Dolar

34,1112

Euro

38,0844

Altın

2.874,31

Bist

9.900,25

'Netanyahu'ya suikast planı': Türkiye-İran bağlantılı Yahudi iş adamı tutuklandı

Aşkelon'da yaşayan bir Yahudi iş adamının, Tahran tarafından İsrailli politikacıların öldürülmesine yardım etmesi için parayla tutulduğu iddia edildi.

59 Dakika Önce Güncellendi

2024-09-20 21:26:22

'Netanyahu'ya suikast planı': Türkiye-İran bağlantılı Yahudi iş adamı tutuklandı

Yahudi devleti yetkilileri, Başbakan Binyamin Netanyahu da dahil olmak üzere üst düzey yetkililere yönelik İran'ın suikast planına katıldığı iddiasıyla bir İsrailli adamın tutuklandığını duyurdu.

Yahudi olan 73 yaşındaki Moti Maman geçen ay tutuklandı, ancak İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet davanın ayrıntılarını ancak dün kamuoyuna açıkladı.

2_907

Araştırmacılara göre, Aşkelon sakini olan Maman, İran'a iki kez seyahat etti ve İran ajanı olarak hareket etmek için para kabul etti.

Zanlının, Türkiye'de de bağlantıları olduğu, bu bağlantılarının İran'a kaçak yollardan girmesine yardımcı olduğu iddia edildi.

Yetkililer, şüphelinin uzun süredir Türkiye'de yaşadığını, Türk ve İranlı vatandaşlarla ticari ve sosyal bağlantıları olduğunu söyledi.

Şin Bet, iki Türk bağlantısı aracılığıyla Nisan ayında "İran'da yaşayan Eddie adında bir iş adamıyla" görüşmeyi kabul ettiğini söyledi. Maman daha sonra İran'a gitti ve iddiaya göre İranlı güvenlik yetkilileriyle görüştü.

Şin Bet, Maman'a o noktadan itibaren belirli yerlere para ve silah yerleştirme, istihbarat toplama ve diğer İsrail vatandaşlarıyla iletişim kurma gibi görevler teklif edildiğini ileri sürdü.

Servis, Maman'ın Ağustos ayında ikinci kez İran'a gittiğini ve kendisine Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Şin Bet şefi Ronen Bar'a yönelik "suikast saldırıları düzenlemesi" talimatı verildiğini söyledi.

Şin Bet'e göre Maman, suikast için 1 milyon dolar peşin talep etti ancak İran istihbaratı bunu reddetti. Ancak, toplantılara katılmak için 5.000 euro (5.580 dolar) kabul ettiği iddia edildi.

Yahudi iş adamından ayrıca, gözetleme ve istihbarat toplama amaçlarıyla bazı İsrail tesislerinin videolarını çekmesi ve İran'ın direktiflerine uymayan görevleri yerine getirmesi için İran'la temasa geçen İsrail vatandaşlarına tehditler iletmesi istendi.

Maman'ın avukatı, müvekkilinin "iş hayatıyla ilgili bir hata" yaptığını belirterek, müvekkilinin daha önce İsrail güvenlik güçlerine önemli yardımlarda bulunduğunu kaydetti.

İsrail ve İran, birbirlerinin topraklarında cinayetler düzenlemekle defalarca suçladı.

Son zamanlarda, Hamas siyasi şefi İsmail Haniye Temmuz ayında Tahran'ı ziyaret ederken suikasta uğradı. İran, Haniye'nin ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu. İsrail, olaya karıştığını ne doğruladı ne de yalanladı.

RT, JerusalemPost

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara