Dolar

34,5485

Euro

36,0062

Altın

3.010,53

Bist

9.549,89

“Paralı askerlerle ilgili Ermeni haberleri sahte”

Hazar ve Karadeniz Araştırma Vakfı'nın (CCBS) Bulgaristan'da yaptığı bir araştırma, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a paralı asker gönderdiği yönündeki iddiaların giderek artan iddialarının sosyal medya kullanıcıları tarafından hazırlanan sahte haberlere dayandığını ortaya çıkardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-10 10:40:39

“Paralı askerlerle ilgili Ermeni haberleri sahte”

Hazar ve Karadeniz Araştırma Vakfı'nın (CCBS) Bulgaristan'da yaptığı bir araştırma, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a paralı asker gönderdiği yönündeki iddiaların giderek artan iddialarının sosyal medya kullanıcıları tarafından hazırlanan sahte haberlere dayandığını ortaya çıkardı.

CCBS, soruşturmanın ardından haberleri bağımsız uzmanlarla kontrol ettiğini söyledi.

“Azerbaycan'ın Suriyeli paralı askerleri” başlıklı ilk yanlış bilginin sosyal ağda Ermeni asıllı Kevork Almasyan tarafından 21 Eylül'de yayıldığı unutulmamalıdır. Spesifik ve güvenilir herhangi bir kaynak kullanmadı.

arm-f-1602255951

Günün erken saatlerinde, kendinden menkul araştırmacı gazeteci Lindsey Snell, Almasyan'a atıfta bulunarak "Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu Karabağ'a gönderiliyor" şeklinde bir tweet attı.

Lindsey Snell bir süre sonra tweet attı - "Hamza'nın bölümü Bakü'ye geliyor" ve uçakta kimliği belirsiz kişilerin fotoğrafını paylaştı.

arm-f-3204511902
Snelin'in geçmiş tweet'lerine bakıldığında, Snelin'in Ermenilere ve Kürtlere olan sempatisini belirlemek kolay.

CCBS'ye göre, Greek City Times portalı da Snelin'in tweet'lerini Azerbaycan ve Türkiye aleyhine önyargılı bilgi yaymak için kullandı. Genel olarak, Hamza bölümü ve Suriyeli paralı askerler hakkında medyada çıkan haberler, Snel'in doğrulanmamış tweet'lerine atıfta bulunarak kaynaklardan alınmıştır.

arm-f-4806767856
Suriyeli çetelerin cesetlerinin video görüntüleri ve fotoğrafları da bu günlerde gündemde.

Araştırma merkezi, hepsinin sahte olduğunu ve aslında bazı Türk hastanelerinde kronik hastalıklardan ölen veya Kuzey Irak'ta öldürülen askerlerin fotoğrafları olduğunu söylüyor.

Örneğin amcası Abdurrahman Temelli, Karabağ'da öldüğü iddia edilen bir asker olan Sardar Temelli'nin fotoğrafından duyduğu memnuniyetsizliği sosyal medyada dile getirerek, fotoğrafın bir photoshop olduğunu ve yeğeninin Kuzey Irak'ta Panja-Tiger Operasyonu sırasında öldüğünü söyledi. Amcasına göre Sardar Temelli'nin fotoğrafı Ermenistan Savunma Bakanlığı tarafından fotoşoplanmış.

Araştırma merkezi, Azerbaycan tarafından savaşan Suriyelilerin çektiği iddia edilen 'selfie'nin de bir photoshop olduğunu belirledi. Yani fotoğrafa sadece Azerbaycan bayrağı eklendi.

CCBS, sahte haberlerin sosyal medyayla sınırlı olmadığına dikkat çekiyor:

"Orta Doğu Medya Ajansı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) atıfta bulunarak," Suriyeli paralı askerlerin amaçlanan görevi yalnızca Azerbaycan'daki petrol yataklarını korumaktı. "

Bilindiği üzere Hazar Denizi ve kıyılarında bulunan bu petrol sahaları, askeri harekatların devam ettiği Dağlık Karabağ'a 300-400 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca bu petrol sahaları, farklı ülkelerden önde gelen uluslararası petrol şirketlerinin konsorsiyumları tarafından yönetilmektedir. Bu konuda CCBS, “Uluslararası şirketlerin kontrolündeki petrol sahalarında kaçak paralı askerlerin kullanıldığını iddia etmek saçma. Yanlış haber sirkülatörlerinin "bilgi savaşı", çatışmaya üçüncü taraf müdahalesi için bir temel oluşturarak çatışmanın tırmanmasından başka bir şey değildir.

27 Eylül'de Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan çatışmanın bugün de devam ettiği unutulmamalıdır. Azerbaycan ordusu askeri tesislere saldırırken, Ermeni tarafı sivilleri ve yerleşim yerlerini hedef alıyor.

Kaynak: AzVision.az

Haber Ara