birden çok bileşenini bütünleştirip sıkıştırmasıdır ki bu, günümüz bilgisayarlarının verileri algılama, işleme ve saklama biçiminde ele alınamaz.

BEYİN NEDEN BİLGİSAYAR GİBİ ÇALIŞMAZ?

İnsan beyni bilgisayarlar gibi çalışmaz. Yaşayan organizmaların beyinlerinde daha önceki tecrübeleri saklamak için sinirsel bağlantılar vardır. Bu bağlantılar özne ve çevre arasındaki aktif süreci belirler. Fakat bunun aksine bir bilgisayar verileri kısa ve uzun vadeli bellek bloklarına kaydeder. Bu fark, beynin bilgi işlemesinin de bilgisayarların çalışma şeklinden farklı olması gerektiği anlamına gelir.

Zihin, bir eylemin veya diğerinin performansına rehberlik eden unsurları bulmak için çevreyi aktif olarak araştırır. Algılama, duyusal verilerle doğrudan ilişkili değildir: Bir kişi , verileri bilinçli olarak yorumlamak zorunda kalmadan bir tabloyu birçok farklı açıdan tanımlayabilir ve ardından hafızasına, bir süre önce tanımlanan bir öğenin alternatif görünümleriyle bu modelin oluşturulup oluşturulamayacağını sorabilir.

Bununla ilgili başka bir bakış açısı, en sıradan hafıza görevlerinin beynin birden fazla alanıyla ilişkili olmasıdır. Bazıları oldukça büyüktür . Beceri öğrenme ve uzmanlık, nöronlar arasındaki bağlantıların gücünü değiştirmek gibi yeniden düzenleme ve fiziksel değişiklikleri içerir. Bu dönüşümler, sabit bir mimariye sahip bilgisayarlara tam olarak kopyalanamaz.

Hesaplama ve farkındalık

Son çalışmamda, şuurun hesaplanabilir olmamasının bazı ek nedenlerini vurguladım.

Bilinçli bir kişi ne düşündüğünün farkındadır ve bir şey hakkında düşünmeyi bırakıp bir başkası hakkında düşünmeye başlama yeteneğine sahiptir - ilk düşünce treninin neresinde olursa olsun. Ancak bir bilgisayarın bunu yapması imkansızdır. 80 yıldan daha uzun bir süre önce, öncü İngiliz bilgisayar bilimcisi Alan Turing, herhangi bir bilgisayar programının kendi kendine durabileceğini kanıtlamanın hiçbir yolu olmadığını gösterdi. Ancak bu yeteneğin bilincin merkezinde olduğunu biliyoruz.

Bu nedenle, herhangi bir bilgisayarın kendi düşünce zincirini kesin olarak durdurabilen ve başka bir düşünce çizgisine geçebilen bir sistemi taklit edebileceğinden emin olmak imkansızdır ancak bu yetenek hakkındaki kesinlik, bilinçli olmanın doğal bir parçasıdır.

Turing'in çalışmasından önce bile, Alman kuantum fizikçisi Werner Heisenberg, fiziksel olayın doğasında ve bir gözlemcinin bununla ilgili bilinçli bilgisinde belirgin bir farklılık olduğunu gösterdi . Bu, Avusturyalı fizikçi Erwin Schrödinger tarafından, “bilincin bir bilgisayar gibi tüm işlemleri temel mantık argümanlarına indirgeyen fiziksel bir süreçten gelemeyeceği anlamına geliyor” şekilde yorumlandı.

Bu fikirler, beyinde yalnızca bilinci ele alan benzersiz yapılar olmadığına dair tıbbi araştırma bulgularıyla doğrulanıyor. Aksine, fonksiyonel MR görüntüleme, beynin farklı bölgelerinde farklı bilişsel görevlerin gerçekleştiğini gösteriyor. Buradan hareketle, sinirbilimci Semir Zeki, "bilincin bir birlik olmadığı ve bunun yerine zaman ve mekanda dağılmış birçok bilinç olduğu” sonucuna vardı . Bu türden sınırsız beyin kapasitesi, sınırlı bir bilgisayarın üstesinden gelebileceği türden bir zorluk değildir.

Kaynak: Theconversation

SON VİDEO HABER

Dev festivalde Filistin damgası

Haber Ara