Dolar

32,5781

Euro

35,2832

Altın

2.471,54

Bist

10.860,77

Netanyahu ve Gallant'ın süresi azalıyor

Siyonist rejim İsrail, Uluslararası ceza mahkemesi ICC'nin Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emirlerine karşı 25 ülkeden müdahale etmelerini istedi.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-02 14:21:28

Netanyahu ve Gallant'ın süresi azalıyor

Siyonist rejim İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, dünya çapındaki 25 mevkidaşına mektup göndererek, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma bakanı Yoav Gallant için önerilen tutuklama emirlerine müdahale etmelerini istedi. Ülkelerden ise "Başsavcının tutuklama emri çıkarma talebine karşı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne hukuki görüş sunma konusunda İngiltere'ye katılmaları" isteniyor.

HUKUKİ GÖRÜŞLE BİZİ AKLAYIN MESAJI

İsrail Walla haber sitesine göre, üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilileri şunları söyledi: “Bu ülkeler, hatta bazıları Lahey'deki mahkemeye böyle bir hukuki görüş gönderirse, yargıçlar bunun için bir neden olmadığına ikna olabilirler. Savcının talebine yanıt verin.”

Mayıs ayında ICC Savcısı Karim Khan, Gazze Şeridi'nde Netanyahu ve Gallant hakkında "savaş suçları" ve "insanlığa karşı suçlar" nedeniyle tutuklama emri istediğini söyledi.

İngiltere, 10 Haziran'da mahkeme hakimlerine, ICC'nin İsrail vatandaşlarına karşı tutuklama emri çıkarma yetkisine ilişkin bir duruşma yapılması yönünde talepte bulundu. Mahkeme yargıçları İngilizlerin talebini kabul etti ve 12 Temmuz'a kadar konuyla ilgili hukuki görüş talep etti. İlgili diğer ülkelerin de benzer görüşler sunabileceğine dikkat çektiler.

TUTUKLANMAMAK İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA EKİBİ KURDULAR

ICC 2021'de işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlar üzerinde yargı yetkisine sahip olduğuna karar verdi. Bu hamle, 1967'den bu yana işgal edilen Filistin topraklarında insan haklarının durumuna ilişkin dönemin BM Özel Raportörü Michael Lynk tarafından memnuniyetle karşılandı.

Siyonist rejimden üst düzey bir yetkili, tutuklama emri kriziyle başa çıkmak ve son tarih olan 12 Temmuz'a hazırlanmak amacıyla dünya çapında ülkelerden hukuki destek sağlamak amacıyla dışişleri bakanlığında özel bir çalışma ekibi kurulduğunu söyledi.

Kaynak: middleeastmonitor

Haber Ara