Bir Rus haber sitesi, Prens Veliaht Muhammed bin Selman yönetimindeki petrol zengini Suudi Arabistan'ın tıkanmak üzere olan bütçeyi kapatmak için acil para aradığını yazdı. Sitenin haberine göre, Krallığın cebindeki deliğin yıl sonuna kadar 100 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Analistler, Suudilerin Kuveyt senaryosunu izleyeceğini göz ardı etmiyor.
Rus web sitesi Ria.ru'da da Natalia Dembinskaya imzasıyla yayımlanan, “En zengin Suudiler, bütçe için acilen ödünç para arıyor” başlıklı analiz haber şöyle:
Suudi Arabistan'ın bütçesi tıkanmak üzeredir. Dünyanın en değerli şirketi olarak bilinen Saudi Aramco için tüm umutlar tükeniyor. Gelirler çöktü ve şirket devlete olan açığı kapatmak için yükümlülüklerini yerine getiremiyor. Krallığın cebindeki deliğin yıl sonuna kadar 100 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Analistler, Suudilerin Kuveyt senaryosunu izleyeceğini göz ardı etmiyor.
Mart ayında işler zaten kötüydü - pandeminin ortasında enerji talebindeki keskin düşüş nedeniyle petrol fiyatları çöktü. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısının pandemiye tamamen hazırlıksız olduğu ortaya çıktı.
Rusya'nın kısıtlamalar üzerinde anlaşmayı reddetmesinin ardından Suudilerin bir fiyat savaşı başlatması durumu daha da kötüleştirdi.
Riyad, "maksimum üretim politikasına" geçti: Hükümet, Suudi Aramco'ya ihracatı günde 9,7'den 12,3 milyon varile üçte bir oranında artırması talimatını verdi. Aynı zamanda Suudiler, Rusya'nın pozisyonunu zayıflatmaya çalışarak Avrupa pazarına ciddi şekilde daldılar: Brent fiyatının 10,25 $ altında tedarik teklif ettiler. Sonuç olarak, teklifler Şubat'taki 51 $ 'dan Mart'ta 32 $ ve Nisan'da 27 $' a düştü.
Ancak bu çatışmada en çok zarar gören Riyad'dı. Nisan dampinginin fiyatı çok yüksekti. Sonuç olarak, ekonomiyi desteklemek için hükümet popüler olmayan önlemler aldı: KDV'de üç kat artış, yaşama ücretinin ödenmemesi. Ama pek yardımcı olmadı.
İkinci çeyrekte 50 milyar dolarlık açık bekleniyordu. Şimdi 100 milyardan veya GSYİH'nın yüzde 12'sinden bahsediyoruz. Ve krallık ekonomisinin güvenlik marjı, petrol fiyatlarının da düştüğü 2014 yılına göre çok daha düşük. O zamandan beri Riyad'ın uluslararası rezervleri, 200 milyardan fazla azaldı ve hızla eriyor.
Borçlanmadan, başka çıkış yolu yok. Riyad, Nisan ayında beş buçuk yıl vadeli 1,5 milyar dolarlık, on buçuk yıl vadeli 3 milyar dolarlık ve 40 yıl vadeli 2,5 milyar dolarlık vadeli tahvil sattı, bu Körfez bölgesinde şimdiye kadarki en uzun vadeli dolar tahvilleri oldu.
Moody's'de belirtildiği gibi, artık petrol üreten tüm ülkelerin sorunları var. Uzmanlar, "Gelirlerdeki düşüşü tam olarak telafi edemeyecekler ve bu da devlet borcunda bir artışa yol açacak." Suudi Arabistan'ın GSYİH'nın yüzde 30 borç yüküne sahip olacağı tahmin ediliyordu.
Suudi Aramco, 2019'da beş yıl içinde yıllık 75 milyar dolar (her çeyrekte 18,75 milyar) temettü ödemeye söz verdi ve bunun büyük bir kısmı krallığın bütçesine gitti. Mart 2020'de devlete ait şirket, petrol fiyatları düşse bile gerekli miktarı hissedarlara aktaracağını duyurdu. Ama inanması zor. Üçüncü çeyrekte gelir neredeyse yarı yarıya düştü. Tekrar ödünç al
Bu koşullarda, petrol devi maliyetleri, işleri azalttı ve varlıklarının bir kısmını satmaya hazır. Yine de, borç / öz sermaye oranı yüzde 21,8, hedeflenen 5 ila 15 aralığının oldukça üzerinde.
Suudi Aramco, bir buçuk yıl sonra ilk kez, temettü ödemek ve devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmek için piyasadan borç alacak. Yatırımcılarla yapılan görüşmelerin sonucuna bağlı olarak, üç, beş ve on yıl vadeli beş dilime kadar dolar bonosu yerleştirilecek.
Bu arada hükümet beklentiyi azalttı. Krallık, 2020-2023'te varil başına ortalama 50 dolarlık bir petrol fiyatı bekliyor. Ancak beklentiler yine yüksek. Dünya Bankası'nın güncellenmiş tahminine göre, petrol önümüzdeki yıl ortalama 44 dolara mal olacak. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre, 2021 bütçesinin açıksız olması için Riyad'ın en az 66'ya ihtiyacı var.
Gözlemciler, Suudilerin gecikmiş bir tepkisine işaret ediyor. Dünyanın durumu düzelmezse Riyad, Kuveyt'in yolunu tekrar etme riskini alır.
Dünyanın önde gelen petrol ihracatçılarından Kuveyt, düşen emtia fiyatları nedeniyle iflasın eşiğinde. Hidrokarbon satışından elde edilen gelirin yüzde 90'ını oluşturan Arap devletinin hazinesi o kadar tükendi ki, memurlara ödeme yapmak için neredeyse hiç para yok. Maliye Bakanlığı, sosyal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi riski konusunda uyarıyor. Öncelikle kamu sektörü çalışanlarının maaşlarında sıkıntı yaşanacak (çalışanların yüzde 80'i kamu sektöründe istihdam ediliyor).
"Bir gün uyanacağız ve tüm birikimlerimizi harcadığımızı fark edeceğiz. Ancak banka ekstresini kontrol etmediğimiz için değil, kontrol ettiğimiz ve buna inanmadığımız için verileri bir banka hatası olarak gördük ve sonra gidip kendimize Rolex'in en son sürümünü aldık.” Kuveytli siyasi ve finansal iletişim şirketi Bensirri Fawaz al-Sir'in Kuveyt'te yaşanan durumu bu şekilde değerlendiriyor.
Hem Kuveyt hem de Suudi Arabistan, petrodolarlara güvenme alışkanlığı ve tüketim kalıplarını zaman içinde yeniden yapılandıramama nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Ancak ekonomik hesaplaşma saati geldi ve zengin petrol monarşileri, kendilerine borç verecek ülkeler arıyor.
Kaynak: ria.ru