Dolar

34,0775

Euro

38,0732

Altın

2.835,80

Bist

9.975,61

Orban Avrupa Konseyi'nce eleştiriye uğradı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Viktor Orbán'a AB'yi dünya sahnesinde temsil etme konusunda 'hiçbir rolü' olmadığını söyledi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-17 15:41:58

Orban Avrupa Konseyi'nce eleştiriye uğradı

 Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Macaristan Başbakanı'nın "barış misyonları" hakkındaki notuna yanıt verdi. Michel, Viktor Orbán'ı, Macar liderin Kiev, Moskova, Pekin ve Washington'a yönelik "barış misyonları" ilan etmesi nedeniyle eleştirdi.

Orbán'a yazdığı mektupta Michel, “Konseyin dönüşümlü Başkanlığının (1 Temmuz'dan bu yana Macaristan'ın elinde) Birliği uluslararası sahnede temsil etme konusunda hiçbir rolü olmadığını ve Birlik adına görev almak üzere Avrupa Konseyi'nden herhangi bir yetki almadığını” söyledi.

Michel, "Bunu Orban'ın Moskova ziyaretinden önce dahi açıkça ifade ettiğini ve bunun daha sonra Yüksek Temsilci Josep Borrell tarafından 5 Temmuz'daki açıklamasında yinelendiğini"de belirtti.

12 Temmuz tarihli notta, Trump'ın "muhtemel" zaferiyle birlikte, AB'için Ukrayna'yı desteklemenin mali yükünün oranının "AB'nin aleyhine önemli ölçüde değişeceği" uyarısında bulunuldu.

Orbán, notunda Trump'la yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak şunu iddia etti: "Trump'ın seçim zaferinden kısa bir süre sonra göreve resmen başlamasını beklemeyeceğini, ancak hemen bir barış aracısı olarak hareket etmeye hazır olacağını kesinlikle belirtebilirim. Bunun için detaylı ve sağlam temellere dayanan planları var.” Bu planlara ilişkinse herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Michel yanıtında, Avrupa Birliği'nin "Ukrayna'yı ve halkını gerektiği kadar ve gereken yoğunlukta destekleme konusundaki sarsılmaz kararlılığından" söz ederek Orbán'ın AB'nin "savaş yanlısı bir politikaya" sahip olduğu yönündeki iddiasını reddetti. Michel, "Rusya saldırgan, Ukrayna ise meşru müdafaa hakkını kullanan mağdurdur" diye yazdı.

Ayrıca dün çok sayıda ülke, Budapeşte'de Macaristan'ın ev sahipliği yaptığı enerji yetkilileri toplantısına üst düzey bakanlarını göndermeyi reddetti; en az dört ülke bunun protesto amaçlı olduğunu söyledi. Gelişme, Avrupa Komisyonu'nun üst düzey yetkililere benzer toplantıları atlamalarını söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

Kaynak: Politico.eu

 

SON VİDEO HABER

Benfica, Kerem ve Orkun'un golleriyle kazandı

Haber Ara