Ortadoğu'nun en büyük hava ve kara kuvvetleri arasında Türkiye lider gösterildi
Türkiye, askeri hareketler konusunda uzmanlaşan 'Global Fire Power' internet sitesinin yayınladığı yeni sıralamada, 2021 yılı Orta Doğu bölgesindeki en büyük 10 hava kuvveti sıralamasında ilk sırada yer aldı.

Oluşturma Tarihi: 2021-02-11 21:23:02

Güncelleme Tarihi: 2021-02-11 21:23:02

ÇEVİRİ

Global Fire Power (Küresel Ateş Gücü) web sitesi, uçak sayısına sahip olma konusunda ülkelerin hava kuvvetlerini değerlendirdi. Ancak ülkelerin Hava Kuvvetlerinin gücünün ve etkinliğinin belirlenmesi hususunda dikkate alınması gereken birçok unsur var. Bunlardan en önemlileri, bu uçaklarda kullanılan modernite seviyesi, gelişmişlik ve teknolojinin kalitesi.

Ortadoğu'nun en büyük 10 hava kuvveti
Ortadoğu'daki ülkelerin askeri kapasitesi hakkında web sitesinin yaptığı incelemede uçaklar, pilotlar, savunma, helikopter, askeri nakliye uçakları sayısında en güçlü ordulara ait uçakların sayısı ve ileri eğitim uçağı kriterleri gözönüne alındı.

2021 istatistiklerine göre Türkiye, 1056 farklı savaş uçağı ile bölgede birinci, ikinci sırada ise 1053 savaş uçağı ile Mısır Hava Kuvvetleri yer alıyor.

Suudi Arabistan Krallığı, 889 savaş uçağına ulaşan uçak sayısı ile en büyük hava kuvvetleri sıralamasında üçüncü olurken, İsrail 595 savaş uçağıyla dördüncü sırada yer aldı.

BAE ise 552 uçakla beşinci sırada yer aldı. Cezayir 551 savaş uçağıyla altıncı sırada, İran ise 516 savaş uçağıyla yedinci sırada yer aldı.

Suriye 462 uçakla sekizinci sırada yer alırken, Irak en büyük hava kuvvetleri sınıflamasında 350 uçakla dokuzuncu, Ürdün ise 261 uçakla onuncu sırada yer aldı.

Türkiye, bölgedeki en güçlü ordulara liderlik ediyor

 

Global Fire Power web sitesi tarafından yayınlanan yıllık periyodik sıralamada, 2021 yılında dünyanın en güçlü orduları arasında Mısır Orta Doğu bölgesinde ikinci sıraya gerilerken, Türkiye Ortadoğu'nun en güçlü orduları arasında birinci, İran üçüncü oldu.

19 Ocak'ta açıklanan sıralamada Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki askeri güçte dördüncü sırada yer alırken, onu beşinci sırada İsrail, altıncı BAE ve yedinci sırada Irak izledi.

Suriye sekizinci sırada ve Kuveyt dokuzuncu sırada yer alırken, Umman Sultanlığı onuncu sırada yer aldı. Ürdün on birinci ve Yemen, Katar, Bahreyn ve Lübnan listenin en altında yer aldı.

Sitenin sıralaması, Suudi Arabistan'ın Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye ülkelerle ilgili listenin başında olduğunu, BAE'nin ikinci, Kuveyt'in üçüncü, Umman'ın dördüncü, ardından Katar ve Bahreyn'in olduğunu gösterdi.

Dünyada 17. sırada yer alan Cezayir, Kuzey Afrika ülkeleri arasında ilk sırayı alırken, onu dünyada 53. sırada Fas, ardından küresel olarak 70. sırada Libya ve 73. sırada Tunus, dünyada ise 126. sırada yer aldı.

Arap Postası